Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κριθούν οι «ρήτρες μονιμότητας» των εργαζομένων
Το Β1΄Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την υπ΄ αριθμ. 52/2015 απόφασή του, για λόγους γενικότερου ενδιαφέροντος, παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου προς οριστική επίλυση, το εάν είναι συνταγματική η εξουσιοδότηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την έκδοση της 6/28.2.2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία, μεταξύ άλλων, καταργήθηκαν οι λεγόμενες «ρήτρες μονιμότητας», ή εάν έπρεπε για την κατάργησή τους να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα.
Στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει έξι εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής οι οποίοι απολύθηκαν.
Διευκρινίζεται ότι οι λεγόμενες «ρήτρες μονιμότητας» είναι οι όροι που περιλαμβάνονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή κανονισμούς ορισμένων επιχειρήσεων -όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ΚΤΕΛ, που απασχόλησε τον 'Αρειο Πάγο- οι οποίοι (όροι) προέβλεπαν αυξημένη προστασία των μισθωτών από την απόλυση σε σχέση με την (μειωμένη) προστασία που γενικώς παρέχεται έναντι των απολύσεων από την εργατική νομοθεσία (Ν. 2112/1920).
Σύμφωνα με την ελληνική εργατική νομοθεσία (σε αντίθεση με την εργατική νομοθεσία των άλλων κρατών), οι απολύσεις των εργαζομένων είναι αναιτιολόγητες. Όμως, σε όσες επιχειρήσεις ίσχυαν οι «ρήτρες μονιμότητας», η δυνατότητα των εργοδοτών να απολύουν αναιτιολόγητα το προσωπικό τους περιοριζόταν αρκετά.
Το Εργατικό Τμήμα Β1΄του Αρείου Πάγου αρχικά είχε αναβάλει τη συζήτηση της εν λόγω υπόθεσης επειδή εκκρεμούσε η επίλυση του ίδιου νομικού ζητήματος από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η αναστολή έκδοσης απόφασης από τον 'Αρειο Πάγο δέχθηκε την έντονη κριτική του καθηγητή του Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Δημήτρη Τραυλού-Τζανετάτου, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ο κ. Τραυλός-Τζανετάτος, σε άρθρο του σε νομικό περιοδικό, υποστήριξε ότι ο Άρειος Πάγος όφειλε να επιλύσει το νομικό αυτό ζήτημα και να εκδώσει απόφαση, και όχι να αναμείνει την έκδοση απόφασης για το ίδιο νομικό ζήτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) πριν αποφανθεί ο Άρειος Πάγος.
Στο μεταξύ, η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε σχετική απόφαση (2307/2014), που έκρινε ότι η έκδοση της 6/28.2.2012 ΠΥΣ δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές και ότι η κατάργηση των «ρήτρων μονιμότητας» από το Μνημόνιο ΙΙ είναι νόμιμη και συνταγματική.
Το ΒΙ΄Εργατικό Τμήμα παρέπεμψε κατά πλειοψηφία το επίμαχο νομικό ζήτημα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική επίλυση, ενώ αντίθετα η μειοψηφία υποστήριξε ότι η παραπομπή στην Ολομέλεια δεν είναι αναγκαία, καθώς το επίμαχο ζήτημα συνταγματικότητας έχει ήδη λυθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τον Άρειο Πάγο απασχόλησαν οι απολύσεις έξι εργαζομένων του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής που είχαν δικαιωθεί από το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, αλλά το ΚΤΕΛ άσκησε αναίρεση.