Τηλεοπτικές άδειες: Έφτασε η ώρα της αλήθειας - Συνεδριάζει το ΣτΕ
Συνεδριάζει μέχρι και αυτή την ώρα κεκλεισμένων των θυρών η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία καλείται να αποφανθεί επί των προσφυγών που είχαν υποβάλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί εναντίον του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Το ανώτατο δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ, Νίκο Σακελλαρίου θα είναι η πρώτη, αλλά όχι και η τελευταία, καθώς εκτιμάται πως τα καίρια θέματα που έχουν τεθεί σχετικώς με την τήρηση των αρχών του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι δύσκολο να εξετασθούν σε μία συνεδρίαση.
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα κληθούν, πάντως, να αποφανθούν σχετικά με το αν μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) είναι αρμόδιο για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών και όχι ο αρμόδιος υπουργός, καθώς και για σύνθετα θέματα που σχετίζονται με τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα της κυβερνητικής απόφασης για χορήγηση μόνον τεσσάρων αδειών.
Η επικείμενη κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου που αναμένεται, όπως είναι φυσικό, με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τους ενδιαφερομένους, αδειοδοτηθέντες ή μη, είναι άγνωστο προς το παρόν πότε θα εκδοθεί.
Εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν τη λειτουργία του ΣτΕ αποκλείουν η απόφαση να εκδοθεί σήμερα, δηλαδή με το τέλος της πρώτης διάσκεψης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Τι θα γίνει εάν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά
Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι έως ότου το ΣτΕ αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά, η κυβέρνηση κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», μιας και σε περίπτωση που εκπέσει ο διαγωνισμός στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, δεν αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Θυμίζουμε ότι πλέον έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου του 2015, στις οποίες βγήκε νικητής ο Αλέξης Τσίπρας και πλέον ο πρωθυπουργός έχει και επίσημα τη δυνατότητα του πολιτικού αιφνιδιασμού.
Όπως ορίζει το Σύνταγμα, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί πλέον, να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών για μείζον εθνικό θέμα.
Το σενάριο που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες είναι ότι εάν το ΣτΕ ακυρώσει το νόμο Παππά, η κυβέρνηση έχοντας ανοιχτά όλα τα μέτωπα με την κοινωνία (οικονομία, προσφυγικό) θα βρεθεί προ αδιεξόδου και θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, αφού θα έχει καταπέσει το βασικό «χαρτί» της, αυτό της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής, και με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης.
Τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής
Να σημειωθεί, πάντως, ότι την Τετάρτη (28/09/2016) ο πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε, όπως αναμενόταν, όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από επιχειρηματικά σχήματα που μετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΪ και Star όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών:1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (είναι ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρεφόντουσαν κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης. Με άλλα λόγια επικυρώθηκε η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό (πρώτη φάση) χορήγησης αδειών.
Στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων είχαν κατατεθεί και 28 παρεμβάσεις με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούν και οι τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια, αλλά και επιλαχούσες εταιρείες στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης, προκειμένου κάποιοι να εξέλθουν από την όλη διαδικασία.
Οι 28 παρεμβάσεις έγιναν δεκτές από το ΣτΕ, χωρίς αυτό να επηρεάζει την απόρριψη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα παρεμβάσεις είχαν καταθέσει:
1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ).
2) Η εταιρεία Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.
3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα.
4) Η τηλεοπτική εταιρεία Αlpha.
5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna.
6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.
7) Η Κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη.