ΣτΕ: Συζητήθηκαν οι προσφυγές στα μεταλλεία Χρυσού στις Σκουριές
Συζητήθηκαν, σήμερα (4/2/2015), στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι προσφυγές τοπικών φορέων της Χαλκιδικής με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί σχετική τεχνική μελέτη για τη διαχείριση των μεταλλευτικών αποβλήτων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγέλογλου, ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλης Παναγιάς και εννέα κάτοικοι της Χαλκιδικής, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η από 17.9.2014 απόφαση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη του υποέργου «μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών», με αντικείμενο την τεχνική μελέτη των εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων, των φραγμάτων και των χώρων απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου στις Σκουριές.
Παρέμβαση υπέρ της επίμαχης απόφασης του ΥΠΕΚΑ πραγματοποίησαν η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» με δικηγόρο την Ελένη Τροβά, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χαλκιδικής με δικηγόρο τον Νικόλαο Αλιβιζάτο και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με δικηγόρο τον Κωνσταντίνο Γώγο.
Τον αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγέλογλου εκπροσώπησε ο δικηγόρος Νικόλαος Κατράκης και τον Αγροτικό Δασικό Συνεταιρισμό ο δικηγόρος Γεώργιος Μπάλλιας, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΕΚΑ) εκπροσωπήθηκε από την πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γεωργία Παπαδάκη.
Σημειώνεται ότι αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγέλογλου, ο Συνεταιρισμός, κλπ, υποστηρίζουν ότι η επίμαχη μελέτη δεν είναι πλήρης και ότι η απόφαση του ΥΠΕΚΑ είναι παράνομη, λόγω μη εγκρίσεως του επενδυτικού σχεδίου και παράνομης χορήγησης παρατάσεως.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου) ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Αντώνης Ντέμσιας επισήμανε κατ΄ αρχάς ότι τίθεται θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου, καθώς αρμόδιο για την επίλυση του επίμαχου θέματος είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στη συνέχεια οι συνήγοροι της εταιρείας, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, κλπ, όσο και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, συντάχθηκαν με την άποψη του κ. Ντέμσια περί αναρμοδιότητας του ΣτΕ, ενώ αντίθετα οι συνήγοροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι αρμόδιο για την επίλυση του ζητήματος είναι το ΣτΕ.
Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.
Έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση περίπου εκατό κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι στη συνέχεια αποχώρησαν.