Κακουργηματικές διώξεις για τα θαλασσοδάνεια της PRO BANK
Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε πάνω απο 70 υπαλλήλους και στελέχη της Τράπεζας PRO BANK (τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση πριν απο 3 χρόνια) για χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, την περίοδο 2004-2011 εγκρίθηκαν δάνεια σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με συνέπεια να προκληθεί τεράστια ζημία που αγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματολειπτικά, τα 36 σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή ήταν επισφαλή με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζετε σε τουλάχιστον 63,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο αυτό αφορά ένα μόνο μέρος του ελέγχου καθώς ήταν δειγματοληπτικός, με εισαγγελικές πηγές να σημειώνουν ότι στην ανάκριση η περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη κι άλλων επισφαλών δανείων.
Η έρευνα
Η PRO BANK σταμάτησε τη λειτουργία της στις 26-7-2013 κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από τη ΤτΕ.
Είχαν προηγηθεί αρκετές παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση επενδυτή αλλά παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του επιτρόπου που εγκατέστησε στο τραπεζικό ίδρυμα, η Probank πήρε το δρόμο της εξυγίανσης με το «υγιές» της τμήμα να καταλήγει στην Εθνική και το υπόλοιπο να φορτώνεται- όπως έγινε και με τις υπόλοιπες 4 τράπεζες που έσπασαν σε «καλό» και «κακό» κομμάτι- στις πλάτες του Ελληνικού λαού μπαίνοντας σε ειδική εκκαθάριση.
Ένα χρόνο μετά το «λουκέτο», στα χέρια της Εισαγγελέως κατα της Διαφθοράς Ελένης Ράικου έφτασε ανώνυμη καταγγελία στην οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι η PRO χορηγούσε επισφαλή δάνεια τα οποία ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας.
Με αφορμή αυτή τη καταγγελία η κ. Ράικου έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία αρχικώς αναλαμβάνει ο επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Γιάννης Δραγάτσης.
Η πρώτη κίνηση του εισαγγελικού λειτουργού ήταν να καλέσει τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί κατ΄αντιπροσωπευτικό δείγμα σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της PRO, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση, η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσίας της, εάν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και εάν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.
Τη σκυτάλη της έρευνας μετά τον κ.Δραγάτση πήρε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς στα χέρια του οποίου παραδίδονται στα τέλη του 2015 οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή. Μέσα από αυτές αναδεικνύονται στοιχεία που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των δανείων που ελέγχθηκαν ήταν επισφαλή καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.