Στις 20 Απριλίου ξεκινά η δίκη της Χρυσής Αυγής
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο θα συνεδριάσει για λόγους ασφαλείας σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, θα καθίσουν συνολικά 70 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος και σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της.
Ωστόσο, μέχρι τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης (18μηνο), οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς και Ιωάννης Λαγός.
Ήδη, μάλιστα, για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, ο εισαγγελέας, κ. Προβατάρης έχει προτείνει να αποφυλακιστεί με εγγύηση 125.000 ευρώ και τη διατήρηση των περιοριστικών όρων του παραπεμπτικού βουλεύματος, που προέβλεπε κατ´ οίκον κράτηση.
Αντίστοιχα, για τον υπαρχηγό της οργάνωσης, Χρήστο Παππά, ο εισαγγελέας, κ. Ασπρογέρακας έχει προτείνει να τους επιβληθούν οι εξής περιοριστικοί όροι: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παράδοση διαβατηρίου, απαγόρευση μετακίνησης εκτός του Νομού Αττικής, απαγόρευση μετακίνησης με πλωτά ή εναέρια μέσα, υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα 3 φορές το μήνα και διανυκτέρευση στην οικία του.
Πάντως, τον τελευταίο λόγο για τους όρους που θα τους επιβληθούν θα έχει το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφανθεί με την έκδοση σχετικού βουλεύματος.
Σημειώνεται ότι, το πράσινο φως για την οριστική παραπομπή τους σε δίκη άναψε - κατά πλειοψηφία - το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το υπ 'αριθμ. 215/2015 παραπεμπτικό βούλευμα.
Βάσει αυτού «ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως ιδρυτής και κατ' ουσίαν αρχηγός και ηγέτης της Χρυσής Αυγής, διηύθυνε αυτή, καθόλο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργάνωσης, κατ' ουσίαν από το έτος 2008, οπότε εκδηλώθηκε εμφανώς η σωρευτική και εξακολουθητική εγκληματική της δράση. Παρείχε οδηγίες και σε εντολές προς τα μέλη γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών της και με μέσο της διάπραξη εκ μέρους των μελών της ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».
Η δε επιχειρησιακή δράση της οργάνωσης «είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί και κατ' επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών τους ιδεών που εκδηλώνονταν μέσω των τοπικών οργανώσεών της και πάντοτε με την καθοδήγηση ανώτατου στην ιεραρχία στελέχους με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσης, επονομαζόμενα τάγματα εφόδου, που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των τοπικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση, προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών, των επίλεκτων ειδικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας».