Η δίκη για το σκάνδαλο του αιώνα θα γίνει χωρίς πολιτικούς κατηγορούμενους!
Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΜΑ - ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ 64 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ "ΜΑΥΡΑ" ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ - "ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΩΑΜ" ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ - ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ
Σε λίγες μέρες, στις 27 Νοεμβρίου 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση της κορυφαίας υπόθεσης που αφορά στο λεγόμενο «σκάνδαλο των σκανδάλων», με συνολικά 64 κατηγορούμενους, οι οποίοι βαρύνονται με σωρεία κακουργηματικών πράξεων.
Μόνο που κανένας από τους «πρωταγωνιστές» αυτής της δίκης δεν είναι πολιτικός.
Το μεγαλύτερο βάρος των κατηγοριών θα σηκώσει ο Τσουκάτος για το ένα εκατομμύριο που μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κι από εκεί και πέρα «όλα καλά, όλα ανθηρά»...
Η δίκη των υπευθύνων για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens συνοδεύεται προτού καν αρχίσει ακόμη με τόνους ολόκληρους από χαρτί και μελάνι και χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, όπου περιγράφονται τα «αμαρτωλά» δρομολόγια των χρημάτων, δηλαδή οι μίζες του γερμανικού «κολοσσού» προς την Ελλάδα.
Όμως αυτή η «δίκη του αιώνα» κρύβει απύθμενη υποκρισία: κανένας – ή σχεδόν κανένας – πολιτικός δεν πρόκειται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ώστε να λογοδοτήσει για τα όσα αφορούν στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων 30 χρόνων.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι από τους 64 κατηγορούμενους οι 15 είναι Γερμανοί, πρώην στελέχη της εταιρείας και μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο πρώην επικεφαλής της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ, ο οποίος ακόμα και σήμερα φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον στενό πολιτικό πυρήνα της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο μεγάλος απών και ο αυτόχειρας
Τη στιγμή, όμως, που οι 64 κατηγορούμενοι ετοιμάζονται να βρεθούν στο «σκαμνί», δύο πρόσωπα που γνώριζαν πολλά για την υπόθεση δεν θα παραβρεθούν ποτέ στη δίκη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων: Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χάιντς-Γιοακίμ Νόιμπεργκερ.
Ο Χριστοφοράκος, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα κατοικοεδρεύει στο Μόναχο. Είναι, κατά πολλούς, ο άνθρωπος-κλειδί που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Το άλλοτε ισχυρό στέλεχος της Siemens κατέχει σημαντικές πληροφορίες για τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος από και προς την Ελλάδα και σίγουρα θα είχε πολλά να πει, αν βεβαίως δεν είχε φροντίσει να εξαφανιστεί από την χώρα με σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο.
Μάλιστα, κατόρθωσε να γλιτώσει από τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, ενώ παρά τη σύμφωνη γνώμη του Εφετείου του Μονάχου για έκδοσή του στην Ελλάδα, τελικά το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τα αιτήματα της έκδοσης ως αντισυνταγματικά.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι όλα τα αδικήματα που τον βάρυναν από πλευράς γερμανικής δικαιοσύνης είχαν ήδη παραγραφεί, κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βαμβέργης τον Νοέμβριο 2009.
Ο 60χρονος επιχειρηματίας, μάλιστα, κατά την εξέτασή του από Έλληνες βουλευτές (μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής) στις 27 Οκτωβρίου 2010 ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δωροδοκήσει κόμματα και πολιτικούς, καθώς και ότι δεν είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα.
Ακόμη και σήμερα παραμένει απορίας άξιον γιατί οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις δεν κίνησαν εκ νέου τις δέουσες διαδικασίες για την κλήτευσή του ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.
Ο δεύτερος μεγάλος απών από τη δίκη της 27ης Νοεμβρίου είναι ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Χάιντς-Γιοακίμ Νόιμπεργκερ. Ο άλλοτε επίσης ισχυρός άνδρας του γερμανικού «κολοσσού» είχε βρεθεί νεκρός στις 5 Φεβρουαρίου 2015, όταν έπεσε με το αυτοκίνητό του από γέφυρα στο Μόναχο.
Με πλούσια θητεία κι εμπειρία στην JP Morgan, ο Νόιμπεργκερ έγινε ο οικονομικός «τσάρος» της Siemens το 1998, αλλά το 2006 παραιτήθηκε στη σκιά του πολύκροτου σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία» και τις δωροδοκίες. Δεν παραδέχτηκε ποτέ την ενοχή του, ενώ το 2012 προσήλθε σε δίκη, κατά την οποία του επιβλήθηκε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων ευρώ για παράβαση καθήκοντος, απόφαση για την οποία άσκησε έφεση. Μόλις πέρυσι το 2014, είχε καταλήξει σε συμβιβασμό με την εταιρεία, καταβάλλοντας 2,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.
Ο Τσουκάτος
Αντίθετα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται για το ποσό του 1 εκατ. ευρώ που βρέθηκε στον λογαριασμό του και σύμφωνα με δικαστική απόφαση είχαν προέλθει ως χορηγία από τη γερμανική εταιρεία.
Όπως ο ίδιος είχε ισχυριστεί κατά το παρελθόν, τα χρήματα αυτά προορίζονταν για το κόμμα. Όμως η Χαριλάου Τρικούπη τον άφησε έκθετο και πλέον στη δίκη αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η κατάθεσή του.
Τα «ορφανά» εκατομμύρια και υπόλοιποι «πρωταγωνιστές»
Οι δικαστικές αρχές καλούνται στη δίκη-μαμούθ να ανακαλύψουν και το τι συμβαίνει με ένα ποσό ύψους 55 εκατ. ευρώ, που έχει χαρακτηριστεί ως «αγνώστου αποδέκτη».
Παράλληλα, θα εξεταστεί και η "αμαρτωλή" σύμβαση 8002/97 της Siemens με τον ΟΤΕ, η οποία, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, επέφερε σημαντική ζημία στο ελληνικό Δημόσιο.
Εξάλλου, στο εδώλιο θα καθίσουν και πρώην στελέχη του ΟΤΕ, τα οποία είχαν εισπράξει συγκεκριμένα ποσά.
Στους κατηγορούμενος ξεχωρίζει η περίπτωση του Πρόδρομου Μαυρίδη, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση «μαύρου χρήματος» ύψους 46 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε διακινηθεί από τους Γερμανούς διαχειριστές του παράνομου ταμείου, τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ και τον Μίκαελ Κουτσενρόιτερ.
Κατηγορούμενοι για διακίνηση ποσού πάνω από 20 εκατ. ευρώ είναι και ο Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διαφεύγει τη σύλληψη αλλά και ο Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος δικάζεται ήδη για την ίδια υπόθεση στο Εφετείο μαζί με τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη.