Δίκη για το Μάτι: «Στο δρόμο συναντούσα καμμένους ανθρώπους, όχι όμως πυροσβεστικά»

Με καταθέσεις μαρτύρων, στην πλειοψηφία τους συγγενείς θυμάτων συνεχίστηκε η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι.

Δίκη για το Μάτι: «Στο δρόμο συναντούσα καμμένους ανθρώπους, όχι όμως πυροσβεστικά»
KTZ_
2'

Συναισθηματικά φορτισμένοι ακόμη και σήμερα οι μάρτυρες αναφέρθηκαν στην έλλειψη οποιασδήποτε οργάνωσης τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς, αλλά και στην απουσία στοιχειώδους ενημέρωσης για την πορεία της.

Πιο αναλυτικά, τον υπερανθρωπο αγώνα τους να σωθούν, ολομόναχοι περιέγραψαν στους δικαστες όσοι γλύτωσαν από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τις εικόνες της ανείπωτης τραγωδίας να παραμένουν για πάντα χαραγμενες μέσα τους. Έξι χρόνια μετά, όσοι έζησαν τον εφιάλτη στο Μάτι, δεν ξεχνούν το αλαλούμ εκείνων των ωρών και την απουσία οποιασδήποτε οργάνωσης, με αποτέλεσμα να χαθούν 104 άνθρωποι.

Η Σουμελα Χατζηλαζαριδου είναι μάρτυρας που έπεσε στη θάλασσα για να γλυτώσει και βρέθηκε να παλεύει με τα κύματα για 6,5 ώρες, έχασε τότε τη φωνή της. Σήμερα, στο δικαστήριο αναφερθηκε στα αφανή θύματα της τραγωδιας στο Μάτι.

«Οι άνθρωποι στο Μάτι εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά, χωρίς να τους πει κανείς πως θα διαφύγουν από αυτήν», είπε.

«Προσπάθησαν να φύγουν, δεν τους άφησαν. Όλα τα αυτοκίνητα της γης μαζεύτηκαν εκεί. Ποιος τους είπε να πάνε εκεί; Οι άνθρωποι ήταν αδύνατο να ξεφύγουν κάηκαν σαν τα ποντίκια στη φάκα», πρόσθεσε ο μάρτυρας Αναστάσιος Αθανασόπουλος.

Ο Φίλιππος Μπουροδήμος, από την πλευρά του τόνισε πως: «Οταν εφτασα συνάντησα απόλυτο χάος. Στο δρόμο απο Μαραθώνα μέχρι Μάτι, γύρω στις 7, καθώς πήγαινα, συναντούσα καμμένους ανθρώπους, όχι όμως πυροσβεστικά. Είπα στη συνοδό του ηλικιωμένου πατέρα μου “σε παρακαλώ άστον να σωθειί γιατί έχεις κι εσύ οικογένεια”».

Η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου στο κόκκινο Λιμανάκι, όπου κάηκαν 25 άνθρωποι, θυμάται τον κόσμο που κατέφυγε εκεί αναζητώντας μια διέξοδο στη θάλασσα.

Όπως ανέφερε η Αναστασία-Χριστιάννα Φράγκου: «Δεν καήκαμε γιατί δεν είχαμε διόδους αλλά γιατί δεν έγινε εκκένωση και δεν ειδοποιηθήκαμε. Βλέπαμε κοσμάκη όλων των ηλικιών να έρχεται στο οικόπεδο μας. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να ανοίξουμε την πόρτα. Μετά το οικόπεδο δεν υπήρχε παραλία αλλά γκρεμός και ο σύζυγός μου φώναζε “τρεχάτε όλοι στο γκρεμό”».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη με άλλες καταθέσεις μαρτύρων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή