ΣτΕ σε ΥΠΟΙΚ: Αναπροσαρμόστε τις αντικειμενικές εντός 6μήνου

Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απόφασή της, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών, μέσα σε έξι μήνες, να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας.

Τα πάνω –κάτω στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης φέρνει σημερινή απόφαση «βόμβα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που διατάσσει το οικονομικό επιτελείο να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες εντός 6 μηνών.

Με την υπ’αριθμ. 4003/2014 απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, «Διαπιστώνεται ότι η Διοίκηση έχει παραλείψει παρανόμως να προβεί στην επιβαλλομένη από το άρθρο 41.1 του Νόμου 1249 του 1982 έκδοση αποφάσεως αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών της χώρας. Η παράλειψη αυτή συντελέστηκε με την πάροδο εύλογου χρόνου από την παρέλευση διετίας από την αναπροσαρμογή των τιμών του έτους 2007».

Για το λόγο αυτό «Αναβάλει την έκδοση οριστικής αποφάσεως και τάσσει στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης προκειμένου να προβεί στην άνω οφειλόμενη ενέργεια».

Η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με νομικούς κύκλους θα προκαλέσει μεγάλες ανατροπές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος που στηρίζεται στην ακίνητη περιουσία αλλά και φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας) με αποτέλεσμα μόλις εφαρμοστεί να επιφέρει τεράστιο δημοσιονομικό κενό.

Από την άλλη, όπως σημειώνουν θα δώσει οικονομική ανακούφιση σε εκατομμύρια πολίτες που φορολογούνται με τρόπο παράλογο σε περιουσία που ουσιαστικά δεν έχουν.

Μετά την παρέλευση του 6μηνου

Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνέλθει εκ νέου για διαπσιτώσει εάν έχει συμμορφωθεί ή όχι το υπουργείο Οικονομικών και να εκδώσει οριστική απόφαση.

Το ΣτΕ, σε πρώτη φάση, έδωσε την 6μηνη αυτή προθεσμία εκτιμώντας τις συνθήκες της υπόθεσης και σταθμίζοντας αφενός τα έννομα συμφέροντα των πολιτών που προσέφυγαν στο ΣτΕ και αφ' ετέρου το έντονο δημόσιο συμφέρον, «συνιστάμενο στην αποφυγή αιφνίδιας διαταραχής των φορολογικών εσόδων του Κράτους υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, κρίνει ότι πρέπει, αντί αναδρομικής ακυρώσεως, να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη διοίκηση να προβεί στην άνω οφειλόμενη νόμιμη ενέργεια»

Ωστόσο οι δικαστές σημειώνουν με έμφαση ότι «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και ιδίως από το 2011, οι τιμές των ακινήτων της χώρας μειώνονται».

Μάλιστα επικαλούνται έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία περιλαμβάνονται σημαντικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, για την πτώση των τιμών των ακινήτων αναφέρεται ότι το δ΄ τρίμηνο του 2012 έφθασε η υποχώρηση των τιμών στο 27,9% και το 2013 στο 33,4%.

Στην έκθεση αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται ακόμη ότι «η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στην διάρκεια της κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση».

Σε άλλο σημείο της εν λόγω έκθεσης αναφέρεται ότι «η στρέβλωση η οποία προκαλείται από την ύπαρξη των αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, οδηγεί σε τεχνική υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω μη ορθολογική πλέον συμπίεση των αξιών»


Πρόσφατα, πάντως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ειδική επιτροπή επεξεργάζεται τις νέες τιμές και θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τις αλλαγές προς το τέλος του 2016, δηλαδή θα ισχύσουν από το 2017.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει στελέχη, φίλοι αλλά και ο πρόεδρος της «Δράσης» Θόδωρος Σκυλακάκης ζητώντας την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Σχετικές ειδήσεις