ΣτΕ: 20 χρόνια για μια απόφαση!
Για το λόγο αυτό προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας από το Δημόσιο να της καταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παραβίαση του δικαιώματος της σε ταχεία απονομή της δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών χρειάστηκε 2,5 χρόνια για να εξετάσει την προσφυγή της τεχνικής εταιρείας και το Συμβούλιο της Επικρατείας χρειάστηκε μετά από 19 αναβολές, 16 χρόνια, 2 μήνες και 9 ημέρες για να εκδώσει τελεσίδικη απόφαση.
Η εταιρεία χαρακτηρίζει «συγκλονιστικά υπερβολικό και μη εύλογο» το διάστημα των 16 και άνω ετών που χρειάστηκε το ΣτΕ μετά από 16 αναβολές να εκδώσει την απόφασή του.
Επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) για ταχεία δίκη, αλλά και τη νομολογία του δικαστηρίου του Στρασβούργου (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), σύμφωνα με την οποία δεν δικαιολογούνται πάνω από 3 αναβολές στην ίδια υπόθεση, ζητεί 20.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη.
Πάντως, νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι τα χρηματικά ποσά που επιδικάζονται στους πολίτες και σε βάρος του Δημοσίου, λόγω καθυστέρησης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, στην ουσία πληρώνονται και πάλι από τους πολίτες μέσω της φορολογίας τους.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι είναι αναγκαία η τροπολογία της ισχύουσας νομοθεσίας έτσι ώστε τα χρηματικά ποσά που επιδικάζονται λόγω μεγάλης καθυστέρησης έκδοσης δικαστικών αποφάσεων να καταβάλλονται από τους δικαστές που ευθύνονται για την καθυστέρηση.