Το γαϊτανάκι των κατηγορούμενων στα εξοπλιστικά
ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΜΙΖΕΣ; ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ;
Της Σοφίας Σπίγγου
Πλην του Άκη Τσοχατζόπουλου, οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων είτε γυρνούν ελεύθεροι, είτε είναι εξαφανισμένοι παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που μέχρι τώρα αποδεικνύονται αποτελεσματικοί στο κυνήγι κατά των καστανάδων...
Η συζήτηση στη Βουλή για την Διαφθορά την Δευτέρα (10/10), ανέδειξε σε μεγάλο πρωταγωνιστή τα δεκάδες σκάνδαλα που εξετάζει η Δικαιοσύνη, με συχνές αναφορές στον Άκη Τσοχατζόπουλο και τους «συνενόχους» του. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση των υποβρυχίων, απάντησε την επόμενη ημέρα πως μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης θεωρείται αθώος.
Τα αποκαλούμενα «ορφανά του Άκη», οι συνένοχοι και συγκατηγορούμενοι, οι περίπλοκες διαδρομές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που άλλαζαν «χέρια» με φρενήρεις ρυθμούς για δύο δεκαετίες, έχουν δημιουργήσει ένα δικαστικό «λαβύρινθο». Τραπεζικοί λογαριασμοί στο εξωτερικό και μαύρες σακούλες εντός Ελλάδος είναι οι πρωταγωνιστές των δεκάδων σκανδάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τα χρήματα από τις περιβόητες μίζες να μετατρέπονται τελικά σε ακίνητα, επιχειρήσεις, πισίνες, ελικοδρόμια ακόμη και… κοσμήματα με τελικό στόχο το «ξέπλυμά» τους.
Σχεδόν κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα που είχε παραλάβει η Ελλάδα είναι πλέον υπό διερεύνηση, με τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να σηκώνουν «ψηλά τα χέρια», αφού μια υπόθεση κλείνει και άλλες πέντε ανοίγουν. Γερμανικά υποβρύχια, Asrad, Tor M1, Ερμής 2 και Λέοπαρντ, είναι κάποια από τα πιο γνωστά οπλικά συστήματα για τα οποία έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, αλλά κοινός παρονομαστής όλων, είναι τα πρόσωπα, που εμπλέκονται -είτε με την ιδιότητα του μάρτυρα είτε με αυτή του κατηγορούμενου- αφού είναι τα ίδια.
Το δίδυμο Όσβαλντ – Λυγινού
Η εμπλοκή του «διδύμου των προμηθειών», Όσβαλντ – Λυγινού, οι οποίοι έχουν διατελέσει στελέχη της γερμανικής Dresdner Bank στο υποκατάστημα Γενεύης στο διάστημα 2000-2005, είχε σαν αποτέλεσμα να καταστούν κατηγορούμενοι στα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα, που ερευνούν οι δικαστικές αρχές. Ειδικότητά τους το «ξέπλυμα» μέσω των τραπεζικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, στα οποία εργαζόταν. Ο Ζαν Κλοτν Όσβλαντ «έπεσε» στα χέρια των ελληνικών αρχών και προφυλακίστηκε, αλλά πλέον βρίσκεται εκτός σωφρονιστικού καταστήματος με το περιβόητο «βραχιολάκι» γεωεντοπισμού. Το έτερον του ήμισυ αναζητείται από τις Ελληνικές αρχές και είναι μόνιμος κάτοικος Ελβετίας.
Αντώνης Κάντας
Το πρόσωπο που ανακάλυψαν οι ανακριτές μέσω της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Κάντα. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των μέχρι σήμερα εμπλεκόμενων, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών χάρισε δεκάδες χαμόγελα στα ανακριτικά γραφεία με την «χειμαρρώδη» απολογία του, βάζοντας στο «παιχνίδι» πρόσωπα, για τα οποία οι αρχές δεν είχαν συλλέξει αρκετά στοιχεία. Σημειώνεται, ότι μόνο για τα γερμανικά υποβρύχια και το σύστημα κατασκευής του οπλικού και ανθυποβρυχιακού συστήματός τους, αποδίδεται στον Αντώνη Κάντα πως πήρε μίζα, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
Γιάννης Σμπώκος
Στη «σκυταλοδρομία» της μίζας, ο Αντώνης Κάντας είχε παραλάβει από έτερο μεγάλο αθλητή του σπορ. Ο λόγος για τον Γιάννη Σμπώκο, γενικό διευθυντή Εξοπλισμών (1997-2000), που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 16 ετών για την υπόθεση του «μαύρου πολιτικού χρήματος» στα υποβρύχια, έχει καταδικαστεί επίσης πρωτοδίκως σε ισόβια για παράνομες πληρωμές γύρω από την προμήθεια του τηλεπικοινωνιακού προγράμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την επωνυμία «Ερμής» και έχει παραπεμφθεί σε δίκη για τα γερμανικά υποβρύχια. Ο «πρωταγωνιστής» του ημερολογίου του Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με τις χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού, όφειλε να του επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ.
Ιωάννης Μπέλτσιος
Την μακρά λίστα των κατηγορουμένων «στολίζουν» και τα φερόμενα μέλη της ομάδας «προσευχής» (Gebetskreis), ή αλλιώς «ομάδας Α», που εμφανίζονται να μπορούν να ασκήσουν επιρροή σε φορείς λήψης αποφάσεων της χώρας. Δουλειά του «κύκλου προσευχής» ήταν να μοιράζει τα χρήματα από τις κατασκευάστριες εταιρίες όπλων, σε πρόσωπα που λόγω των ιδιοτήτων και των θέσεων που κατείχαν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα τους τόσο στην επιλογή όπλων όσο και στην ταχύτερη σύναψη συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου για τις προμήθειες. Στην ομάδα ανήκε ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών επί θητείας Τσοχατζόπουλου, Ιωάννης Μπέλτσιος. Ο πρώην νομάρχης Καβάλας εμφανίζεται με πρωταγωνιστικό ρόλο στην διακίνηση «ωφέλιμων αμοιβών», ενώ σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών, από τη θέση αυτή «συνήργησε με τους συγκατηγορούμενούς στο να πράξει ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».
Αλέξανδρος Αβατάγγελος
Τον Μπέλτσιο έφερε στο προσκήνιο και στα χέρια των ανακριτών ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος απολογούμενος για τα γερμανικά υποβρύχια «έκαψε» τον «συμπαίκτη» του ομολογώντας ότι του έδωσε αμοιβή 2,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τόνισε στους δικαστικούς λειτουργούς πως ο Μπέλτσιος «ήταν στέλεχος του ΠAΣOΚ και άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλιστικού κινήματος, γραμματέας Συνδικαλιστικού του ΠAΣOΚ» και μπορούσε να «πείσει τους συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να μην αντιδράσουν στην αποκλειστική συνεργασία της γερμανικής εταιρείας HDW με τα ναυπηγεία, η οποία θα οδηγούσε σε στρατηγικό πλεονέκτημα των Γερμανών».
Σωτήρης Εμμανουήλ
Ο Αβατάγγελος δεν έμεινε μόνο σε ένα πρόσωπο και με τις καταθέσεις του «έδειξε» και τον Σωτήρη Εμμανουήλ. Στο γαϊτανάκι των ονομάτων τον ενέπλεξε αποκαλύπτοντας ότι η εταιρεία Inveco, η οποία είχε δεχτεί 23 εκατ. ευρώ από τους Γερμανούς, ανήκε στον Εμμανουήλ. Ωστόσο, τις αμοιβές του πρώην διοικητή του Σκαραμαγκά είχε καταγγείλει και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός, εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Νωρίτερα βέβαια, είχε αναφερθεί σε εκείνον και ο Χανς Μόλενμπεκ, στέλεχος τότε της γερμανικής εταιρείας HDW, λέγοντας στην Εισαγγελία του Μονάχου πως «θα είχαμε πρόβλημα αν ο κ. Εμμανουήλ δεν είχε συνεργαστεί μαζί μας και είχε πάει στους Γάλλους».
Μιχάλης Ματαντός
Γεννημένος στα Δωδεκάνησα, ζούσε στο Λονδίνο και ως αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση των υποβρυχίων. Ο 70χρονος εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός φέρεται να έχει περάσει μέσα από την εταιρεία του μεγάλο μέρος από τις πληρωμές που κατέληξαν στην Ελλάδα, ενώ η εμπλοκή του ήρθε έπειτα από τις καταθέσεις των Σωτήρη Εμμανουήλ και Γιάννη Μπέλτσιου.
Παναγιώτης Ευσταθίου
Κομβικό ρόλο στις υπόγειες διαδρομές και συμφωνίες έπαιζαν και εκείνοι που προχωρούσαν στις εκάστοτε δωροδοκίες. Το όνομα του Παναγιώτη Ευσταθίου ήρθε στο φως από την απολογία – θησαυρό του Αντώνη Κάντα. Ο υπερήλικος επιχειρηματίας της STN ATLAS, που εμπλέκεται τόσο στα γερμανικά υποβρύχια, όσο και στα αντιπυραυλικά ASRAD, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του. Βέβαια, άφησε ένα μικρό «τυράκι» στους ανακριτές, προωθώντας μια λίστα 12 συνολικά προσώπων -κυρίως απόστρατων αξιωματικών- που κατά τον ίδιο, έλαβαν συνολικά 2 εκατ. ευρώ από τη γερμανική εταιρεία.
Σπύρος Τραυλός
Από την περίοδο της θητείας του Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, έφτασε στις δικαστικές αρχές ο Σπύρος Τραυλός, πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών. Από την πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ, η οποία συσχετίστηκε με την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, προέκυψαν αντισταθμιστικά έργα συνολικού ποσού 300 εκατομμυρίων ευρώ, που συμφωνήθηκαν για δύο συμβάσεις και δεν εκτελέστηκαν ποτέ. Ο Σπύρος Τραυλός κατηγορείται ότι απάλλαξε τη Ferrostaal / HDW από την παροχή αληθινού αντισταθμιστικού ωφελήματος, μετατρέποντας την αρχική σύμβαση. Έτσι, πήραν τα «δωράκια» τους τόσο η εταιρία, όσο και άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και στελέχη της γερμανικής κοινοπραξίας, που φέρονται να έλαβαν μερίδιο από το «καπέλο».