Υπόθεση Siemens: Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις και πρόστιμα
Νέες δυνατότητες για αποζημιώσεις και πρόστιμα στη Siemens θα έχει το Ελληνικό Δημόσιο με την ακύρωση της συμφωνίας-συγχωροχάρτι που αναμένεται να εκδικαστεί στις 24 Μαρτίου μετά τη χθεσινή (10/03) τέταρτη αναβολή από το 2012.
ΕΦΟΣΟΝ ΑΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το γεγονός ότι το ΣτΕ έβαλε τόσο κοντά την ημερομηνία εκδίκασης δείχνει ότι έχει σκοπό να εκδικάσει την υπόθεση ακόμη και αν απουσιάζει και πάλι το ελληνικό Δημόσιο.
Το ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να πρέπει να υποστηρίξει με προτάσεις μία συμφωνία στην οποία πολιτικά διαφωνεί. Η απουσία του Ελληνικού Δημοσίου και η δίκη ερήμην του αποτελεί την ιδανική επιλογή, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, καθώς μπορεί να οδηγήσει την ακύρωση της συμφωνίας με τη Siemens άμεσα μέχρι το τέλος του μήνα.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία προέβλεπε παραίτηση του Δημοσίου από κάθε απαίτηση αποζημίωσης και προστίμων και εφόσον επιτευχθεί η ακύρωση της συμφωνίας, ανοίγει ο δρόμος για αγωγές και πρόστιμα από όσους ζημιώθηκαν από τη συμφωνία (το ελληνικό Δημόσιο κατά 2 δισ. σύμφωνα με σχετικό πόρισμα της Βουλής).
Την επομένη την ακύρωσής της, θα μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει με αγωγές αποζημιώσεις για τη ζημία που υπέστη ενώ μπορεί και να απευθυνθεί στο Δικαστήριο Διαφθοράς των ΗΠΑ ζητώντας να επιβληθεί πρόστιμο στην εισηγμένη στο αμερικάνικο Χρηματιστήριο Siemens.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά στη συμφωνία την οποία ενέκρινε με νόμο προ τριετίας η Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τη διάλυσή της τον Απρίλιο του 2012. Ειδικότερα, ο νόμος ενέκρινε το «Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens ΑΕ» δίνοντας την εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να την υπογράψει σε μεταγενέστερο χρόνο. Τον Αύγουστο του 2012 ο Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε την εν λόγω σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Siemens. Η συμφωνία τερμάτιζε φιλικά τη διένεξη παρά το γεγονός ότι οι 590 σελίδες του πορίσματος της Βουλής αποφαίνονται ότι υπήρξε ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εταιρεία συµφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια στη θυγατρική, στην Ελλάδα, και να διασφαλίσει 600 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τη δική της κερδοφορία.
Υποτίθεται ότι θα ανέγειρε νέο εργοστάσιο, δαπανώντας 60 εκατομμύρια, χωρίς όμως να υπάρχει υπογεγραμμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε καν ρήτρες στην περίπτωση που δεν τηρήσει τη συμφωνία.
Μ.Πρωτ.