Ο Παπαγγελόπουλος «ξετινάζει» τη συμμορία της λίστας Λαγκάρντ
Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης μπαίνει μετά από στοιχεία που παρέδωσε στην Εισαγγελία ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η πολύκροτη υπόθεση της επενδυτικής ομάδας του Στ. Παπασταύρου, η οποία ήλεγχε ή διαχειριζόταν πάνω από το 50% των κεφαλαίων της «λίστας Λαγκάρντ».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίος, έχοντας στα χέρια του τον ογκώδη σχετικό φάκελο που παρέλαβε από τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, έναν δικαστικό λειτουργό, ο οποίος επιχειρεί να κάνει σωστά τη δουλειά του και να αποδώσει δικαιοσύνη, ξεκινάει ενδελεχή έρευνα για τη στοιχειοθέτηση των κακουργημάτων της σύστασης εγκληματικής συμμορίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην σύμβουλος στο Μαξίμου επί Αντώνη Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου είχε κληθεί να καταθέσει (ανωμοτί) για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Παπασταύρου πρόσφατα αποπεμφθείς από τη Ν.Δ., είχε λάβει στις 31 Ιουλίου προθεσμία για να καταθέσει προχθές Παρασκευή, ωστόσο ζήτησε και νέα ολιγοήμερη παράταση.
Όπως αναφέρει η Κυριακάτικη Δημοκρατία, η οποία επικαλείται με έγκυρες πηγές, την περασμένη Πέμπτη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος παρέλαβε δια της υπηρεσιακής οδού σχετικό ογκώδη φάκελο από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, οπότε αναμένεται η έναρξη της έρευνας ως προς το ποιοι και πώς, με επίκεντρο την τράπεζα HSBC Γενεύης, διακινούσαν τεράστια ποσά μεταξύ Ελλάδας, Ελβετίας και διεθνών φορολογικών παραδείσων.
Μυστικότητα
Αν και, όπως είναι αναμενόμενο, η Εισαγγελία τηρεί απόλυτη μυστικότητα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ελεγχθεί πλήθος προσώπων πέραν των -ως τώρα εντοπισμένων- πρωταγωνιστών της «λίστας Λαγκάρντ».
Η «παρέα» του Παπασταύρου είχε δραστηριότητα μεταξύ άλλων στις Βερμούδες, στον Παναμά, στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στα νησιά Γκέρνσεϊ της Μάγχης, ενώ παράλληλα διατηρούσε εταιρείες στα ίδια κράτη, καθώς και στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο, στη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στις ΗΠΑ και «γραφείο υποστήριξης» στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κύρια χαρακτηριστικά της δράσης του ομίλου ήταν η -ανεξήγητη υπό ομαλές συνθήκες- διακίνηση χρημάτων από μια offshore εταιρεία σε έναν φορολογικό παράδεισο προς άλλη offshore σε διαφορετικό μέρος του πλανήτη και η περίεργη εταιρική διάρθρωση, καθώς, π.χ., οι μετοχές παραρτήματος του ομίλου στο Λουξεμβούργο ανήκαν σε φαινομενικά άσχετο νομικό πρόσωπο στη Βρετανία, το οποίο συνδεόταν με τρίτο σχήμα σε άλλη χώρα κ.ο.κ.
Ο «φάκελος Παπαγγελόπουλου» και η παρέμβαση της Εισαγγελίας, πέραν της ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και καταγγελιών για φοροδιαφυγή από διάφορους προνομιούχους, αποκτά «ιστορικά» χαρακτηριστικά. Και αυτό γιατί πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους στην Ελλάδα για οικονομικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί μέσω τόσο πολλών offshores σχεδόν σε όλο τον κόσμο και, ταυτόχρονα, συντονίζεται με πρωτοβουλίες άλλων χωρών της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.
Συγκεκριμένα, οι οικονομικές εισαγγελίες στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν από την περασμένη άνοιξη έρευνα για ξέπλυμα χρήματος κατά της ίδιας της HSBC Γενεύης, όπου διατηρούνταν οι λογαριασμοί των αντίστοιχων «λιστών Λαγκάρντ» («λίστες Φαλτσιανί» για τους Γάλλους και Βέλγους υπηκόους), καθώς και κατά των επενδυτικών ομάδων που δρούσαν μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας. Το σκεπτικό των Γάλλων και Βέλγων εισαγγελέων είναι ότι οι επενδυτικές ομάδες και τα στελέχη της HSBC Γενεύης δεν πρότειναν στους πελάτες-καταθέτες απλώς κάποιο τραπεζικό προϊόν με μεγαλύτερη απόδοση, αλλά έστηναν (με μεγάλες προμήθειες και ανυπολόγιστα κέρδη) offshores σε όλο τον κόσμο και κατηύθυναν τους συναλλασσομένους εκεί, διακινώντας και κρύβοντας χρήματα μη δηλωθέντα στις εθνικές φορολογικές Αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία ήδη έχουν καταδικαστεί πελάτες και τραπεζικά στελέχη και πως οι εκεί εισαγγελείς επέκτειναν την έρευνά τους από την HSBC Γενεύης στον μητρικό παγκόσμιο όμιλο HSBC Holdings PLC, επιβάλλοντας και εγγύηση 1 δισ. ευρώ έως τη διαλεύκανση της υπόθεσης!
Οι αποκαλύψεις για το «μαύρο δίκτυο»
Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται στοιχεία που «καίνε» τους συνεργάτες του Στ. Παπασταύρου. Το Newsbomb.gr έχει στηλιτεύσει πολλές φορές τη δράση των φίλων του πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, αποκαλύποντας όλα τα σκάνδαλα στα οποία φέρονται να εμπλέκονται. Οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν, καθώς ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια.