Άρειος Πάγος: Απέρριψε αίτημα για έκδοση στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου της Γεωργίας

Δεν εκδίδεται στη Γεωργία ο στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι με απόφαση του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για τον 34χρόνο Γεωργιανό τέως διευθυντή του τμήματος Συνταγματικής Ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών (Κ.Υ.Π.) της Γεωργίας, Αχαλάια Νταβίντ (Akhalaia David) ο οποίος συνελήφθη στην Πάτρα, μετά από ερυθρά αγγελία της Interpol Γεωργίας.

Άρειος Πάγος: Απέρριψε αίτημα για έκδοση στενού συνεργάτη του πρώην προέδρου της Γεωργίας
3'

Ειδικότερα με ρηματική διακοίνωση της Πρεσβείας της Γεωργίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, υποβλήθηκε τον Μάιο του 2014 αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Γεωργίας, με το οποίο ζητείτο η σύλληψη και η έκδοση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Γεωργίας του 34χρόνου προκειμένου:

α) να εκτίσει φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών, ποινή, που του επιβλήθηκε με την από 14.3.2014 απόφαση του δικαστηρίου της Τιφλίδας για το αδίκημα της υπέρβασης δημόσιας εξουσίας με επιβαρυντικές περιστάσεις τέλεσης κατ΄ επανάληψη με τη χρήση βίας και με προσβολή της αξιοπρέπειας του παθόντος,

β) να διωχθεί ποινικά για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εκ προμελέτης, που τελέστηκε με επιβαρυντικές περιστάσεις, υπέρβαση δημόσιας εξουσίας και παραποίηση αποδείξεων και

γ) να διωχθεί ποινικά για το αδίκημα της κατάχρησης δημόσιας εξουσίας, που τελέστηκε με τις επιβαρυντικές περιστάσεις οργάνωσης παράνομης στέρησης ελευθερίας.

Ωστόσο οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτούς τους ισχυρισμούς του ότι οι κατηγορίες του αποδόθηκαν λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Σύμφωνα με τον 34χρονο υπάρχει στοχευμένη προσπάθεια εξόντωσης του ίδιου και της οικογένειας του από την κυβέρνηση της Γεωργίας. Μάλιστα, όπως λέει η νέα κυβέρνηση της Γεωργίας τροποποίησε εσπευσμένα τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εισάγοντας νέα διάταξη, που επιτρέπει τη δίωξη βουλευτών χωρίς προηγούμενη άδεια του κοινοβουλίου της Γεωργίας, προκειμένου να διωχτεί ποινικά ο πατέρας του, αλλά και να διευκολυνθεί η ποινική δίωξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι έχουν γίνει μαζικές πολιτικές διώξεις και έχουν ασκηθεί υποκινούμενες ποινικές διώξεις, μεταξύ των άλλων, κατά του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, του πρώην υπουργού Εσωτερικών και τώρα γενικού γραμματέα του κόμματος «Ηνωμένο Εθνικό Κίνημα» Ιβάνε Μεραμπισβίλι, του πρώην υπουργού Άμυνας Νταβίτ Κεζερασβίλι, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ζουράμπ Αντεισβίλι και του πρώην δημάρχου της Τιφλίδας Γκίγκι Ουγκουλάβα.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Εφετών Πατρών ζήτησε από τις Γεωργιανές αρχές συμπληρωματικά στοιχεία για τον εκζητούμενο, ενώ κατά την πρωτοβάθμια δίκη εξετάστηκαν μάρτυρες από την Γεωργία, οι οποίοι ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς του 34χρονου. Επίσης προσκομίστηκε επιστολή του προέδρου του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης, έκθεση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων, που επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς του εκζητουμένου.

Βάσει αυτών των στοιχείων οι αρεοπαγίτες επισημαίνουν ότι οι ισχυρισμοί του εκζητούμενου «βρίσκουν σε μεγάλο βαθμό στήριξη στο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας» και πως συντρέχουν σοβαροί λόγοι που «επιβάλλουν να θεωρηθεί ότι, σε περίπτωση έκδοσής του στη Γεωργία, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η θέση του εκζητούμενου λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και των υπηρεσιών που παρείχε σε νευραλγική κρατική θέση και σε στενή συνεργασία με την προηγούμενη διακυβέρνηση, που αντιπολιτεύεται την τωρινή κυβέρνηση της Γεωργίας». Επίσης, υπάρχει κίνδυνος, σε περίπτωση έκδοσης του, ο εκζητούμενος να διωχθεί και για άλλες πράξεις, διαφορετικές από αυτές για τις οποίες ζητείται και είναι αναγόμενες στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή