«Χρυσές μίζες» - Πληρώνουν τις εγγυήσεις και βγαίνουν έξω
Ο ένας μετά τον άλλον οι εμπλεκόμενοι στα σκάνδαλα των εξοπλιστικών πληρώνουν τις εγγυήσεις που τους επιβάλλει η δικαιοσύνη και στη συνέχεια κυκλοφορούν ελεύθεροι. Άλλη μια παγκόσμια πρωτιά για τη χώρα μας. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί άναυδος δίκες και αποκαλύψεις μαρτύρων και κατηγορουμένων οι οποίοι μιλούν για μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αλλά στη συνέχεια οι εμπλεκόμενοι βγαίνουν έξω σαν να μην συνέβη απολύτως τίποτα.
Αν και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης οφείλουν να γίνονται σεβαστές από όλους, ωστόσο πάνω από το γράμμα του νόμου υπάρχει και το πνεύμα του νόμου και βεβαίως υπάρχει και το κοινό περί δικαίου αίσθημα μιας κοινωνίας που εδώ και χρόνια έχει αποστεωθεί και παρακολουθεί άναυδη το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα σκάνδαλα να «κλείνουν» άρον άρον.
Από τα δεκάδες ονόματα που ενεπλάκησαν στις υποθέσεις των «χρυσών» μιζών, λίγοι είναι αυτοί που παραμένουν στη φυλακή, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος. Δυστυχώς με αυτές τις πρακτικές ο ελληνικός λαός χάνει την εμπιστοσύνη του προς τους θεσμούς της δικαστικής εξουσίας και παράλληλα ενισχύεται το αίσθημα της συνωμοσιολογίας ότι όλα σε αυτό τον τόπο είναι βρώμικα και πουλημένα…
Πρώην υπουργοί, πρώην πρωθυπουργοί, πρώην γενικοί γραμματείς, καλούνται σωρηδόν σε καταθέσεις και παραμένουν ελεύθεροι χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και να επιτευχθεί η πολυπόθητη κάθαρση...
Αποφυλακίζεται ο Γιώργιος Σαχπατζίδης
Την αποφυλάκιση του Γεώργιου Σαχπατζίδη ο οποίος είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό κάθειρξη 13 ετών για την υπόθεση των «χρυσών» μιζών από τα εξοπλιστικά, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (3-2) το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εκδικάζεται η υπόθεση - με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο σε δεύτερο βαθμό.
Ο Σαχπατίζδης αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δυο φορές το μήνα και της καταβολής εγγύησης ύψους 5.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Σαχπατζίδης ζητούσε την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με όρους επικαλούμενος λόγους υγείας. Πλέον, είναι ο δεύτερος κατηγορούμενος μετά την Αρετή Τσοχατζόπουλου, κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου που αποφυλακίζεται με όρους με απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
Αρνητική η πρόταση του εισαγγελέα στο αίτημα της Βίκυς Σταμάτη
Αρνητική ήταν η πρόταση του εισαγγελέα στο αίτημα της Βίκυς Σταμάτη για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της.
Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου δεν αποφάσισε να αποδράσει εν θερμώ, λίγες ώρες αφότου είχε απορριφθεί ανάλογο προηγούμενο αίτημά της, αλλά είχε προσχεδιάσει τη φυγή της.
Όπως σημείωσε, η αιτία της απόδρασής της δεν ήταν όπως ισχυρίστηκε ο πόθος της να αγκαλιάσει το παιδί της -αφού δεν πήγε κοντά του- αλλά η διαφυγή της.
"Η εικόνα της στο δικαστήριο δείχνει άτομο που εχει πλήρως συγκροτημένη σκέψη και πέραν της αγανάκτησής της , δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ψυχική διαταραχή που θα μπορούσε να της προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη αν παραμείνει κρατούμενη".
Κατά τον εισαγγελέα το αίτημά της πρέπει να απορριφθεί και να μην αποφυλακιστεί ούτε με "βραχιολάκι".
Αποφυλακίζεται με 700.000 ευρώ ο Ντίνος Μιχαηλίδης
Με εγγύηση 700.000 ευρώ αποφυλακίζεται με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών για την υπόθεση των «χρυσών μιζών» από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του κατηγορουμένου και του επέβαλλαν πέραν της εγγυήσεως απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο ΑΤ της περιοχής του. Βασικοί λόγοι για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής υπήρξαν η ηλικία του (80 ετών) και η βεβαρυμμένη υγεία του.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που είχε δικάσει την υπόθεση, καταδίκασε επίσης τον γιο του Κυπρίου υπουργού Μιχάλη, ενώ επέβαλε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 12 έτη στον πρώην σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αν. Σοφό. Η σύζυγος του Μαρία Σοφού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών. Σε ισόβια κάθειρξη και 17 έτη καταδικάστηκε και ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Φουαντ Αλ Ζαγιάντ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι καταδικασθέντες διευκόλυναν τη διακίνηση μεγάλου χρηματικού ποσού εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από τον καταζητούμενο συγκατηγορούμενο του Αλ Ζαγιάντ, τα οποία μέσω τριών υπεράκτιων εταιριών και λογαριασμών είχαν τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, το 1997 εξυπηρέτησε τον Έλληνα πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας μεταφέροντάς του χρήματα ακόμη και σε βαλίτσες.
Παραγιουδάκης: «Δεν άκουσα για έκνομη δράση του υπουργού»
«Αν είχα ακούσει για έκνομη δράση του υπουργού θα του έλεγα ευθαρσώς: υπουργέ ακούγεται αυτό το πράγμα» είπε ο στρατηγός εν αποστρατεία Μανούσος Παραγιουδάκης που ολοκλήρωσε την κατάθεσή του για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών του άλλοτε πολιτικού προϊσταμένου του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Ο κ. Παραγιουδάκης, που κλήθηκε να καταθέσει ως μέλος των επίμαχων ΚΥΣΕΑ που ενέκριναν την αγορά των TORM1 και των υποβρυχίων, κατέθεσε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων πως ποτέ δεν άκουσε κάτι για τον Άκη Τσοχατζόπουλο διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν είναι δυνατό να παρακολουθεί τον υπουργό: «Είναι δυνατόν να παρακολουθώ τον πολιτικό μου προϊστάμενο; Αυτά είναι προοίμια χούντας. ...Αν είναι δυνατόν να τον παρακολουθώ. Αν όμως παρουσιαστεί κάτι και είναι ξεκάθαρο, τότε θα εμφανιστούμε και θα του το πούμε. Αλλιώς θα παραιτηθούμε».
Ο μάρτυρας επανέλαβε πως η τελική απόφαση για τα όπλα ανήκε στον υπουργό Άμυνας, ενώ σημείωσε πως τα υποβρύχια ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει και ότι τα ρωσικά TORM1 ήταν τεχνικά το πιο καλό αντιαεροπορικό σύστημα «για να ρίχνει τα F16 των Τούρκων» σημειώνοντας πως οι Ρώσοι τα είχαν φτιάξει «για τους Αμερικανούς». Ο στρατηγός υποστήριξε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού ρόλου.
Η κατάθεση του στρατηγού έκλεισε με ένταση, καθώς ο πρώην υπουργός διαμαρτυρήθηκε ότι η πρόεδρος δεν του επιτρέπει να υποβάλει τις ερωτήσεις που θέλει στον μάρτυρα.
-Α. Τσοχατζόπουλος (προς τον μάρτυρα): Συμφωνείτε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων είναι δεσμευτικό και επομένως δεν μπορούμε...
-Πρόεδρος: Πηγαίνετε κ. μάρτυρα
-Α. Τσοχατζόπουλος: Γιατί το κάνετε αυτό κυρία μου; Με διακόπτετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Δεν με αφήνετε να μιλήσω. Παρακαλώ τι τρόπος είναι αυτός; Γιατί δεν με αφήνετε να μιλήσω;
-Πρόεδρος: Σας παρακαλώ.
Α. Τσοχατζόπουλος: Μπράβο, κυρία Πρόεδρε. Συγχαρητήρια . Που είμαστε ....
Νωρίτερα ο πρώην υπουργός είχε έντονο διάλογο και με τους συνηγόρους του Δημοσίου που παρίστανται ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη, όταν αυτοί ισχυρίστηκαν πως οι συμβάσεις για τα υποβρύχια που υπέγραψε ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι η αιτία που δεν έχουν παραληφθεί ακόμη όλα τα όπλα από το Ναυτικό.
-Τσοχατζόπουλος: Είστε συκοφάντες, ψεύτες, άσχετοι. Είστε σε διατεταγμένη υπηρεσία. Είναι προσβολή. Δεν έχετε το δικαίωμα. Είναι ύβρεις αυτά που λέτε. Είναι συκοφαντίες και λάσπη.
-Πολιτική Αγωγή: Σιγά μην είναι συκοφαντία και λάσπη η αλήθεια.
- Τσοχατζόπουλος: Πρακτοράκι, πράκτορες... Αυτά είναι χυδαίες και απαράδεκτες ύβρεις.
-Πολιτική Αγωγή: Έχουμε φάει τη ζωή μας με αυτές τις συμβάσεις.
- Τσοχατζόπουλος: Να τελειώνει η υπόθεση. Να πάμε στα δικαστήρια. Θα σας κάνω αγωγή. Οι συμβάσεις ήταν άψογες, οι καλύτερες.
Από τη διαδικασία δεν έλειψαν ούτε σήμερα οι έντονοι διάλογοι μεταξύ των άλλοτε στενών συνεργατών και εξαδέλφων Νίκου Ζήγρα και 'Ακη Τσοχατζόπουλου, με τον πρώτο να καλεί για ακόμη μια φορά τον πρώην υπουργό να ομολογήσει «να τελειώνουμε» και τον βασικό κατηγορούμενο να του απαντά «κύριε εσύ είσαι άρρωστος».