Πυρά ΔΣΑ για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Ειδικότερα, όσον αφορά στις προτεινόμενες αλλαγές στην τακτική διαδικασία ο κ. Αλεξανδρής τόνισε πως «ουσιαστικά αναιρούνται οι θεμελιώδεις αρχές της αμεσότητας και της προφορικότητας που διέπουν μέχρι σήμερα την πολιτική δίκη». καθώς και ότι «θα προκαλέσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων για όλους (πολίτες-διαδίκους, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς). Και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επικαλούνται οι συντάκτες του ότι επιδιώκουν».
Αναφερόμενος στις προτεινόμενες αλλαγές της ισχύουσας διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, ο κ. Αλεξανδρής υπογράμμισε ότι «η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης δεν μπορεί να επιτευχθεί έναντι οιουδήποτε τιμήματος, πολύ δε περισσότερο σε βάρος της ορθότητας και δικαιότητάς της, της τήρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του οφειλέτη, σ΄αυτή τη περίοδο της δυσμενούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.(..) Και ακόμη κάτι επιπλέον σημαντικό: Δεν μπορεί όλα αυτά να επιβάλλονται προς όφελος μιας μόνο μερίδας δανειστών, όπως εν προκειμένω των Τραπεζών". Και μάλιστα σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, "συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».
«Συμμεριζόμαστε τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Και είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα τους», τόνισε από τη πλευρά της η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου. Και συμπλήρωσε: «Ο κ. Αλεξανδρής έχει απευθύνει δημόσια και κατ’ επανάληψη την πρόταση να ζητήσουμε από κοινού οι Δικαστικές ενώσεις και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου οργάνου από εκλεγμένα μέλη, το οποίο θα επεξεργάζεται και θα κάνει προτάσεις για τα νομοθετήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Και ενώ βλέπουμε πολύ θετικά την πρόταση αυτή, εξέφρασα εξ αρχής την επιφύλαξη ότι και αν ακόμη η κυβέρνηση αποδεχθεί και θεσμοθετήσει το όργανο αυτό, είμαι σχεδόν βεβαία ότι οι προτάσεις του δεν θα λαμβάνονται υπόψη».
Η ίδια πρόσθεσε πως η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέφρασε τους ίδιους έντονους προβληματισμούς όπως και οι Ολομέλειες των μεγάλων Δικαστηρίων, για την κατάργηση της εξέτασης μαρτύρων ενώπιον του δικάζοντος δικαστή, τους οποίος απέστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Εν τούτοις, οι προτάσεις όλων αγνοήθηκαν», υπογράμμισε.
Τέλος η κ. Θάνου κάλεσε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να σεβασθεί τον θεσμό της Δικαιοσύνης και κατήγγειλε «για άλλη μια φορά την από μέρους της κυβέρνησης παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσης να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και να καταλύει έτσι το κράτος δικαίου».
«Σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις ζήτησε και η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, η οποία τόνισε ότι «η νομοθετική εξουσία μονίμως κωφεύει σε αιτήματα δικαστικών ενώσεων και δικηγόρων».
Υπενθυμίζεται ότι οι Δικηγόροι βρίσκονται σε τριήμερη πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα τους, έως και την Παρασκευή 21/11/2014, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στις επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, συγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στα γραφεία του ΔΣΑ, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του Δικηγορικού Σώματος, ενώ το Σάββατο συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.