Λίστα Λαγκάρντ: Φυλάκιση τεσσάρων ετών για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του
Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 40.000 ευρώ.
Το δικαστήριο απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνίου και κήρυξε ενόχους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες με το σκεπτικό ότι «με πρόθεση» απέκρυψαν από την δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία, η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε συνοπτικά το σκεπτικό της καταδίκης του ζεύγους Παπαντωνίου, αναλύοντας όλη την πορεία της κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα, μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατέληξε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του επίμαχου ποσού και πως ο Γιάννος Παπαντωνίου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία, λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος του, Γιώργος Κανδαλέπας.
«Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού», τόνισε ο πρόεδρος.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Γιάννου Παπαντωνίου ζήτησαν την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών, αυτού του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο.
Ο Γιάννος Παπαντωνιου και η σύζυγος του αντιμετωπίζουν την ίδια κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για το έτος 2008 και σε βαθμό κακουργήματος για το έτος 2010.
Πρωτόδικα το δικαστήριο είχε επιβάλει την ίδια ποινή φυλάκισης, αλλά μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο, ύψους 100.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους 50.000 ευρώ.