Άρειος Πάγος: Η πρόωρη λύση σύμβασης ορισμένου χρόνου απαιτεί σπουδαίο λόγο
Δικαιώθηκε από τον Άρειο Πάγο πρώην στέλεχος ξένης τράπεζας που λειτουργούσε με υποκατάστημά της στην Ελλάδα, το οποίο απολύθηκε πριν από τη λήξη της σύμβασής του με το αιτιολογικό, ότι με τις ενέργειές του συνέβαλε στην οικονομική ζημία της τράπεζας.
Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση για την πρόωρη λύση της σύμβασης ορισμένου χρόνου απαιτείται -κατά το νόμο- σπουδαίος λόγος και συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του εργοδότη.
Στην προκειμένη περίπτωση είχε συμφωνηθεί (διετής) σύμβαση ορισμένου χρόνου προ εξαετίας, αλλά οχτώ μήνες πριν από τη λήξη της, η τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση υποστηρίζοντας ότι το πρώην στέλεχος με ενέργειές του συνέβαλε σε οικονομικές ζημιές της και ότι υπήρξε ανεπαρκής εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων του.
Ο Άρειος Πάγος επικυρώνοντας απόφαση του Εφετείου δέχθηκε ότι δεν αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί για ανεπαρκή εκτέλεση εργασιακών καθηκόντων καθώς και ότι μόνη η μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων του εργοδότη με τη δημιουργία ζημιών δεν αποτελεί σπουδαίο λόγο για να καταγγελθεί η σύμβαση ορισμένου χρόνου. Κατόπιν αυτού το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή του πρώην στελέχους για ακυρότητα της καταγγελίας και του επιδίκασε μισθούς υπερημερίας 120.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δώρων επιδομάτων αδείας) καθώς και αποζημίωση 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη λόγω προσβολής της προσωπικότητάς του.