Μάτι: Σοκαριστικές καταθέσεις μαρτύρων - «Στην περιοχή υπήρχε οσμή θανάτου»

Εικόνες κόλασης μετέφεραν στο δικαστήριο οι μάρτυρες στην δικη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι

Μάτι: Σοκαριστικές καταθέσεις μαρτύρων - «Στην περιοχή υπήρχε οσμή θανάτου»
Φωτογραφία αρχείου
2'

Με τις καταθέσεις έξι ακόμα μαρτύρων συνεχίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εθνική τραγωδία στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018.

«Καθόμασταν σπίτι και δεν καταλάβαμε. Είχε αρχίσει να λιώνει ο υπολογιστής. Εγώ δεν είχα όσφρηση και δεν κατάλαβα τη μυρωδιά… Το παιδί άρχισε να ουρλιάζει και φώναζε "τώρααα καιγόμαστεεε" πήρα δυο πράγματα, τα χάπια της μαμάς, μια ζακέτα, δεν ξέραμε τι να κάνουμε… Βγήκαμε έξω, τρέξαμε. Ήταν 93χρονων η μαμά μου και μας πρόλαβε η φωτιά στη σκάλα πριν την παραλία, εκεί είδαμε το κοριτσάκι της Φύτρου να πηδάει στα βράχια, γιατί δεν έβλεπε από τους καπνούς» κατέθεσε κάτοικος της περιοχής, που έχασε τη μητέρα της στη θάλασσα.

«Το παιδί μου ούρλιαζε βοήθεια, αλλά η γιαγιά της έφυγε στα χέρια της. Τότε ξεκίνησε να κολυμπάει, αλλά δεν ήξερε προς τα που έπρεπε να κολυμπήσει. Μέσα στη νύχτα πήγαινε προς Κέα και συμπτωματικά περνούσαν Αιγύπτιοι ψαράδες, τελείως τυχαία και με το φακό τη βρήκαν από τις φωνές της» είπε η μάρτυρας.

Μια εικόνα κόλασης μετέφερε στο δικαστήριο ο Κωνσταντίνος Τουρναβίτης. «Οσμή θανάτου υπήρχε στην περιοχή. Δεν μπορούσες να σταματήσεις με το όχημα γιατί κινδύνευαν να καούν τα λάστιχα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Τα καμένα οχήματα ήταν παντού και δεν μπορούσες να περάσεις… Είναι αδιανόητο γιατί πήραν πυροσβεστικά από μια δασική περιοχή οικιστική για να τα πάνε στην Κινέτα!» εξήγησε ο μάρτυρας, του οποίου ο αδελφός βρέθηκε απανθρακωμένος στο οικόπεδο Φράγκου.

Βολές έριξαν οι μάρτυρες και κατά της αστυνομίας για την κατεύθυνση που έστελνε τον κόσμο κατά τη διάρκεια της φωτιάς. «Δεν ήξερε η αστυνομία που να στείλει τον κόσμο, δεν ήξεραν πως να τον κατευθύνουν και έστελναν μέσα από το Μάτι τον κόσμο. Μάζεψαν τη σπονδυλική στήλη της μητέρας μου και ένα κομμάτι του θώρακα του πατέρα μου. Αυτό έκαναν μόνο. Δεν υπήρχε κράτος, αστυνομία, πυροσβεστική. Καθόντουσαν στη Μαραθώνος και κάπνιζαν. Υπήρχαν άνθρωποι που έβλεπαν τα σπίτια τους εσωτερικά να καίγονται και τα κοιτούσαν. Κανείς δεν νοιαζόταν για κανέναν...».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή