Μάτι: «Ήμασταν φαντάσματα σε νεκρικό τοπίο» - Η συγκλονιστική κατάθεση της Βαρβάρας Βουκάκη
Η μάρτυρας περιέγραψε την ημέρα εκείνη ως «την κόλαση του Δάντη» και επανέλαβε όπως σε όλα τα στάδια της διαδικασίας πως το κράτος ήταν απών
Τη σκυτάλη των συγκλονιστικών καταθέσεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι πήρε σήμερα η Βαρβάρα Βουκάκη, η γυναίκα σύμβολο της εθνικής τραγωδίας αφού έχασε τον Ιούλιο του 2018 τον σύζυγο της Γρηγόρη Φύτρο και τα δυο παιδιά της Ανδρέα και Εβίτα, όταν εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά και τους καπνούς στο οικόπεδο Φράγκου, όπου βρέθηκαν απανθρακωμένοι 26 άνθρωποι.
Η Βαρβάρα Βουκάκη δε βρισκόταν μαζί με την οικογένεια της εκείνη την ημέρα, αν και πολλές φορές η ίδια έχει πει πως ευχήθηκε να ήταν μαζί τους. «Τις ευθύνες της ξέρουν αυτοί που τις έχουν, μένει μόνο μέσα από τις διαδικασίες να αναγνωρίσουν και να αποδοθούν. Είναι ένα τραγικό κακούργημα, μια δολοφονία. Ζητώ να σταματήσει το κακό σε αυτή τη χώρα. Αυτοί που αναλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις να τις τιμούν. Δεν ξέρω ποιος έδωσε εντολές, ο πρωθυπουργός, κάποιος υπουργός, κάποιος άλλος; Θέλω να γίνει κάτι καλύτερο για το μέλλον και μόνο μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας, μιας μεγάλης αλλαγής, θα μπορούσε να γίνει αυτό» είπε η κ. Βουκάκη.
Η μάρτυρας περιέγραψε την ημέρα εκείνη ως «την κόλαση του Δάντη» και επανέλαβε όπως σε όλα τα στάδια της διαδικασίας πως το κράτος ήταν απών. «Φώναζα τα ονόματα της Εβίτας, του Ανδρέα και του Γρηγόρη, αλλά δεν υπήρχε κανείς να μας απαντήσει. Σαν να ήμασταν φαντάσματα, σε ένα νεκρικό τοπίο. Μαύρα όλα και μύριζε καμμένη σάρκα. Μέσα στα αυτοκίνητα κάποιοι όγκοι. Είδα ανθρώπους καμένους και ανθρώπους ξαπλωμένους και ήλπιζα να μην δω και τους δικούς μου έτσι. Σε ένα μικρό στενό ήταν παρατημένο το αυτοκίνητο του συζύγου μου, άρχισα να φωνάζω πιο δυνατά, χωρίς να απαντάει κανείς. Δεν μπόρεσα να τους βρω.. ποιος να μου απαντήσει; Δεν ζούσε κανείς».
Όπως ανέφερε, ο σύζυγός της πηγαίνοντας προς τη Ραφήνα πήρε οδηγία από περιπολικό να επιστρέψει στο Μάτι με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί στη φωτιά.
«Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μεταξύ των φορέων. Κανείς δεν ενημέρωσε τους ανθρώπους μας να φύγουν, κινήθηκαν κατά βούληση. Ο Γρηγόρης μου έριξε τη ζαριά του και θα είχε σωθεί, αν δεν τον είχε γυρίσει πίσω η αστυνομία» είπε η μάρτυρας περιγράφοντας στη συνέχεια τον τρόπο ενημέρωσης που είχε σχετικά με την τύχη της οικογένειας της.
«Μια υπάλληλος στο λιμεναρχείο με ενημέρωσε για μια φωτογραφία από ένα κορίτσι που έμοιαζε με την Εβίτα αλλά δεν ήξερε αν θα άντεχα να τη δω. Είδα το κοριτσάκι και ήταν η Εβίτα μου. Φορούσε τα ίδια ρούχα, όπως είχε στείλει ένα βίντεο το μεσημέρι ενώ τραγουδούσε. Αυτή τη φορά όμως δεν είχε ζωή, δεν ήταν καμένη, ήταν με τα ρούχα και τα βραχιολάκια της. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας περιγράψω τι ένιωσα, ήθελα να χαθεί και η δίκη μου ζωή. Έμαθα ότι βρισκόταν στο οικοπεδο, ήταν από τους τελευταίους στο οικοπεδο Φράγκου. Ο Γρηγόρης βρέθηκε καμένος, λίγο πιο πίσω ο Ανδρέας, και η Εβίτα στην τελευταία προσπάθεια έφυγε προς τα βράχια. Υπήρχαν άνθρωποι που την είδαν, σε μια τελευταία προσπάθεια πήδηξε και έπεσε στα βράχια, στην παραλία. Και ένας από αυτούς έτρεξε να δει, να δώσει μια βοήθεια και είδε το παιδί μου και κάλεσε την πυροσβεστική αλλά δεν ήρθε κανείς. Και η Εβιτούλα μου ζούσε και της κρατούσε το χέρι, μέχρι που της ξεψύχησε εκεί. Θα μπορούσα να είχα έστω ένα παιδί αν υπήρχε ενημέρωση, αν ένας λιμενικός, ένας πυροσβέστης.. δεν ξέρω. Θα είχε το παιδί μου όπως κι αν ήταν, ζωντανό».
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της υπήρξαν αντιδράσεις από το ακροατήριο όταν από την έδρα έγινε υπόμνηση στη μάρτυρα να συντομεύσει την κατάθεση της.
«Συγνώμη αν μακρηγορώ αλλά αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου» είπε η Βαρβάρα Βουκάκη με την πρόεδρο να απαντά: «Το καταλαβαίνω, πολλοί θέλουν να πουν την ιστορία της ζωής τους, αλλά λίγο πιο σύντομα».
«Πυρά» στον Μπουρνούς
Νωρίτερα, είχαν καταθέσει ακόμη έξι μάρτυρες που βίωσαν την τραγωδία, ανάμεσα τους και η Βασιλική Κατσαργύρη, η οποία έψαχνε τον σύζυγο της στο Νέο Βουτζά, αλλά εκείνος είχε ήδη φύγει από τη ζωή: «Ρώτησα έναν πυροσβέστη, “έχουμε θύματα στο Βουτζά;” και απάντησε “θα μάθετε από τα μέσα”. Δεν μας ενημέρωσαν ούτε ότι υπάρχει δυνατός άνεμος, τώρα τουλάχιστον χρησιμοποιούν το 112. Ούτε εναέρια μέσα, ούτε ενημέρωση, ούτε ειδοποίηση. Μόνο αν θέλετε μένετε ή φεύγετε…».
Τα πυρά τους κατά του πρώην Δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς έστρεψαν αρκετοί μάρτυρες, αφού μέσω των ΜΜΕ καθησύχαζε τους κατοίκους λέγοντας πως η φωτιά έχει διαφορετική κατεύθυνση. «Υπήρχε σχέδιο δημοσίων σχέσεων για να πέσει το φταίξιμο στους κατοίκους. Ακούσαμε για παράνομη δόμηση αλλά οι περισσότεροι πέθαναν σε κομμάτι εντός σχεδίου πόλεως. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την απομάκρυνση. Προσπάθησαν να ρίξουν ευθύνη ότι έφταιγε ο καιρός, ήταν άστατος αλλά όχι απρόβλεπτος. Ήταν προφανές ότι η φωτιά θα έμπαινε στην περιοχή. Αυτό που έγινε ήταν μια μη οργανωμένη απομάκρυνση, 3000 κόσμος σώθηκε γιατί έτρεξαν να ξεφύγουν. Δεν ζητήσαμε μια οργανωμένη απομάκρυνση, αλλά για αυτή τη μη οργανωμένη απομάκρυνση να μας ενημερώσουν νωρίτερα που βρίσκεται η φωτιά» είπε ο Θεοφ. Χατζησταματίου, ο γιος του οποίου σε ηλικία 5,5 ετών είναι από τους νεότερους εγκαυματιές. «Ο Μπουρνούς στις 6 παρά βγήκε και καθησύχασε τους ακροατές για να μην βγούμε στους δρόμους και εμποδίσουμε το έργο της πυροσβεστικής» είπε χαρακτηριστικά.