Ξήλωσαν υπαλλήλους του ΣΔΟΕ γιατί τα «έπαιρναν» και εκβίαζαν

Την πειθαρχική ποινή της απόλυσης για δυο υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, οι οποίοι εκβίαζαν επιχειρηματίες και καταστηματάρχες για δήθεν ανύπαρκτες παραβάσεις που είχαν στα λογιστικά τους βιβλία, αποσπώντας χρηματικά ποσά, επικύρωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΣΑΡΩΝΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ «ΕΚΟΒΑΝ» ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Μαζί τους ήταν ακόμη ένας συνάδελφος τους ο οποίος επίσης απολύθηκε απο το ΣΔΟΕ αλλά δεν προσέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόλυσης. Οι 3 σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης πήραν εντολή το καλοκαίρι του 2007 να μεταβούν και να πραγματοποιήσουν ελέγχους, στη Βόρεια Εύβοια και στη Σκύρο.

Πράγματι, πήγαν Σκύρο, Χαλκίδα, Ερέτρια, Αλιβέρι, Αμάρυνθο και Λιανή Άμμο Χαλκίδας και έκαναν μεν ελέγχους στα λογιστικά βιβλία επιχειρήσεων, αλλά δεν παρέλειψαν να επιστρέψουν με γεμάτες τις τσέπες τους από δεσμίδες των 50 ευρώ και 500ευρα.

Έλεγξαν κέντρα διασκεδάσεως, πρατήρια υγρών καυσίμων (βενζινάδικα), πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα εμπορίας σκαφών αναψυχής, καταστήματα ελαστικών, κ.λπ. Δήθεν έβρισκαν στα βιβλία των ελεγχομένων φορολογικές παραβάσεις και «απειλώντας τους με την επιβολή προστίμου για ανύπαρκτες παραβάσεις» τους εξανάγκασαν να τους δίνουν χρηματικά ποσά, ανάλογα με το τζίρο της κάθε επιχείρησης.

Η καταγγελία όμως δεν άργησε να έρθει και έτσι συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν και απολύθηκαν, αλλά δύο εξ αυτών ζήτησαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να συνεχίσουν το... έργο τους.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε και Ένορκη Διοικητική Εξέταση στην οποία καταγράφεται ότι η τριμελής ομάδα με εκβιασμούς εξανάγκαζε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, κ.λπ. να τους δίνουν χρηματικά ποσά ενώ εκείνοι προσπόριζαν στον εαυτό τους παράνομο περιουσιακό όφελος. Ακόμη, με τις παράνομες πράξεις τους «έθιξαν το κύρος τόσο του ιδίου του εφοριακού υπαλλήλου και δη ελεγκτή μιας από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, εντεταλμένου από την Πολιτεία για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου», κλονίζοντας έτσι «την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων πολιτών και προκαλώντας αρνητικά σχόλια σε βάρος της υπηρεσίας».

Στη συνέχεια, το πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, κήρυξε ομόφωνα ένοχους και τους τρεις για παράβαση καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα και της χαρακτηριστικής αναξιοπρεπούς ή ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας και τους επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής απόλυσης.

Σχετικές ειδήσεις