Μάτι - Αθηνά Μουτάφη: «Είδα το παιδί μου να χάνεται στη θάλασσα για να σώσω το άλλο»

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Αθηνά Μουτάφη που είδε δίπλα της τον γιο της να χάνεται μέσα στη θάλασσα στο Μάτι ενώ πάσχιζε να σώσει την κόρη της.

Μάτι - Αθηνά Μουτάφη: «Είδα το παιδί μου να χάνεται στη θάλασσα για να σώσω το άλλο»
4'

Με τις καταθέσεις δύο γονιών που έχασαν τα παιδιά τους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 συνεχίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την τραγωδία.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Αθηνά Μουτάφη που είδε δίπλα της τον γιο της να χάνεται μέσα στη θάλασσα, ενώ πάσχιζε να σώσει την κόρη της. Κατά τη διάρκεια της κατάθεση της ένας κατηγορούμενος επιχείρησε να εξηγήσει ότι υπήρχε πρόβλημα με την ορατότητα από τους καπνούς και για αυτό δεν πέταξε ελικόπτερο. Αυτός ο ισχυρισμός προκάλεσε την έκρηξη της κόρης της κ. Μουτάφη, η οποία είδε τον αδελφό της να πνίγεται στη θάλασσα, όταν τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του.

«Το μόνο πράγμα που έκανε ο κρατικός μηχανισμός ήταν ότι δεν έκανε τίποτα! Δεν είμαι υπερβολική επειδή έχασα το παιδί μου, έτσι είναι! Αν τα είχαν κάνει όλα καλά ούτε θα εκβίαζαν τον πραγματογνώμονα ούτε θα γινόταν παραποίηση στοιχείων», είπε οργισμένη η Αθηνά Μουτάφη που περιέγραψε τις άγριες στιγμές που βίωσε στη θάλασσα με τον γιο της Βίκτωρα και την κόρη της Βάσια.

«Τα κύματα ήταν τεράστια. Μας κουκούλωναν. Το μέλημα μου ήταν να μην χαθούμε με τα παιδιά και να είμαστε κοντά. Μετά από δύο τρία κύματα έβλεπα τη Βάσια αλλά όχι τον Βίκτωρα… τον είδα ξαφνικά μπρούμυτα. Είχε φύγει... Η Βάσια ήθελε να τον πάρουμε μαζί. Ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε γονέα! Εγώ τον ζούσα μπροστά μου. Αναγκάστηκα να αφήσω το παιδί μου, το είδα να χάνεται μπροστά μου και να πρέπει να το αφήσω μέσα στη θάλασσα για να σώσω το άλλο μου παιδί. Είχαμε κουραστεί πολύ. Καποια στιγμή έβγαλα το στηθόδεσμο μου και έδεσα το χέρι μου με το χέρι του παιδιού μου για να μη χαθούμε. Είμαστε στον ωκεανό μόνες μας. Μετά συναντηθήκαμε και κάποιους άλλους και ενωθήκαμε. Έρχονταν και άλλα επιπλέοντα πτώματα. Αυτά που βλέπετε εσείς στις ταινίες εμείς τα ζήσαμε στην πραγματικότητα».

Εμφανώς φορτισμένη εξήγησε πως όταν πια τους βρήκε ένα ψαροκάικο, δεν ήθελε να σωθεί. «Μόλις έβαλα την κόρη μου στο καϊκι, εγώ δεν ήθελα να σωθώ! Δεν ένιωθα καμία χαρά που σώθηκα. Βγήκαμε στην Ραφήνα στις δώδεκα. Μας έβγαλαν στο λιμάνι γυμνές και ξυπόλητες. Μας πήραν τα ονόματά μας και μετά μας άφησαν μόνες μας. Οκτώ μέρες μετά βρέθηκε ο γιος μου».

«Κάναμε δεύτερη κηδεία»

Σπαρακτική ήταν και η κατάθεση του Γιάννη Φιλιππόπουλου που έχασε τις δίδυμες κόρες του μαζί με τους γονείς του στο κτήμα Φράγκου. «Βρέθηκαν και οι τέσσερις αγκαλιασμένοι. Η μητέρα μου από κάτω τα κορίτσια ανάμεσα και ο πατέρας μου από πάνω» κατέθεσε και εξιστόρησε την συμπεριφορά με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι νεκροί και οι συγγενείς τους.

«Ξανακάναμε δεύτερη κηδεία γιατί βρέθηκαν τα πόδια της μητέρας μου πιο μακριά σε διαφορετική μέρα. Μου έδωσαν τους γονείς μου για ταφή ,αλλά δεν μου έδιναν τα παιδιά γιατί δεν μπόρεσαν να τα ξεχωρίσουν και το κάναμε με βάση τα εκμαγεία από τα μασελάκια που είχε κρατήσει η γυναίκα μου. Μου είπαν ότι τα κορίτσια πέθαναν νωρίτερα γιατί είχαν πιο μικρά πνευμόνια. Και οι γονείς μου πέθαναν μετά. Αγκαλιάστηκαν όλοι μαζί. Τους κύκλωσε η φωτιά και αυτό ήταν. Και εγώ πρέπει όλο αυτό να το ανεχτώ! Να ζήσω με αυτό, που δεν ζεις! Όταν όλος ο κόσμος φεύγει για διακοπές εγώ πάω στο νεκροταφείο. Μου στέρησαν τις αγκαλιές των παιδιών μου. Ζήτησα να σφραγίσουν τα φέρετρα τους και δεν άφησα κανέναν.. τα κατέβασα εγώ στον τάφο τα φέρετρα των παιδιών μου».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Αυγούστου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή