Μάτι: Συγκλονίζει η κατάθεση του πυροσβέστη που έχασε γυναίκα και παιδί

Ο μάρτυρας δεν είδε κανένα εναέριο πυροσβεστικό μέσο στην περιοχή, κατέθεσε στη δίκη για το Μάτι
Αρχείου - Eurokinissi

Με την συγκλονιστική κατάθεση του πυροσβέστη Ανδρέα Δημητρίου που έχασε τη σύζυγο και το 6 μηνών παιδί του στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συνεχίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό.

«Όλα πήγαν στραβά. Δεν πιστεύω ότι λειτούργησε κάτι. Δεν λειτούργησε τίποτα…» είπε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής συμπληρώνοντας πως εκείνη την ημέρα δεν είδε κανένα εναέριο πυροσβεστικό μέσο στην περιοχή.

«Η λάθος εκτίμηση της αστυνομίας να εκτρέπει την κυκλοφορία μέσα από το Μάτι, η μη επάρκεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, η μη ενημέρωση των πολιτών, όλα αυτά μαζί συντέλεσαν στο να γίνει αυτό που έγινε. Θα έπρεπε όλα αυτά να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν ένα αποτέλεσμα. Από τη στιγμή που άρχισε το ένα να μην δουλεύει σωστά, συμπαρέσυρε και τα υπόλοιπα και έφτασε στο αποτέλεσμα με τους 104 νεκρούς και τους εγκαυματίες που μέχρι σήμερα υποφέρουν», είπε ο μάρτυρας.

Για το ζήτημα της εκκένωσης που δεν έγινε ποτέ, ο μάρτυρας επέμεινε πως οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο. Μάλιστα, όπως εξήγησε, «μέχρι το 2018 δεν ήταν ξεκάθαρο σε εμένα σαν πυραγός, πώς δίνεται η διαδικασία εκκένωσης. Μετά, έμαθα ότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για το πώς διαχέεται η πληροφορία και για το πώς γίνεται, δηλαδή πρώτα η εισήγηση από τον επικεφαλής του πεδίου και στη συνέχεια ενημερώνουν τα όργανα μέσω 112 ή ενεργούν».

Στην κατάθεσή του έκανε λόγο για «δυναμικό και έντονο φαινόμενο» και σημείωσε πως μόλις η φωτιά έπιασε τη λεωφόρο Μαραθώνος δεν υπήρχε πλέον δυνατότητα εκκένωσης. Κατά τον μάρτυρα η κομβική στιγμή ήταν το Λύρειο Ίδρυμα, αφού όπως ανάφερε: «Μόλις η φωτιά πέρασε από το Λύρειο Ίδρυμα γύρω στις 5:00 ήταν κομβικής σημασίας να ενημερώσουν τους πολίτες. Υπήρχε αρκετός χρόνος για να φύγουν ακόμη και οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά. Μετά το 2018 σε πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη, λειτουργεί το σύστημα ενημέρωσης πολιτών και η σταδιακή απομάκρυνση του κοινού, ενώ μέχρι τότε δεν είχα τέτοια εικόνα. Εγώ στο παρελθόν δεν είχα συμμετάσχει σε άσκηση απομάκρυνσης πληθυσμού. Πρώτη φορά συμμετείχα φέτος στη Ραφήνα».

Περιγράφοντας όσα βίωσε την επίμαχη ημέρα που βρισκόταν στην υπηρεσία του είπε πως κάλεσε τη σύζυγό του που βρισκόταν στο σπίτι με το βρέφος και της είπε να φύγει. «Εφησύχασα γιατί πίστευα ότι θα πάρει το παιδί και θα ήταν όλα καλά. Μετά έμαθα ότι δεν είχε ρεύμα και δεν μπορούσε να ανοίξει την γκαραζόπορτα, γι' αυτό υποθέτω έφυγε πεζή. Η παραλία ήταν η μοναδική έξοδος».

Ο ίδιος προσπάθησε δύο φορές να προσεγγίσει το Μάτι, χωρίς να τα καταφέρει την πρώτη. «Τη δεύτερη φορά κατάφερα να φτάσω στην παραλία. Πλησίαζα πεζός στην παραλία. Άρχισα να βλέπω λιωμένα αυτοκίνητα, πεσμένες κολόνες, άρχισα να βλέπω μια άλλη εικόνα. Φτάνω παραλία, ήταν γεμάτη κόσμο σε κατάσταση σοκ, παιδιά και ηλικιωμένοι. Η Μαργαρίτα ήταν καθισμένη στην παραλία με τα μάτια κλειστά και βλέπω τον μπέμπη στα χέρια του ενός κυρίου που προσπαθούσε να δώσει πρώτες βοήθειες. Θεώρησα άμεσο να τους βάλω στο αυτοκίνητο για να τους πάω στο ΕΚΑΒ. Στην προσπάθειά μου να βγούμε από το σημείο βλέπω ένα εθελοντικό όχημα και τους παρακάλεσα να βάλουν το παιδί μέσα να πάνε στο νοσοκομείο… Επειδή κατάλαβα ότι η Μαργαρίτα πονούσε, την άφησα να βρω το αυτοκίνητο, μέχρι να γυρίσω την είχε παραλάβει ασθενοφόρο. Ήταν η τελευταία φορά που την είδα».

Φτάνοντας στη συνέχεια στο νοσοκομείο Παίδων για να βρει το παιδί του, αντιλήφθηκε αμέσως πως τα πράγματα δεν πήγαν καλά. «Το έβλεπα στα πρόσωπα τους. Με ενημέρωσαν ότι ο μικρός δεν τα κατάφερε. Μετά πήγα στον Ευαγγελισμό στη Μαργαρίτα. Νοσηλεύθηκε για άλλες 11 ημέρες, 3 Αυγούστου δεν τα κατάφερε».

Εισαγγελέας: Ενημερώσατε τον ανώτερό σας, την πρώτη φορά που εσείς ήρθατε από το Μάτι για την κατάσταση;
Μάρτυρας: Εγώ ασχολιόμουν με τη Μαργαρίτα. Μέχρι σήμερα δεν μπαίνω σε συζητήσεις πώς και τι έχει γίνει.
Εισαγγελέας: Και σίγουρα πονάει όλο αυτό.. Δυστυχώς πρέπει να σας ρωτάμε γιατί όλη η Ελλάδα προσπαθεί να μάθει τι πήγε στραβά εκείνη την ημέρα.
Μάρτυρας: Θέλω να μαθευτεί η αλήθεια και λέω μόνη αυτή.
Εισαγγελέας: Προφανώς, εδώ ξεκληρίστηκε η οικογένεια σας… λόγω της ιδιότητάς σας ρωτάμε. Τι πήγε στραβά;
Μάρτυρας: Δεν πιστεύω ότι πήγε κάτι σωστά. Όλα πήραν στραβά. Δεν πιστεύω ότι λειτούργησε κάτι. Δεν λειτούργησε τίποτα… Εδώ καταθέτω αυτό που εγώ έχω βιώσει και ζήσει.

Σχετικές ειδήσεις