Ελπίδες για κάθαρση της τραγωδίας στο Μάτι: Ξανά στο εδώλιο οι 20 κατηγορούμενοι

Ραγδαίες εξελίξεις για την τραγωδία χωρίς... κάθαρση, για τους 104 νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Την απόρριψη των ενστάσεων περί απαράδεκτου της εφέσεως που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα κατά τη πρωτοβάθμιας απόφασης αποφάσισε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στη δίκη για την εθνική τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι.

Κατα συνέπεια στο εδώλιο θα καθίσουν κανονικά 21 πρόσωπα, ανάμεσα τους οι Ρένα Δούρου, Ηλίας Ψινάκης, Ευάγγελος Μπουρνούς, για να δικαστούν από την αρχή παρά τις μόλις 6 καταδίκες του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, αφού μια εβδομάδα μετά την έκδοση της απόφασης, ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς άσκησε έφεση τόσο για τις αθωώσεις, όσο και για τις ποινές που επιβλήθηκαν και τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν από το δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται, ότι οι 6 πρωτοδίκως καταδικασθέντες παρέμειναν ελεύθεροι, καθώς η εκτιτέα ποινή των 5 ετών που τους επιβλήθηκε, είναι εξαγοράσιμη με περίπου 40.000 ευρώ, προκαλώντας την οργή των συγγενών των θυμάτων αλλά και των εγκαυματιών που βρέθηκαν τότε στη δικαστική αίθουσα.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Την αυλαία των μαρτυρικών καταθέσεων στη δευτεροβάθμια δίκη για τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες στο Μάτι άνοιξε με τον Πολωνικής καταγωγής Kορζενιοφκσι Ζαροσλαφ που έχασε τη σύζυγο και τον μονάκριβο γιο του που ήταν 9 ετών κατά τη διάρκεια της φωτιάς.

Φανερά φορτισμένος ο μάρτυρας εξιστόρησε πως είχε βρεθεί για διακοπές στη χώρα μας όταν στο ξενοδοχείο που βρισκόταν είδε τη φωτιά να πλησιάζει. Μάλιστα, έκανε λόγο για «κατάσταση πολέμου» ενώ περιγράφοντας την εικόνα που αντίκρυσε στο ξενοδοχείο είπε πως είδε ξαφνικά «ένα τοίχο από φωτιά και καπνό» με αποτέλεσμα πάνω στον πανικό να χάσει τη σύζυγο και το γιο του.

«Γινόταν τεράστιος χαμός όλοι έτρεχαν προς τη θάλασσα για να σωθούν. Είδα τελευταία φορά τη σύζυγο και το γιο μου σε μια βάρκα στη θάλασσα. Πίστευα πως γινόταν διάσωση και θα τους πάνε στο λιμάνι της Ραφήνας. Είδα τη γυναίκα μου να μου φωνάζει να μπω στη βάρκα αλλά φοβήθηκα μήπως από το βάρος ανατραπείΤης είπα θα τα καταφέρω μόνος μου να φύγετε εσείς. Τη στιγμή που τους έβλεπα για τελευταία φορά δεν υπήρχαν πολλοί καπνοί στη θάλασσα . Ήμουν σίγουρος ότι όλα θα πάνε καλά …Ήμουν ευτυχισμένος που εκείνοι ήταν ασφαλείς» είπε με λυγμούς ο μάρτυρας εξηγώντας πως εκείνη η στιγμή ήταν η τελευταία που είδε την οικογένειά του.

Μαρτυρικές ήταν οι στιγμές που ακολούθησαν για τον μάρτυρα, αφού έψαχνε με αγωνία την οικογένεια του ενώ ταυτόχρονα βίωσε ο ίδιος τη φρίκη στην παραλία που κατέφυγε για να σωθεί. «Βρέθηκα στην παραλία με άλλους ανθρώπους, ακούγονταν κραυγές, καίγονταν φοίνικες. Έπεφταν δέντρα επάνω μας, βλέπαμε μεγάλη φωτιά, ακούγαμε εκρήξεις, καίγονταν πολλά αυτοκίνητα…και άνθρωποι καίγονταν» είπε και συμπλήρωσε πως δεν υπήρχε κανείς να τους βοηθήσει.

«Δεν υπήρχε κανείς, ούτε πυροσβέστες, ούτε αστυνομία, ούτε αεροπλάνα. Μείναμε μόνοι μας. Αν λειτουργούσαν οι κρατικές υπηρεσίες δεν θα είχαμε τόσα θύματα και σήμερα θα είχα τη γυναίκα και το παιδί μου. Δεν λειτουργούσε τίποτα όμως και μέχρι την τελευταία στιγμή μας έλεγαν πως δεν υπήρχε κίνδυνος, καμία ανακοίνωση. Δεν υπήρχε καμία βοήθεια από το κράτος. Ούτε πυροσβέστες ούτε αστυνομία ούτε λιμεναρχείο ήταν ένα χάος όλοι προσπαθούσαμε να σωθούμε μόνοι μαςΟι εκπρόσωποι των υπηρεσιών ήρθαν όταν η φωτιά έσβησε» περιέγραψε και συνέχισε λέγοντας πως βρήκε τις σορούς της συζύγου και του παιδιού μου στη Ραφήνα, αφού τελικά είχαν πνιγεί.

«Έμαθα αργότερα ότι αναποδογύρισε η βάρκα και μαζί με την οικογένεια μου πνίγηκε ένας ακόμη άνθρωπος. Βλέπω συνέχεια εφιάλτες, δεν ξέρω για ποιο λόγο ζω εγώ. Η ζωή μου σταμάτησε το βράδυ της φωτιάς. Τώρα ζω με την ελπίδα να εχουμε απονομή δικαιοσύνης. Δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς χάπια, δεν μπορώ να εργάζομαι όπως πριν, δεν έχω πια σκοπό στη ζωή. Όλη η ζωή μου τελείωσε εκεί όταν έχασα τη σύζυγο και το γιο μου. Δυστυχώς το ελληνικό κράτος δεν με βοήθησε κανείς δεν μου είπε συλλυπητήρια, συγνώμη.Έρχομαι κάθε χρόνο στο Μάτι γιατί τοθεωρώ δεύτερο σπιτι μου… εδώ είδα τελευταία φορά τη γυναίκα και το παιδάκι μου. Ελπιζω ότι θα εκδώσετε μια δίκαιη απόφαση γιατί η τραγωδία δεν περιλαμβάνει μόνο τα 104 θύματα αλλά είναι και όλοι οι υπόλοιποι με τα σοβαρά εγκαύματα, αλλά και οι οικογένειες που ζουν με εφιάλτες που δεν πρόκειται να ξεπεράσουν ποτέ…».

Τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων πήρε η Βασιλική Κούκλα που έχασε τους γονείς της στο Μάτι, ενώ κατέβαλλε αγωνιώδεις προσπάθειες για να φτάσει κοντά τους και να τους βοηθήσει. «Οι γονείς μου περίμεναν την βοήθεια από την Πυροσβεστική που δεν πήγε ποτέ. Τους ψάχναμε στην Ραφήνα. Γύρω στις εννέα το βράδυ έφθαναν τα καϊκια. Οι άνθρωποι που έβγαιναν ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν τους βρήκαμε. Στις 11 το βράδυ ήρθε το πλοίο του Λιμενικού, δεν ήταν ούτε εκεί. Στις πέντε τα ξημερώματα μας τηλεφώνησαν από την Αστυνομία και είπαν πως στο σπίτι δεν βρήκαν τίποτα.

Στις εννέα το πρωί ο ξάδελφος μου, μου είπε πως μας ψάχνει η Πυροσβεστική γιατί βρήκαν τους γονείς μου απανθρακωμένους στην κουζίνα και πως πρέπει να πάω να υπογράψω. Όταν πήγα οι αστυνομικοί μου σύστησαν να μην μπω μέσα. Όλη μέρα είμαστε εκεί με τους γονείς απανθρακωμένους να περιμένουμε την Πυροσβεστική. Λίγες μέρες μετά την κηδεία, τηλεφώνησαν από την Πυροσβεστική και είπαν πως έγινε κάποιο λάθος και μας έδωσαν την σωρό άλλου ανθρώπου για τον πατέρα μου. Θέλανε να γίνει εκταφή μετά συνεννόησης, χωρίς επίσημη ενημέρωση και χωρίς να γίνει επίσημη ταφή. Εννοείται αρνηθήκαμε. Έγινε εκταφή με εισαγγελική εντολή. Και το πριν και το κατά την διάρκεια και το μετά ήταν χωρίς κανέναν σεβασμό σε κανέναν μας. Δεν λειτούργησε τίποτε».

Δείτε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Newsbomb.gr για το Μάτι:

Σχετικές ειδήσεις