Προφυλακιστέος ο Θωμάς Λιακουνάκος
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος με τη σύμφωνη γνώμη της ειδικής ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη και του αρμόδιου εισαγγελέα για τη διακίνηση μιζών ύψους 2 εκατ. ευρώ στην υπόθεση της προμήθειας ραντάρ από την βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer, έργο με ανάδοχο τη σουηδική εταιρία Ericsson, την οποία εκπροσωπούσε η εταιρεία του AXON του κ. Λιακουνάκου.
Ο γνωστός επιχειρηματίας κρίθηκε ότι είναι ύποπτος φυγής και για το λόγο αυτό οι δικαστικοί λειτουργοί του έδειξαν το... δρόμο της φυλακής. Τα αδικήματα για τα οποία οδηγείται στη φυλακή είναι αυτά της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.
Απολογούμενος επί μακρόν ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας που εξέδωσε και το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ο κ. Λιακουνάκος αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα, υποστηρίζοντας ότι δεν δωροδόκησε ποτέ κρατικό αξιωματούχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιακουνάκος φέρεται να τόνισε ότι, «δεν έχω δωροδοκήσει κανέναν. Ό,τι χρήματα πήρα από αντισταθμιστικά οφέλη είναι τιμολογημένα στην Ελλάδα». Υποστήριξε, επίσης, πως ποτέ δεν μετακυλήθηκε η αξία των προμηθειών στο κόστος του Δημοσίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές ο επιχειρηματίας διακίνησε μαύρο χρήμα ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της off shore εταιρίας του με τελικούς αποδέκτες τους, τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και τον πρώην γενικό διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, οι οποίοι ήδη έχουν καταδικαστεί και εκτίουν πολυετείς καθείρξεις για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η σύλληψη του επιχειρηματία αποφασίστηκε μετά την αποκάλυψη νέων στοιχείων που έφθασαν στα χέρια της ανακρίτριας μέσω δικαστικής συνδρομής, ενώ λόγω της εμπλοκής στην ερευνώμενη σύμβαση, της Ericsson, ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τους Έλληνες ανακριτές κατά της Διαφθοράς και Σουηδοί εισαγγελείς προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη νέα υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα και από τη Σουηδική Δικαιοσύνη.
Ο γνωστός επιχειρηματίας, εκτός του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος εμπλέκεται και κατηγορείται και σε άλλα δύο εξοπλιστικά που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ερευνών, την αγορά των αρμάτων Leopard και το λεγόμενο ηλεκτρονικό πόλεμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο επιχειρηματίας, όσο και οι συνήγοροι του Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και Σοφία Πολάλη, εξέφρασαν ενόχληση για τη διαδικασία που τηρήθηκε, καθώς είχε ως αποτέλεσμα, όπως είπαν, να πρέπει να ενημερωθούν και να αντικρούσουν σε λίγες ημέρες στοιχεία και έγγραφα που περιέχονται σε πέντε κούτες. «Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια δικογραφία δύο ετών, ουσιαστικά μέσα σε δυο ημέρες», είπαν στους δημοσιογράφους οι συνήγοροι.
Οι συνήγοροι του κ. Λιακουνάκου, μιλώντας με δημοσιογράφους αναφέρθηκαν επίσης στην "περιρέουσα ατμόσφαιρα" που δημιουργήθηκε γύρω από τον εντολέα τους με "πανηγυρισμούς το βράδυ της σύλληψης του", όπως είπαν αναφερόμενοι σε ανάρτηση συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου στο twitter.