Συγκροτείται μετά από 24 χρόνια το Ειδικό Δικαστήριο
Είναι η πρώτη φορά, μετά το σκάνδαλο «Κοσκωτά», κατά την οποία υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (αρμόδιο να δικάζει κυβερνητικά στελέχη) με βαρύτατες κατηγορίες.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου καλείται, πλέον, να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή και να αντικρούσει το «κατηγορώ» της Δικαιοσύνης για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, οι οποίες προκάλεσαν σημαντική ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.
Πάντως, ο πρώην υπουργός έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο Ειδικό Δικαστήριο, όπως έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δική Κοσκωτά, και να εκπροσωπηθεί από έναν έως τρεις δικηγόρους.
Με το ιστορικό 3/2014 βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραπέμπεται να δικαστεί για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες το βούλευμα, το οποίο είναι αμετάκλητο και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα, πρέπει να επιδοθεί στον κατηγορούμενο Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και στον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα κληρωθεί ο Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και ο αναπληρωτής του.
Καθήκοντα Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, ενώ, σε περίπτωση ομοιόβαθμων, Πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος των Αρεοπαγιτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την κληρωτίδα θα εξαιρεθούν όλα τα ονόματα των δικαστών που προήχθησαν σε Αρεοπαγίτες και Συμβούλους Επικρατείας μετά την υποβολή της πρότασης για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου, όπως και τα ονόματα των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκαν μέχρι τώρα την υπόθεση.
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να αποστείλει στον Πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το σχετικό πρακτικό της Ολομέλειας, ενώ ο τελευταίος θα πρέπει να προσδιορίσει σε διάστημα από 40 έως 60 ημέρες την ημερομηνία της δικασίμου.
Δηλαδή, η δίκη, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, πρέπει να αρχίσει πριν την 11η Φεβρουαρίου 2015, εκτός και εάν προκηρυχθούν εκλογές.