Δικαίωση για Ελληνίδα συνταξιούχο που έπεσε θύμα της Lehman Brothers
Σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η τράπεζα-κολοσσός είχε εκμεταλλευτεί την απειρία της Ελληνίδας συνταξιούχου και την είχε πείσει να επενδύσει σε «τοξικά προϊόντα».
Ο Άρειος Πάγος αξιοποίησε την νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών και τον Αστικό Κώδικα και κατάφερε να υποχρεώσει την τράπεζα να επιστρέψει στην συνταξιούχο ολόκληρο το ποσό της επένδυσης, ενώ πίστωσε και αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», πρόκειται για απόφαση ιστορικής σημασίας, καθώς τα περισσότερα θύματα επενδυτικής παραπλάνησης από μεγάλες εταιρείες δεν συνέχισαν τις δικές και συμβιβάστηκαν με αποζημιώσεις που κάλυπταν το 65 με 70% της επένδυσης.
Η Ελληνίδα συνταξιούχος όμως επέμεινε και τελικά δικαιώθηκε, καθώς θα της επιστραφούν τα 75.000 ευρώ της επένδυσης και θα της δοθεί αποζημίωση 1.500 ευρώ για ηθική βλάβη.
Η γυναίκα πριν από οκτώ χρόνια θέλησε να τοποθετήσει το σύνολο των αποταμιεύσεων εκείνης και τους εκλιπόντος συζύγου της σε προθεσμιακή κατάθεση, προκειμένου να καλύψει μελλοντικές ανάγκες των παιδιών της. Γι αυτό τον σκοπό τότε είχε ζητήσει μια επένδυση χωρίς ρίσκο, αλλά με υψηλή απόδοση.
Όμως η τράπεζα την πίεσε να επενδύσει σε αμοιβαία κεφάλαια. Παρόλο που η ίδια αρχικά αρνήθηκε, ο κολοσσός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την άγνοια της γυναίκας και με επιχειρήματα που η ίδια δεν μπορούσε να κρίνει, την έπεισε να ανοίξει λογαριασμό χαρτοφυλακίου με τίτλους εξωτερικού διάρκειας τριών ετών, επενδύοντας 74.000 ευρώ και πληρώνοντας προμήθεια 1.850 ευρώ.
Το 2008 η τράπεζα ειδοποίησε την γυναίκα γραπτώς πως είναι αδύνατη η ρευστοποίηση της επένδυσης καθώς η εταιρεία που είχε «ρίξει» τα χρήματα πτώχευσε και πλέον η αξία των τίτλων είναι μηδαμινή.
Εκείνη την περίοδο η συνταξιούχος προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «Έθνος τη Κυριακής», μετά από πολύχρονη δικαστική μάχη με τον αμερικανικό κολοσσό, η συνταξιούχος τελικά δικαιώθηκε καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομη την συμπεριφορά της ξένης τράπεζας, καθώς δεν την ενημέρωσε για τους κινδύνους που έφεραν οι ξένοι τίτλοι.
Επίσης, η τακτική της φίρμας ήταν παραπλανητική, καθώς στα φυλλάδια που εστάλησαν στην γυναίκα η εγγύηση της Lehman Brothers ήταν γραμμένη με μικρά γράμματα.