Σκάνδαλο εξοπλιστικών: Ξέπλεναν «μαύρο» χρήμα μέσω έργων τέχνης
ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΖΗΓΡΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΒΕΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ – ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΟΕΛΒΕΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ
Οι Ελβετοί δικαστές, που ήρθαν στην Αθήνα για να τον ανακρίνουν, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν εδώ και περίπου δυο χρόνια για τις δικές τους «έκνομες δραστηριότητες» θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι και την Τετάρτη προκειμένου να εξετάσουν και άλλους εμπλεκόμενους -κάποιοι εκ των οποίων είναι κατηγορούμενοι στη δίκη για εξοπλιστικά που βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερο βαθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ζήγρας προέβη κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του σε νέες αποκαλύψεις, εμπλέκοντας τον Ελληνοελβετό τραπεζίτη Π. Μ., ο οποίος έχει κριθεί προφυλακιστέος από την ελβετική δικαιοσύνη. Όπως είπε, τον χρησιμοποίησε για την απόκτηση έργων τέχνης προκειμένου έτσι να ξεπλυθεί μαύρο χρήμα.
Ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου ανέφερε συγκεκριμένα πως ο Π. Μ., γνωστός στους κύκλους των Ελβετών τραπεζών τον Αύγουστο του 2010, όταν δηλαδή στη Ελλάδα είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις μίζες με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αποφάσισε να του πωλήσει πίνακες ζωγραφικής. Στη συνέχεια υποστήριξε πως ο τραπεζίτης κατάφερε ν’ ανοίξει, με μία φωτοτυπία ενός διαβατηρίου, έναν τραπεζικό λογαριασμό στη Morgan Stanley της Ζυρίχης. Ο λογαριασμός αυτός σύμφωνα με τον Ν. Ζήγρα "δούλευε, υπέρ μιας υπεράκτιας εταιρείας, της NULUFIELD DEVELOPPMENT INC, στην οποία μετέφερε χρήματα μιας άλλης υπεράκτιας εταιρείας που φαίνεται να ανήκε στο θείο ενός στενού του φίλου (σ. σ του Π.Μ.)".
Ακολούθως, κατά τον Ν. Ζήγρα «με εντολή πληρωμής που δόθηκε μέσω email (!) μεταβιβάστηκαν χρήματα σε εταιρεία που ανήκει στον ίδιο φίλο του Π. Μ. στο Λονδίνο και από εκεί (από το Λονδίνο), τα χρήματα εμβάστηκαν σε λογαριασμό μιας εταιρείας που ανήκει στον ποροφυλακισμένο Ελβετό τραπεζίτη».
Ο εξάδελφος του Α. Τσοχατζόπουλου ανάφερε ότι ο Π. Μ. προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του τον εμφάνιζε ως κροίσο και ότι ποτέ στον ίδιο δεν παραδόθηκαν έργα τέχνης.
«Το ότι οι πίνακες ποτέ δεν παραδόθηκαν σε εμένα, τον υποτιθέμενο αγοραστή, όπως και το ότι ο κύριος Π.Μ. είχε εγγυηθεί για εμένα προσωπικά στη Morgan Stanley προ δεκαετίας πως είμαι ένας κροίσος, ενώ φέρεται να έχει λάβει από εμένα εκατοντάδες τηλεφωνικές εντολές μεταφοράς χρημάτων είναι ασήμαντες λεπτομέρειες. Όπως ομολογεί ο κύριος Π.Μ., αυτός εμπνεύστηκε τη διαδικασία, αντί να πωλήσει σε εμένα, τον από δεκαετίας γνώριμό του, τους πίνακες και να πληρωθεί απευθείας από τη δήθεν εταιρεία μου. Όπως λεπτομέρειες είναι και τα εμβάσματα από τη NULUFIELD σε λογαριασμό της μητέρας του ίδιου καρδιακού φίλου του κυρίου Π.Μ.» είπε ενώπιον των Ελβετών δικαστών.
Δήλωση Ν. Ζήγρα
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ο Ν. Ζήγρας δήλωσε: «Μεταξύ άλλων «απολογήθηκα» στους Ελβετούς για την κατηγορία του κυρίου Π.Μ., ο οποίος με εγκαλεί μέσω της πολυτελούς ομάδας Ελβετών και Άγγλων δικηγόρων του και για τα 2,2 εκατομμύρια που αγωνίστηκα και πέτυχα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μια και φαινόταν, πάντα με τις υπογραφές του κυρίου Π.Μ., πως ήμουν ο οικονομικός δικαιούχος της NULUFIELD.
Με τη σειρά μου εγκάλεσα την Ελβετική Δικαιοσύνη, διότι προκειμένου να προστατεύσει το Ελβετικό Τραπεζικό σύστημα, δεν έχει κυνηγήσει όλους αυτούς που πλαστογραφούσαν την υπογραφή μου, έκαναν εικονικές τραπεζικές συναλλαγές και υπεξαιρούσαν χρήματα από μίζες, ενώ υπενθύμισα πως ένα μέρος από τις μίζες αυτές είχε παραλήπτη πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας προκειμένου να συγκαλύψει τις διαδρομές των αμαρτωλών χρημάτων.
Όσο για τους λατρεμένους συγκατηγορουμένους μου, οι οποίοι διά ορισμένων εκ των συνηγόρων τους με κατηγόρησαν στον πρώτο βαθμό, πως είμαι ο αληθινός δικαιούχος της NULUFIELD, τους καλώ να επαναλάβουν άμεσα στο Εφετείο Αθηνών τα όσα είχαν ισχυριστεί για να κλονίσουν την αξιοπιστία μου.
Όπως υποστήριξε η ειδική συνεργάτης των συνηγόρων μου κυρία Κασσαβέτη Ελένη, έχοντας αναλύσει τις χρηματορροές των εξωχώριων εταιρειών, «με βάση τη χαρτογράφηση των εμβασμάτων, των προσώπων που κρύβονται πίσω από τις εξωχώριες εταιρείες, τις συγγενικές ή φιλικές σχέσεις που τα συνδέουν, τις ημερομηνίες και τους τόπους των εμβασμάτων, και ιδίως τις αιτίες των συναλλαγών, τα συμπεράσματα που εξάγονται επιδέχονται μόνο μία ερμηνεία και καμία αμφισβήτηση».
Ακόμη, ο Ν. Ζήγρας ανέφερε: «Υπέβαλα τέλος, στην Ελβετική Δικαιοσύνη το αίτημα για συνδρομή των συνηγόρων μου Ηλέκτρα Κωνσταντινίδου και Στέλιο Γκαρίπη στην προσπάθειά μου να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη στις Ελβετικές Τράπεζες τη δεκαετία που μας πέρασε και να επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα του Ελληνικού λαού».