Γ. Παπακωνσταντίνου: Είμαι αθώος - Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες
Χωρίς την υποβολή ενστάσεων από την πλευρά του πρώην υπουργού ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δ. Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου. Στην παραδοχή του μαρτυρά «έχω λιγάκι τρακ κύριε πρόεδρε» ο πρόεδρος, Νικόλαος Πάσσος απάντησε με νόημα «για ποιο λόγο; Αν πείτε την αλήθεια δεν έχετε λόγο να φοβάστε. Ουδείς πρέπει να φοβάται σε αύτη την αίθουσα παρά μονό οι παρανομούντες...».
Μεγαλύτερα είναι τα ποσά του φόρου που δεν έχουν καταβάλει οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε σχέση με τα αναφερόμενα στο κατηγορητήριο. Αυτό κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας Δ. Μασίνας στη δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Ο μάρτυρας είπε ότι έχει τελειώσει ο καταλογισμός αλλά δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στους συγγενείς. Σύμφωνα με το μάρτυρα ο φόρος με τις προσαυξήσεις για τον Ανδρέα Ρωσσώνη και την Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι 2.132.870 ευρώ και για τον Συμεών Σικιαρίδη και την Ελένη Παπακωνσταντίνου ανέρχεται σε 5.782.935 ευρώ.
Σημείωσε ωστόσο ότι σε 20 μέρες που θα κληθούν μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά. Από έδρας πάντως ο πρόεδρος παρατήρησε ότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα. «Έχετε πρόβλημα υποδομής τεχνικών μέσων και προσωπικού. Φανταστείτε να περιμέναμε τον έλεγχο όλων των αρχείων».
«Ζητάμε στοιχεία 15ετίας. Δεν έχουμε τόσο εξειδικευμένο προσωπικό» απάντησε ο μάρτυρας.
Αμέσως μετά και δεύτερος κατά σειρά κατέθεσε ο Παναγιώτης Μαντούβαλος, πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο οποίος διενήργησε σχετικό έλεγχο στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.
Όπως είπε ο κ. Μαντούβαλος στις 4.10.2012 ξεκίνησε στην υπηρεσία του έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, (φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) από τα πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονταν στο USB (στικάκι)
Πρόεδρος: Ποιο από όλα τα USB ήρθε σε εσάς;
Μάρτυρας: Αυτό που μας διαβιβάστηκε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Στο στικάκι ήταν 2.059 αρχεία. Ξεκινήσαμε τη ταυτοποίηση όλων των προσώπων. Στις 21.12.12 παραλάβαμε ένα cd που ήρθε από τη Γαλλία.
Πρόεδρος: Είχε τα ίδια στοιχεία;
Μάρτυρας: Διαπιστώσαμε ότι το cd είχε τρία επιπλέον αρχεία. Οι κωδικοί και τα ονόματα ανήκαν στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου. Αναφέραμε τη διαφορά αυτή στον εισαγγελέα και ξεκινήσαμε τον έλεγχο ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013. Διαπιστώσαμε μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη περίπου 6.200.000 ευρώ.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από έδρας εάν ο Γ. Παπακωνσταντίνου που κατηγορείται ότι διέγραψε τα τρία επίμαχα αρχεία «μπορούσε να γνώριζει το ποσό που φέρεται ότι δεν δηλώθηκε από τους συγγενείς τους», ο Π. Μαντούβαλος απάντησε σχετικά: «Δεν θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζει. Αν δεν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του, δεν θα μπορούσε να έχει γνώση από τέτοιες λεπτομέρειες».
Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του πρώην υπουργού, στην έκθεση του ΣΔΟΕ δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι, καθώς κρίθηκε ότι υποβλήθηκαν τελευταία στιγμή. Μάλιστα, ο συνήγορος Τ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε στο μάρτυρα, πως αν δεν οριστικοποιηθεί ο φόρος, τότε η ζημία που φέρεται να έχει επέλθει, είναι στον αέρα.
Ο μάρτυρας απόρησε για το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το πρόστιμο για τα συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου να ρωτά: "Αν καταλήξουν οι υπηρεσίες ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τότε τί συμβαίνει;"
Μάρτυρας: Τότε δεν συντρέχει αδίκημα για τα πρόσωπα αυτά.
Τρίτη κατάθεσε η Χρυσή Χατζή, πρώην διευθύντρια του γραφείου του Παπακωνσταντίνου, η οποία αναφέρθηκε στο πώς παρελήφθη η αρχική λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία. Η λίστα είχε την ένδειξη, όπως είπε η μάρτυρας, πάνω στο φάκελο "εμπιστευτικό", δηλαδή ένδειξη ότι δεν έπρεπε να ανοιχθεί πριν παραδοθεί στα χέρια του ίδιου του υπουργού.
Αργότερα σε σύσκεψη ο ίδιος ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι έφθασαν από τη Γαλλία στοιχεία με καταθέτες, δηλαδή ενημέρωσε για τη λίστα Λαγκάρντ και τότε έγινε στην μάρτυρα γνωστό ότι ο φάκελος που έφθασε από τη Γαλλία και παρέλαβε η ίδια ήταν η λίστα Λαγκάρντ.
Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε ότι δεν πρωτοκολλήθηκε;
Μάρτυρας: Ο φάκελος αυτός έφερε την ένδειξη εμπιστευτικό. Δεν θυμάμαι τί έγινε και γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε...
Πρόεδρος: Ξέρετε πολύ περισσότερα από αυτά που λέτε. Ξέρετε πολύ περισσότερα...
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να θυμηθώ λεπτομέρειες και ποια μέρα ήταν. Νομίζω ότι η παραλαβή έγινε αρχές Οκτωβρίου.
Η κ. Χατζή κατά τη διάρκεια της κατάθεσή της αναφέρθηκε σε σύσκεψη υπό τον κατηγορούμενο υπουργό στην οποία συμμετείχαν η ίδια, ο τότε γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης, ο τότε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιω. Καπελέρης και το στέλεχος του γραφείου του, Αν. Μπάνος.
Στη σύσκεψη αυτή, όπως ισχυρίστηκε, ο υπουργός τους είπε ότι παρέλαβε εμπιστευτικά στοιχεία για καταθέσεις περίπου 2 δισ. στο εξωτερικό και δη στην Ελβετία ότι "είναι ευαίσθητη η φύση του εγγράφου γιατί δεν το πήραν από την τράπεζα και γι' αυτό ζήτησε έλεγχο από τον κ. Καπελέρη για τα μεγαλύτερα ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσά".
Ο κ. Καπελέρης - κατέθεσε η μάρτυρας - είπε πως υπάρχουν ενδείξεις, π.χ αναφέρθηκε το όνομα μια κυρία που είχε 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ήταν υπάλληλος μιας εταιρίας.
"Ο υπουργός ζήτησε να μάθει πως θα προχωρήσει ο έλεγχος, ενώ ο κ. Μπάνος είπε πως αν δεν υπάρχει εκκρεμής νόμιμη διαδικασία, δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν, καθώς και ότι έπρεπε να κινηθεί δικαστική συνδρομή, αφού τα στοιχεία από μόνα τους δεν αποδεικνύουν φοροδιαφυγή, αλλά μπορούν να αποτελέσουν βάση ελέγχου" εξήγησε.
Ωστόσο, κατά τη μάρτυρα, το ΣΔΟΕ εκτός από υποστελεχωμένο, είχε και ένα ακόμη πρόβλημα: "Ο ίδιος ο Καπελέρης δεν είχε εμπιστοσύνη σε ανθρώπους του, ιδίως όταν τους έστελνε για ελέγχους νυχτερινών μαγαζιών".
Εισαγγελέας: Θα μπορούσε με αυτά, χωρίς τη λίστα ο κ. Καπελέρης να κάνει έλεγχο;
Μάρτυρας: Φυσικά θα μπορούσε αφού τα ονόματα που δόθηκαν στον κ. Καπελέρη ήταν ουσιαστικά το ήμισυ του συνολικού ποσού που υπήρχε στη λίστα. Φαινόταν ότι υπήρχε ψωμί και αποφασίστηκε να επιχειρεί διακρατική συμφωνία με τους Ελβετούς ώστε να φορολογούνται τα χρήματα Ελλήνων στο εξωτερικό.
Εισαγγελέας: Πως θα γινόταν ο έλεγχος κυρία μάρτυς, χωρίς τη λίστα;
Μάρτυρας: Ο υπουργός είπε να γίνει έλεγχος σε αυτά τα ονόματα και αν χρειαστεί να υπάρξει ειδικό κλιμάκιο ελέγχου. Το οποίο θα μπορούσε να φέρει ο κ. Καπελερης.
Εισαγγελέας: Και ο κ. Καπελέρης γιατί δεν το έκανε; Παράκουσε τον υπουργό;
Μάρτυρας: Το ερώτημα αν και γιατί δεν συνέχισε τον έλεγχο, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο.
Κλήτευση νέων μαρτύρων- Τον Νικολούδη πρότεινε ο Παπακωνσταντίνου
Την κλήτευση πέντε νέων μαρτύρων αποφάσισαν οι δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα θα κληθούν οι Ι. Καπελέρης , Ηλίας Πλασκοβίτης, Αναστ. Μπάνος, Στ. Στασινόπουλος και Ι. Διώτης. Από την πλευρά της υπεράσπισης προτάθηκε επιπλέον η κλήτευση των Φ. Γεωργακοπούλου και του σημερινού υπουργού Επικρατείας κατά της διαφθοράς Παν. Νικολούδη.
Αρνήθηκε να φωτογραφηθεί
Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να φωτογραφηθεί ζητώντας από τους φωτορεπόρτερ να απομακρυνθούν.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, λύνοντας το θέμα υπέρ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είπε χαρακτηριστικά: «Κύριε κατηγορούμενε είστε δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα πρόσωπο της επικαιρότητας» και συνεπώς πρέπει να επιτραπεί η είσοδος των φωτογράφων στην αίθουσα. Υπενθυμίζεται, ότι το δικαστήριο επιτρέπει τη λήψη μόνο φωτογραφιών και όχι τη βιντεοσκόπηση. Εξαίρεση αποτέλεσε το συνεργείο της ΝΕΡΙΤ, το οποίο τράβηξε πλάνα στην αρχή της διαδικασίας και μόνο.
Υπενθυμίζεται ότι το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτήθηκε για την περίπτωση αυτή έπειτα από 24 ολόκληρα χρόνια. Η σύστασή του είναι τρανή ευκαιρία για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και για την ελληνική δικαιοσύνη να αποδείξουν ότι υπάρχει το αίσθημα του δικαίου και της ισονομίας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη στην ίδια ακριβώς αίθουσα της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπου είχαν δικαστεί οι αποβιώσαντες πλέον Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας και Γιώργος Πέτσος καθώς και οι εν ζωή Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Κοσκωτάς.
Βάσει του ιστορικού (3/2014) βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δικάζεται για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
Οι κατηγορίες, όπως είναι γνωστό, αφορούν στη διαγραφή από τη λίστα Λαγκάρντ, τριών ηλεκτρονικών αρχείων που αντιστοιχούσαν σε τρία συγγενικά του πρόσωπα, με καταθέσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα των τριών συγγενών του «με σκοπό αφ' ενός να αποκρύψει το γεγονός ότι τα ονόματα των συγγενών του περιέχονταν στο CD της λίστας Λαγκάρντ (που αποτελούσε μέρος καταλόγου γνωστού διεθνώς ως «λίστα Falciani») και, με τον τρόπο αυτό, να αποφύγει βλάβη της πολιτικής του εικόνας ως υπουργού Οικονομικών και αφ' ετέρου να προσφέρει παράνομο περιουσιακό όφελος στους τρεις συγγενείς του, αφού θα απέφευγαν τον φορολογικό έλεγχο».
Η επαπειλούμενη ποινή
Η ανωτάτη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου φτάνει μέχρι και τα ισόβια, εφόσον όμως δεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στο πρόσωπο του πρώην υπουργού. Σε περίπτωση κατά την οποία, όμως, οι δικαστές αναγνωρίσουν στον Γ. Παπακωνσταντίνου έστω και ένα ελαφρυντικό τότε τα ισόβια "σπάνε" και η ποινή που μπορεί να επιβληθεί είναι κάθειρξη από 10 έως και 20 χρόνια. Ως προς το δεύτερο αδίκημα, της απόπειρας απιστίας (είναι επίσης σε συνδυασμό με το νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου), η προβλεπόμενη ποινή είναι κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια. Εάν, όμως αναγνωριστούν στον κ. Παπακωνσταντίνου ελαφρυντικά, τότε η ποινή μπορεί να "πέσει" ακόμη και στα 2 χρόνια φυλάκιση μέχρι κάθειρξη 12 ετών.