Μοριοδότηση ΑΣΕΠ - ΣτΕ: Αντισυνταγματική η διάταξη που δεν υπολόγιζε την προϋπηρεσία εκπαιδευτικών

Αντισυνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη διάταξη που δεν υπολόγιζε την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση για πρόσληψη εκπαιδευτικών

«Σφραγίδα» αντισυνταγματικότητας έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας με δυο αποφάσεις του στον νόμο που δεν υπολόγιζε στη μοριοδότηση εκπαιδευτικών την προϋπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία. Με τις αποφάσεις 1251-1252/2024 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι με τον ν. 4589/2019 «ο νομοθέτης έθεσε ως κριτήριο, μεταξύ άλλων, για την επιλογή των εκπαιδευτικών την εμπειρία του υποψηφίου ως αναπληρωτή στη δημόσια εκπαίδευση, μόνο δε κατ’ εξαίρεση και στην ιδιωτική, κι αυτό λόγω της συνεισφοράς των εκπαιδευτικών ως αναπληρωτών στη δημόσια εκπαίδευση».

Όπως εξηγούν οι σύμβουλοι επικράτειας «είναι κατ’ αρχήν νόμιμο ο νομοθέτης να διαφοροποιεί την προϋπηρεσία που έχει παρασχεθεί στη δημόσια εκπαίδευση σε σχέση με εκείνην που έχει παρασχεθεί στην ιδιωτική, όμως, εφ’ όσον η προϋπηρεσία αποτελεί κριτήριο επιλογής σύμφωνο με τις αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας, η καθ’ ολοκληρίαν μη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση, με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας καθώς και τον σκοπό του νόμου για διορισμό στη δημόσια εκπαίδευση των πιο άξιων και έμπειρων».

Μάλιστα, στο σκεπτικό των δύο αποφάσεων σημειώνεται ότι αν και είναι «θεμιτό ο νομοθέτης να ενισχύει όσους έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι στην δημόσια εκπαίδευση και να προβλέπει ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας τους έναντι της παρασχεθείσας στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν μπορεί να αγνοεί παντελώς την προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, δοθέντος μάλιστα ότι το σύστημα προσλήψεων του ν. 4589/2019 αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαιδευτική εμπειρία».

Με τις εν λόγω αποφάσεις ακυρώθηκαν οι δύο προσβληθείσες προκηρύξεις κατά το μέρος που αφορούσε την μη προσμέτρηση της προϋπηρεσία, ενώ καταργήθηκαν οι αντίστοιχες δίκες λόγω προσβολής των ίδιων όρων των αυτών προκηρύξεων.

Σχετικές ειδήσεις