Στο ΣτΕ προσέφυγαν πρώην μέλη του ΑΣΕΠ

Να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες παύθηκαν, πριν τη λήξη της 8έτους θητείας τους ζητούν 3 πρώην μέλη του ΑΣΕΠ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν πρώην μέλη του ΑΣΕΠ
1'

Ειδικότερα, στο ΣτΕ προσέφυγαν ο τέως αρεοπαγίτης Γεώργιος Καπερώνης, ο τέως πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Κωνσταντίνος Σιδέρης και ο τέως καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ιωάννης Παπαδημητράκης.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν, ο νόμος 4339/2015 που προβλέπει τη διακοπή της θητείας των μελών του ΑΣΕΠ είναι αντίθετος στις διατάξεις του άρθρου 101Α του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών, καθώς η αντικατάσταση των μελών τους γίνεται «επιτρεπτώς μόνο αφού συμπληρωθεί το χρονικό όριο της θητείας τους».

Παράλληλα, η αντικατάστασή τους είναι παράνομη γιατί στηρίχθηκε σε αντισυνταγματικό νόμο (νόμος 4339/2015). Ακόμη τα νέα μέλη του ΑΣΕΠ που διορίστηκαν δεν είναι πρόσωπα «εγνωσμένου κύρους» και με «επαγγελματική εμπειρία», όπως απαιτεί ο νόμος, αλλά είναι απλοί διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν στην εν λόγω ανεξάρτητη αρχή (ΑΣΕΠ), σημειώνουν οι τρεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή