Δίκη Marfin: Αθώοι οι κατηγορούμενοι Σίψας και Αντρέεβ

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Θοδωρής Σίψας ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονική επίθεση στην τράπεζα Μαρφίν, όπου κόπηκε το νήμα της ζωής της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσακάλη. Την ίδια τύχη είχε και ο Παύλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ ο οποίος κατηγορείτο για την εμπρηστική επίθεση χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ

Αρχικά, οι κατηγορούμενοι και άλλα πρόσωπα ενεπλάκησαν στην υπόθεση μέσω μίας ανώνυμης επιστολής ενώ εν συνέχεια υπήρχαν φωτογραφίες και μαρτυρίες οι οποίες φέρονταν να τους τοποθετούσαν στο σημείο των επεισοδίων.

Βέβαια, οι μαρτυρίες εν συνέχεια αναιρέθηκαν και στο ακροατήριο δεν υπήρξε κανένας μάρτυρας που να τους αναγνωρίζει ως δράστες των επιθέσεων.

«Εκ των ισχυρών διαφόρων στις φωτογραφίες των δυο εικονιζόμενων ατόμων δεν μπορούν να ταυτιστούν φωτογραφικά άρα ο Θ. Σίψας δεν μπορεί να θεωρηθεί ο άγνωστος δράστης του εμπρησμού της Μαρφίν» κατέληγε η πραγματογνωμοσύνη του ειδικού επιστήμονα Γιώργου Καραθανάση ο οποίος και εξετάστηκε ως μάρτυρας στο Δικαστήριο.

Ο Εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή

Την απαλλαγή του Θοδωρή Σίψα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τον εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Όπως τόνισε παρότι ήταν στην πορεία την επίμαχη ημέρα δεν υπάρχουν σοβαρές και ικανές ενδείξεις για να οδηγήσουν στην ενοχή του. Την ίδια απαλλακτική πρόταση είχε και για τον κατηγορούμενο για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Παύλο Ανδρεάδη ή Άντρεβ για τον οποίο επισημάνανε ότι δεν βρισκόταν ούτε καν στην πορεία την επίμαχη ημέρα.

Αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε σχέση με τους εμπρησμούς οι δύο κατηγορούμενοι στις απολογίες τους

Αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε σχέση με τον εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν ο Θόδωρης Σίψας και ο Παύλος Ανδρεάδης οι οποίοι κατηγορούνται για τον εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν και του βιβλιοπωλείου «Ιανός» αντίστοιχα, στο πλαίσιο του μεγάλου συλλαλητηρίου που έλαβε χώρα στις 5 Μαΐου 2016.

Ο 34χρόνος Θόδωρης Σίψας ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος απευθυνόμενος σε δικαστές και ενόρκους αρνήθηκε κάθε σχέση με τον φονικό εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των τριών υπαλλήλων του υποκαταστήματος μεταξύ των οποίων η έγκυος Αγγελική Παπαθανοσούλου. «Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Δηλώνω αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα Μαρφίν από το 2011.Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την αντιεξουσία και την ελευθερία δε θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για αυτό που κατηγορούμαι» είπε στην έναρξη της απολογίας του ο Θόδωρος Σίψας ασθμαίνοντας, με εμφανή τη συγκινησιακή φόρτιση και προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του.

Ο κατηγορούμενος, διανομέας τροφίμων, περιέγραψε στην απολογία του βήμα βήμα το δρομολόγιο που ακολούθησε εκείνη την ημέρα από την στιγμή που άφησε την μοτοσυκλέτα του στο Πεδίο του Άρεως μέχρι και την ώρα που προσήχθη από τους αστυνομικούς την ώρα που βρισκόταν στο πάρκο της οδού Ναυαρίνου στα Εξάρχεια.

«Ξεκίνησα από το Πεδίο του Άρεως όπου άφησα και την μοτοσυκλέτα μου. Προχώρησα προς την οδό Πατησίων για να πάω στο Σύνταγμα. Σοκαρίστηκα με τον όγκο του κόσμου που υπήρχε εκείνη ημέρα(•••).Όταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου, σταμάτησα να δω τι συμβαίνει στην τράπεζα Μαρφίν. Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο. Άκουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτίριο. Έβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Και τότε επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ κατέβηκα προς το πεζοδρόμιο και προχώρησα προς το Σύνταγμα» τόνισε ο κατηγορούμενος. Ο 34χρόνος υποστήριξε πως εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπαλλήλους της τράπεζας Μαρφίν να βγουν, ωστόσο, όπως τόνισε δεν αντιλήφθηκε ότι κινδύνευε η ζωή τους.

Εισαγγελέας: Πόση ώρα μείνατε κοντά στο κτίριο της Μαρφίν;

Κατηγορούμενος: Έμεινα ένα με δυο λεπτά εκεί.

Εισαγγελέας: Τότε ποια ήταν προσπάθεια να βοηθήσετε;

Κατηγορούμενος: Είπα ότι σκέφτηκα να τους βοηθήσω. Σκέφτηκα ότι θα έρθουν να μας επιτεθούν ΜΑΤ και κατέβηκα στο οδόστρωμα. Δεν είχα καταλάβει ότι κινδυνεύουν ζωές.

(...)

Σύνεδρος εκ των αριστερών: Αναφέρεται πως έξω από κατάστημα ήταν κάποιος φίλος σας;

Κατηγορούμενος: Όχι, μόνος μου ήμουν.

Σύνεδρος εκ δεξιών: Εσείς ανήκετε στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Μάθατε τι είχε γίνει; Ποιοι μπορεί να είναι; Από το χώρο αυτόν ή είχαν παρεισφρήσει άλλα άτομα;

Κατηγορούμενος: Η άποψη που υπήρχε ήταν ότι είχε παρεισφρήσει άλλος κόσμος.

Σύνεδρος εκ δεξιών: Και τι κόσμος είναι αυτός ;

Κατηγορούμενος: Μπορεί να είναι φίλαθλοι, μεθυσμένοι, οτιδήποτε...

Ο Θόδωρος Σίψας κατέληξε: «Όταν έλαβα γνώσεις για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζω ήταν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου. Εγώ πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για κάτι που δεν έχω πράξει και μάλιστα για ένα τόσο βαρύ έγκλημα».

Παύλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ: Δεν ήμουν καν στην πορεία. Δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα.

«Κάθε σχέση με την πορεία της 5ης Μαΐου 2011 αλλά και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα αρνήθηκε στην απολογία του ο ηλεκτρολόγος Παύλος Ανδρεάδης η Αντρέεβ ο οποίος κατηγορείται για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ. Από πρώτη στιγμή αρνήθηκα την κατηγορία διότι δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα. Επειδή ήταν η γιορτή της μητέρας μου θυμάμαι κατά 90% τι έκανα» ανέφερε .

Πρόεδρος: Πως αστυνομία έφτασε σε εσάς;

Κατηγορούμενος: Αυτό δεν το ξέρω, η αστυνομία το ξέρει.

Πρόεδρος: Ανήκετε σε κάποιο χώρο;

Κατηγορούμενος: Όχι σε κανένα. Έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα για τι κατηγορούμαι. Συλλυπητήρια στους συγγενείς των δυο θυμάτων. Θα ήθελα να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι.

Σχετικές ειδήσεις