Βγενόπουλος: Η κ. Θάνου δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της
Συγκεκριμένα, οι αξιόποινες πράξεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στη δωροληψία υπαλλήλου-δικαστικού λειτουργού, εμπορία επιρροής, απόπειρα εκβίασης και παράβαση καθήκοντος. Σε αυτές φέρεται να εμπλέκεται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μία επιχειρηματίας φίλη της, καθώς και συγγενικά της πρόσωπα. Τα γεγονότα που παρατίθενται στη μηνυτήρια αναφορά σχετίζονται με τις δικαστικές διαδικασίες έκδοσης των στελεχών της MIG, Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου στην Κύπρο, καθώς και με την πειθαρχική έρευνα που διέταξε και διενήργησε η κ. Θάνου κατά της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, μεταξύ άλλων υποθέσεων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βγενόπουλος τόνισε ότι «όταν υπάρχει μία καταγγελία και γίνεται προκαταρκτική εξέταση, θα πρέπει να παρθούν τα μέτρα εκείνα τα οποία διαφυλάσσουν την ανεξαρτησία της. Αν αυτό σημαίνει ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου πρέπει να βρεθεί σε αναστολή καθηκόντων υπέρ του αρχαιοτέρου αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου μέχρι τη λήξη της προκαταρκτικής, είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το κρίνει η ιδία κατ’ αρχήν και κανονικά λόγω ευθιξίας θα πρέπει να το κάνει».
Ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στη δυνατότητα του υπουργού Δικαιοσύνης να το πράξει, την άμεση παρέμβαση του οποίου ζήτησε στην περίπτωση της αναστολής εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης για την έκδοση των δύο στελεχών της MIG στην Κύπρο, μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης.
Στην περίπτωση, πάντως, που στο τέλος της προκαταρκτικής διαδικασίας ασκηθεί ποινική δίωξη, «δεν μπορεί η κ. Θάνου να παραμένει στη θέση της κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.
Χωρίς να δώσει λεπτομερή στοιχεία για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε ότι του ζητήθηκε να ακολουθήσει τη διαδικασία του «βιβλίου», δηλαδή να τοποθετήσει χαρτονομίσματα εντός ενός βιβλίου και να το παραδώσει. «Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση μου ζητήθηκε "βιβλιοθήκη". Αφού μου εξηγήθηκε η διαδικασία του βιβλίου, εν συνεχεία το αίτημα προς εμέ ήταν αίτημα βιβλιοθήκης, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων, κάτι το οποίο φυσικά δεν έπραξα» πρόσθεσε ο κ. Βγενόπουλος.
Ο πρόεδρος του Ομίλου MIG, πάντως, αρνήθηκε να διευκρινίσει, εάν η διαδικασία του «βιβλίου» ζητήθηκε από δικαστικό λειτουργό.
Ο κ. Βγενόπουλος ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στις οικονομικές διεκδικήσεις της Κύπρου, ύψους 4 δισ. ευρώ, από την Ελλάδα, ως αποζημίωση από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων με το PSI. Για την υπόθεση αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας.
«Μου έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση ότι δεν υπήρξε καμία απάντηση ή τοποθέτηση από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την υπόθεση. Μιλάμε για διεκδίκηση 4 δισεκατομμυρίων. Υπενθυμίζω ότι το πρόσφατο πρόγραμμα, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι 5,3 δισ.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενόπουλος.
Τέλος, απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να συνεχίσει τη σωστή μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής χωρίς όμως να στηρίζει τους αξιωματούχους εκείνους που βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση για την τέλεση σοβαρών αξιόποινων πράξεων, ώστε να μην παρεξηγούνται ή να ακυρώνονται οι προθέσεις του.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στην πρώτη αντίδρασή της μετά τη μήνυση σε βάρος της, κάνει λόγο για «αθλιότητες, κατασκευασμένα, αισχρά ψεύδη» και τονίζει: «Μόλις πάρω τη μήνυση στα χέρια μου και ενημερωθώ, θα καθορίσω τις περαιτέρω ενέργειές μου».