ΣτΕ: «Όχι» στη σύσταση Γενικής Γραμματείας Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 69/2015 γνωμοδότησή του επέστρεψε στην Κυβέρνηση το επίμαχο σχέδιο καθώς ερμηνεύοντας τις συνταγματικές επιταγές για τη δημοσιονομική διαχείριση, τη Συνθήκη λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, έκρινε ότι η δαπάνη που προκαλεί η έκδοση προεδρικού Διατάγματος πρέπει να βεβαιώνεται ότι είναι σύμφωνη με τους στόχους και τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Η απλή αναγραφή ότι η προκαλούμενη δαπάνη από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό και θα καλυφθεί από συγκεκριμένο προϋπολογισμό, δεν αρκεί για να κριθεί νόμιμο το διάταγμα. Η τελευταία αυτή περίπτωση (δηλαδή την απλή εγγραφή της προκαλούμενης δαπάνης στον προϋπολογισμοί) στοιχειοθέτη «παράλειψη ουσιώδους τύπου που έχει ταχθεί για τη νόμιμη έκδοση σχεδίου διατάγματος» και κατά συνέπεια το σχέδιο διατάγματος «δεν προτείνεται νομίμως».
Ακόμη, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι για τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, «δεν έχουν προβλεφθεί πιστώσεις στο προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών», αλλά όπως αναφέρεται στο επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ότι η σχετική δαπάνη θα αντιμετωπιστεί με την μεταφορά πιστώσεων από το αποθεματικό του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή, αυτόματα καθίσταται μη νόμιμο το σχέδιο διατάγματος.
Παράλληλα, «υπό τις παρούσες έκτακτες δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας, για την αντιμετώπιση των οποίων θεσπίστηκε μεταξύ των άλλων και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, «η σύσταση νέων οργανικών θέσεων με Προεδρικό Διάταγμα είναι επιτρεπτή υπό την προϋπόθεση ότι αποσκοπεί στην κάλυψη επιτακτικής ανάγκης η οποία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, όπως η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και η ανακατανομή του προσωπικού».