Νέα εποχή στο Συμβούλιο της Επικρατείας: Λήψη αποφάσεων με το... χρονόμετρο

Το μεγάλο στοίχημα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της καθυστέρησης στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και η προσπάθεια να επιλύονται οι διαφορές σε εύλογο χρονικό διάστημα.
EUROKINISSI.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «ανοίγει» νέα σελίδα στη λειτουργία του, προσεγγίζοντας ολοένα και περισσότερο τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως φάνηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, υπό τον Πρόεδρο, Μιχάλη Πικραμένο.

Το ενδιαφέρον των παρισταμένων δεν στάθηκε μονάχα στη φύση της υπόθεσης, αλλά και τη διαδικασία της συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η εικόνα με τον κ. Πικραμένο να χρονομετρά με το κινητό του τηλέφωνο τις τοποθετήσεις των πληρεξούσιων δικηγόρων, δίδοντας έξι λεπτά στον καθένα, όπως ήδη τούς είχε ενημερώσει, κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ήταν για τα δεδομένα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Παράγοντας της δίκης σχολίασε ότι «όλη η συζήτηση ενώπιον του ΣτΕ παρέπεμπε σε διαδικασία ευρωπαϊκού επιπέδου», μιλώντας στα «Νέα». Το καλό παράδειγμα δόθηκε πρώτα από έδρας, με τις δύο εισηγήτριες των υποθέσεων να θέτουν το περίγραμμα της υπόθεσης και να αναπτύσσουν τα σύνθετα νομικά ζητήματα στον πυρήνα τους, χωρίς να παραβιάζουν ούτε κατά ένα λεπτό τον διαθέσιμο χρόνο τους.

Ολοκλήρωση της συνεδρίασης μέσα σε δύο ώρες

Η τήρηση της διαδικασίας ακολουθήθηκε εν συνεχεία από τους συνολικά δεκατρείς πληρεξούσιους δικηγόρους των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα η συζήτηση που αφορά Δημόσιο, κατασκευαστές, πολεοδομίες, ΟΤΑ και βεβαίως τους πολίτες που έχουν δώσει προκαταβολές για την αγορά ακινήτων, να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου δύο ώρες, αφού είχε προηγηθεί ουσιαστική και πολύπλευρη συζήτηση της υπόθεσης, με όλες τις πλευρές να θέτουν επιχειρήματα και να απαντούν σε ερωτήσεις.

Αυτή η τακτική, που αποτελεί ένα σαφές πρώτο δείγμα γραφής για την προσπάθεια ταχύτερης εκδίκασης υποθέσεων, δεν θα ακολουθείται μονάχα από την ολομέλεια, αλλά και από τα τμήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τη διαδικασία της χρονομέτρησης των αγορητών να διεξάγεται στα πρότυπα της Βουλής και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Σχετικές ειδήσεις