Στη Βουλή δικογραφία για τον πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά
Τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος του πρώην υφυπουργού ΑνάπτυξηςΑθανάσιου Σκορδάκαλείται να διερευνήσει η Βουλή μετά τη διαβίβαση σχετικής δικογραφίαςαπό την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.Παράλληλα, η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για τη διερεύνηση πιθανών φορολογικών αδικημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αφορά παράνομες επιδοτήσεις ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ εταιρείας ανακύκλωσης με την επωνυμία «Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης ΑΒΕΕ», η οποία όμως όπως προέκυψε από τη δικαστική έρευνα υπήρχε μόνο στα χαρτιά.
Η εν λόγω εταιρεία συμμετείχε σε πρόγραμμα για την ενίσχυση και επέκταση μονάδων για τη διαχείριση των αποβλήτων, πλην όμως - όπως όμως προέκυψε από την έρευνα - αν και έλαβε κρατική επιχορήγηση, δεν προχώρησε ποτέ στην υλοποίηση της επένδυσης!
Ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος εναντίον δύο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Βιομηχανικής Χωροθεσίας και Περιβάλλοντος, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, οι οποίοι φέρονται να αποφάσισαν για τις επιδοτήσεις, ενώ για ηθική αυτουργία σε απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, διώκεται και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Σκορδά.
Ειδικότερα, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στα 2,5 εκατ. ευρώ με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε πιστοποιήθηκαν συνολικές δαπάνες ύψους 1.8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των τιμολογίων.
Για το λόγο αυτό, το 2010 αποφασίστηκε η απένταξη της εταιρείας από το πρόγραμμα και η επιστροφή της επιχορήγησης που είχε λάβει.
Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση θεραπείας και η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε το αίτημά της, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι το αίτημά της θα πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτό.
Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η επένδυση θα έπρεπε να προχωρήσει για το ύψος των δαπανών για τις οποίες υπήρχαν όλα τα απαραίτητα παραστατικά, δηλαδή για ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.
Με την απόφαση περί συνέχισης της επένδυσης διαφώνησε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος ζήτησε η υπόθεση να διαβιβαστεί για τα περαιτέρω στις εισαγγελικές αρχές και το ΣΔΟΕ, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ!
Τελικά, στα τέλη του 2012 αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία από το 2010 είχε βάλει «λουκέτο» καθώς είχε παύσει να λειτουργεί, λόγω οικονομικών προβλημάτων. Μάλιστα, είχε πουλήσει τα μηχανήματά της σε άλλη εταιρεία.
Στη συνέχεια, όπως προέκυψε από την έρευνα υπάλληλοι του υπουργείου κατόπιν συνεννόησης με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Σκορδά συνέταξαν σχέδιο το οποίο περιλάμβανε την μερική αποδοχή του αιτήματος θεραπείας και την ανάκληση της απόφασης περί απένταξης με την αποδοχή παλαιότερου πρακτικού, που δεν είχε αποδεχθεί ο κ. Ξυνίδης.
Τέλος, εκδόθηκε σύμφωνη απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Α. Σκοδρά.
Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο από τις πράξεις των κατηγορουμένων ανέρχεται στις 800. 000 ευρώ.