Εμμένει η Πρόεδρος του Άρειου Πάγου στη μήνυση της κατά του Καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη
Όπως είναι γνωστό η κ. Θάνου υπέβαλε μήνυση για εξύβριση και δυσφήμιση σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη με αφορμή επικριτικό σχόλιο του στην προσωπική του ιστοσελίδα και ειδικότερα για τον χαρακτηρισμό «αφελής» καθώς και την κρίση του πως η κ. Θάνου «μιλά σαν πολιτικάντης».
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπεραμύνεται της ενεργείας της, η οποία έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις και επισημαίνει πως οι 14 καθηγητές «φαίνεται ότι θέλουν να παραγνωρίζουν» το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικότητας και ότι ο μηνυόμενος χρησιμοποίησε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
Η ανάρτηση της κ. Θάνου στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου:
«Σχετικά με την δήλωση, την οποία προσυπογράφει ένας πολύ μικρός αριθμός από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας - Καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, αναφορικά με την έγκληση - μήνυση, την οποία κατέθεσα εις βάρος του δικηγόρου Αναπληρωτή Καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώνω ότι υποστηρίζεται από μέρους τους ότι εκφράσεις απευθυνόμενες εναντίον προσώπου, το οποίο έχει και την ιδιότητα του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως «αφελής και πολιτικάντης» συνιστούν απλή κριτική. Περιέργως, παραλείπουν να αναφέρουν και το υπόλοιπο τμήμα του εις βάρος μου δημοσιεύματος, το οποίο δημοσίευμα, ο μηνυόμενος εξακολουθεί να διατηρεί αναρτημένο μέχρι σήμερα, στο οποίο αναγράφεται: «Η επιστολή της κ. Θάνου καταβαραθρώνει τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, εκθέτει την χώρα μας και μας ευτελίζει πολιτισμικά. Δεν μπορεί να παραμένει στη θέση της. Περιμένω την αντίδραση των ακέραιων δικαστών της χώρας μας. Να βγουν μπροστά και να πουν ότι ντρέπονται για το συμβάν και να ζητήσουν την παραίτηση της».
Είναι δικαίωμά τους, βεβαίως, οι προσυπογράφοντες τη δήλωση να έχουν την άποψη αυτή. Είναι, όμως, επίσης, δικαίωμά μου, να έχω την αντίθετη άποψη, δηλαδή ότι οι εκφράσεις αυτές προφανώς είναι εξυβριστικές και δυσφημιστικές και προσβάλλουν την προσωπικότητά μου και την δικαστική μου ιδιότητα, και κατά συνέπεια, είναι δικαίωμά μου να στρέφομαι, δια της νομίμου οδού, κατά του χρησιμοποιούντος εναντίον μου τέτοιες εκφράσεις.
Ασφαλώς υπάρχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά υπάρχει, επίσης και το δικαίωμα της προστασίας της προσωπικότητας, το οποίο οι δηλούντες φαίνεται ότι θέλουν να παραγνωρίζουν. Κατά την πάγια θέση της νομολογίας και της νομικής θεωρίας, όταν κάποιος, κατά την άσκηση κριτικής, χρησιμοποιεί εκφράσεις, οι οποίες θίγουν την τιμή και την υπόληψη άλλου, καθώς και όταν, κατά την άσκηση κριτικής, υπερβαίνει το αντικειμενικά αναγκαίο μέτρο, τότε διαπράττει το ποινικό αδίκημα της εξύβρισης και της δυσφήμησης.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όλοι οι ως άνω χαρακτηρισμοί και οι απαξιωτικές εις βάρος του προσώπου μου εκφράσεις, δεν ήταν αναγκαίοι, για να εκφράσει ο μηνυόμενος την κριτική του, ως προς το περιεχόμενο της επιστολής μου. Αντίθετα, αυτός ενήργησε, σε κάθε περίπτωση, καθ' υπέρβαση του αντικειμενικά αναγκαίου μέτρου που επιβάλλει η αρχή της αναλογικότητας, χωρίς καμία πρόκληση από μέρους υου και παρότι εγνώριζε, ως καθηγητής του Δικαίου, την έλλειψη της αναγκαιότητας αυτής.
Θεωρώ ότι οι προσυπογράφοντες την δήλωση θα έπρεπε να συστήσουν στον συνάδελφο τους- συντάκτη των εις βάρος μου προσβλητικών και δυσφημιστικών εκφράσεων να αποσύρει από το διαδίκτυο τις φράσεις αυτές, τις οποίες επιμένει να διατηρεί αναρτημένες μέγρι σήμερα και όχι να συστήνουν στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να αποσύρει την μήνυσή της.
Αποτελεί δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση μου να προστατεύω το κύρος της θεσμικής θέσης, την οποία έχω την τιμιί να κατέχω, και συνεπώς δικαιούμαι και υποχρεούμαι να μην ανέχομαι ενέργειες, οι οποίες συνιστούν προσπάθεια προσβολής του κύρους του θεσμού της Δικαιοσύνης».
«Οι δικαστές δεν είναι υπεράνω κριτικής....»
Πάντως και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με σημερινή ανακοίνωση της εκφράζει την έκπληξη και την αντίθεσή της με τη μήνυση για εξύβριση και δυσφήμηση που κατέθεσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Β. Θάνου κατά του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, κ. Στ. Τσακυράκη.
«Ασφαλώς ένα δημόσιο πρόσωπο δικαιούται προστασίας της υπόληψής του, καθώς και δικαιούται να εκφράζει δημόσια την άποψή του. Εντούτοις, τα δημόσια πρόσωπα, και μάλιστα αυτά που ασκούν εξουσία, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως ανεκτικά στη δημόσια κριτική, όταν αυτή αφορά είτε την άσκηση των καθηκόντων τους είτε, όπως εν προκειμένω, γνώμη που τα ίδια διατύπωσαν με επίκληση της ιδιότητάς τους. Και τούτο, ακόμα και όταν η εν λόγω κριτική είναι οξεία ή ακόμα και ακραία», αναφέρει η ανακοίνωση.