Ο «Μπάμπης ο Φλου», ο «Ρόκι» και ο «Βενιζέλος ο παχύς» στο κύκλωμα με τις διαρρήξεις
Ο τρόπος δράσης, τα παρατσούκλια και οι κωδικοποιημένες ατάκες που αποκαλύπτονται στο Διαβιβαστικό της αστυνομίας
Η πρώτη πληροφορία που έφτασε στα χέρια των αστυνομικών αρχών έκανε λόγο για «εγκληματική ομάδα αποτελούμενη από άτομα της φυλής ΡΟΜ, που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής και έκανε κλοπές με ιδιαίτερο επαγγελματισμό, αχρηστεύοντας μηχανισμούς ασφαλείας και αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα, χρηματοκιβώτια και τιμαλφή».
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, δεν πρόκειται για ομάδα με αυστηρή πειθαρχία, αλλά «κυρίαρχο χαρακτηριστικό ήταν η σταθερή επιχειρησιακή δομή και η αφθονία υλικοτεχνικού εξοπλισμού».
Κομβικό σημείο της επιτυχίας της ομάδας ήταν ότι είχαν εξασφαλίσει και δημιουργήσει εκ των προτέρων την υποδομή για την διάθεση της...λ είας τους. Κοσμήματα, ρολόγια, τιμαλφή και λίρες προωθούνταν σε συγκεκριμένους κλεπταποδόχους με τους οποίους είχε αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης έπειτα από μακροχρόνια συνεργασία. Μάλιστα, χθες σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι στο κύκλωμα φέρεται να συμμετείχε και γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των ενδυμάτων.
Κινητά «φαντάσματα», κωδικοποιημένες ατάκες και κατέστησαν δυσκολότερο τον εντοπισμό τους και την αποκάλυψη του κυκλώματος. «Στις μεταξύ τους συνομιλίες, προϊδεασμένοι για τυχόν συνακρόαση από αστυνομικούς, δεν μιλούσαν ανοιχτά για τις παράνομες πράξεις τους αλλά χρησιμοποιούσαν συγκεκαλυμμένες εκφράσεις και λέξεις», αναφέρεται στο διαβιβαστικό.
Χαρακτηριστικά για να πουν «πάμε για κλοπή» έλεγαν:
- Πάμε για μπάλα ή 5χ5
- Πάμε για δουλειά
- Πάμε βόλτα
- Μπουκί
- Πιριμάσκι
Αντίστοιχα, με τις λέξεις «ράδιο, ραδιόφωνο, κασετόφωνο, cd, μπασαλντό» εννοούσαν τον ασύρματο, ενώ με την φράση «έχω Έλληνα» εννοούσαν «έχω πληροφοριοδότη». Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να επικοινωνούν με τα πραγματικά τους ονόματα, όποτε και χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εξαιρετικά ευφάνταστα.
Πρωταγωνιστές των διαλόγων ήταν ο «εισαγγελέας», ο «παρταούλας», ο «Πιν Πιν», ο «Ρόκι», ο «Παχύς – Βενιζέλος», ο «Μπάμπης ο Φλου» και ο «Ράμπος» είναι μόνο ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές.
Από τα δεδομένα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας προκύπτουν συνομιλίες με αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών, που καταδεικνύουν την υποβοήθηση των εγκληματικών οργανώσεων. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα πριν την έφοδο των αστυνομικών για έρευνα σε διαμερίσματα κάποιων εκ των κατηγορουμένων, με τους τελευταίους να «αποχωρούν βιαστικά» μαζί με τα κλοπιμαία που κατείχαν.
Το σύστημα αποτελούνταν από 4 εγκληματικές ομάδες. Η πρώτη χαρακτηριζόταν από «επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητά της», η δεύτερη είχε ως ορμητήριο τον Ασπρόπυργο, η τρίτη δραστηριοποιούνταν σε περιοχές εκτός Αττικής και η τελευταία επεκτάθηκε σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.
«Ακόμα είμαστε στο στάδιο της ανάκρισης. Πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας. Έχουν συλληφθεί αρκετά άτομα. Επειδή ακόμα δεν έχουμε στοιχεία της δικογραφίας έχουμε ζητήσει προθεσμία για Δευτέρα και Τρίτη», αναφέρει στο «Newsbomb» ο Απόστολος Λύτρας, συνήγορος ορισμένων εκ των κατηγορουμένων.
Σημειώνεται, ότι στους κατηγορουμένους ασκήθηκαν διώξεις κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση (διακεκριμένη περίπτωση), υπόθαλψη μελών εγκληματικής οργάνωσης για τρεις αστυνομικούς, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κλοπές διακεκριμένες κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια, κατά συρροή κλπ, οπλοφορία, οπλοκατοχή και παραχάραξη νομίσματος.