Σημίτης: Το πάρτι των εξοπλισμών οφείλεται στα... Ίμια!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, Σημίτης και Βενιζέλος δήλωσαν «περαστικοί» από τα ΚΥΣΕΑ της εκσυγχρονιστικής περιόδου και έριξαν όλες τις ευθύνες στον Άκη Τσοχατζόπουλο.

ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΤΗΣ… ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΩΝ - ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΓΩ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΣΕΑ ΕΛΑΒΑ ΜΕΡΟΣ

Ο Σημίτης, μάλιστα, με κυνικό ύφος και χωρίς ίχνος ντροπής, δήλωσε ότι το ελικόπτερο τη νύχτα των Ιμίων έπεσε γιατί «πετούσε πολλές ώρες». Ο Βενιζέλος από την πλευρά του, προσπάθησε να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, λέγοντας ότι δωροδοκίες υπάρχουν και στις σχολικές επιτροπές για την αγορά κιμωλιών.

Με τις παραπάνω αστείες δικαιολογίες, οι άνθρωποι που κυβέρνησαν τον τόπο για περισσότερα από 20 χρόνια, επιχείρησαν να πείσουν το δικαστήριο ότι δεν ήξεραν τίποτα για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών και πήγαιναν στα Κυβερνητικά Συμβούλια Εξωτερικών και Άμυνας σαν να κάνουν… τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια της δίκης στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, υπήρξε και μικροένταση μεταξύ του Σημίτη και του Τσοχατζόπουλου, όταν ο πρώτος είπε στον πρώην υπουργό Άμυνας:

«Όπως αποδείχτηκε από την πρωτοδίκη δίκη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνονταν τα μύρια όσα, όφειλες να με ενημερώσεις... δεν ανέχομαι».

Ο κ. Τσοχατζόπουλος τού απάντησε λέγοντας: «Τίποτα, τίποτα δεν αποδείχτηκε, συκοφαντίες μόνο».

Επί της ουσίας, ο Κ. Σημίτης εμφανίστηκε απολύτως σίγουρος για τις μίζες, αλλά όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, δεν είχε ιδέα για το τι γινόταν στο υπουργείο. Εξέφρασε απλά τη λύπη του για τον πακτωλό χρημάτων που κάποιοι έβαλαν στην τσέπη τους…

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα», είπε ο κ. Σημίτης.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την υπόθεση των Ιμίων για να δικαιολογήσει των πακτωλό χρημάτων που διακινήθηκαν στις αγορές των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ σε μια κρίση ηττοπάθειας και εθνικής ντροπής, τόνισε τα ακόλουθα: «Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι».

Σοκάρει, μάλιστα η ομολογία του ότι τη νύχτα των Ιμίων τα «παιδιά πέθαναν επειδή... το ελικόπτερο δούλευε πολλές ώρες»!!!

Πέταξε δηλαδή το μπαλάκι στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο ίδιος δήλωσε άγνοια για τις μίζες, αν και εμφανίστηκε σίγουρος ότι κάποιοι πήραν χρήματα, «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Όπως μάλιστα ισχυρίστηκε, μετά τα Ίμια και όταν αποκαταστάθηκε η ηρεμία στην περιοχή, ο ίδιος ζητούσε να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες και συνάντησε - όπως είπε - τη σφοδρή αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλο και ορισμένων μέσων ενημέρωσης που έγραφαν «Όπλα ή βούτυρο...».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της κατάθεσης Σημίτη

Πρόεδρος: Πείτε μας αν συμμετείχατε; (σ.σ στο ΚΥΣΕΑ)

Σημίτης: Με εκπλήσσει η ερώτηση, γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα, ευχαρίστως, για να διευκολύνω την απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά δε γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Πρόεδρος: Πώς ακούγεται τόσο καλά η φωνή του μάρτυρα, ενώ ο προηγούμενος δεν ακουγόταν. Ξέρουμε τη φωνή.

Σημίτης: Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά, γιατί πετούσε παραπάνω από ό,τι έπρεπε. Όταν ρώτησα, λοιπόν, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να ανακαταλάβουν τα Ίμια, μού είπε όχι, γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μου. Η τότε ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων μού είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης που σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε και πήραμε 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι.

Πρόεδρος: Πάμε στις αποφάσεις...

Σημίτης: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν ήθελαν να κάνουν επέμβαση τύπου Ιμίων οι Τούρκοι, θα έπρεπε προηγουμένως να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόταν τόσος εξοπλισμός. Συγκάλεσα, λοιπόν, την κυβερνητική επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ προτάθηκε η αναβολή νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δρχ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε, γιατί θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι οι εξοπλισμοί για θωράκιση της χώρας και πως τα προγράμματα δεν ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ, καθώς είναι μόλις 4%. Αποφάσισα να μην το εντάξω και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο, ο οποίος έγραφε «Όπλα ή βούτυρο». Η Νέα Δημοκρατία συμφωνούσε με τον Τύπο. Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. δρχ. Δηλαδή, οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν, όταν δεν ήταν απαραίτητο το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.

Σημίτης: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Πρόεδρος: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

Σημίτης: Όχι, αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ αναφέρει πως αυτό δίνει τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά όχι για τις αγορές. Π.χ. απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.

Πρόεδρος: Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Σημίτης: Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή.

Γιάννης Παγορόπουλος (υπεράσπιση): Δεν απεδείχθη κύριε μάρτυς, αυτό ερευνάται.

Σημίτης: Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδεδείχθηκε. Εδώ, παίζουν δυο πράγματα, το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι, όπως οι τιμές των αυτοκινήτων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές, καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το διαπραγματευτεί είτε παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ, όπως πρόεκυψε, από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στο διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο στον υπουργό . Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού, έγινε.

Πρόεδρος: Πώς μπορεί να γίνει;

Σημίτης: Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει, αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που έστελναν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας. Έγινε γνωστό ότι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004; Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων με τον ισχυρισμό ότι από τις χρήσιμες πληρωμές, όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.
Πρόεδρος: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;

Σημίτης: Όχι, βέβαια δεν έχω καμία γνώση.

Βενιζέλος: Εγώ μόνο σε ένα ΚΥΣΕΑ έλαβα μέρος

Απίστευτες ήταν και οι δικαιολογίες του Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί τον κάλεσε το δικαστήριο αφού όπως είπε δεν είχε καμία ανάμιξη.

«Μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχεται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ, και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριό σας με κάλεσε ως μάρτυρα, ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που ελάμβαναν συχνά μέρος, και επιπλέον δέκα χρόνια αργότερα από την ανάληψη από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Απαντώντας, τέλος στις ερωτήσεις του δικαστηρίου ευτέλισε την υπόθεση λέγοντας: «Η σχολική εφορία ενός νηπιαγωγείου, για αγορά κιμωλιών, μπορεί να δωροδοκηθεί…».

Σχετικές ειδήσεις