Καληνύχτα Ελλάδα! Στο αρχείο και το «σκάνδαλο DIGEA»
Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται ότι οι καταγγελίες του υπουργού Υποδομών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη για το θέμα της DIGEA οδεύουν προς το… αρχείο ενώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έκανε λόγο για «φωτογραφικό» διαγωνισμό και πατεντάτη διαπλοκή στα κανάλια, αλλά θέσπισε νέο νόμο για να την πατάξει;
Ο υπουργός καταλόγιζε μάλιστα στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ), σωρεία παρατυπιών και παράνομων ενεργειών στις διαδικασίες του διαγωνισμού για τη «χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής» από το 2012 έως σήμερα.
Ειδικότερα, στη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού με την κατακύρωση στη μία διαγωνιζόμενη εταιρεία την DIGEA, κάτω από άνισες συνθήκες που εξασφάλιζαν τη διακριτική της μεταχείριση.
Σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο της αναφοράς του κ. Σπίρτζη, υπήρξε παράβαση της εθνικής αλλά και κοινοτικής νομοθεσίας καθώς δεν μπορούσε να συμπίπτει ο δικαιοπάροχος (δηλ. τα τηλεοπτικά κανάλια) με τον υπερθεματιστή.
Παρόλα αυτά, τρεις εισαγγελείς (Χριστιάνα Φραγκιά, Ελένη Τουλουπάκη και Γ. Καλούδης) επικαλούμενοι την πιο πρόσφατη διάταξη του ν. 4070/2012 έκριναν ότι αρκεί ο ανάδοχος να έχει «διαφορετική νομική προσωπικότητα». Ως εκ τούτου, βάσει της συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης κρίθηκε ότι δεν συντρέχει τυπικά κώλυμα στην DIGEA να ανακηρυχτεί υπερθεματίστρια του διαγωνισμού…
Ο τελευταίος λόγος ανήκει πάντως στον εισαγγελέα Εφετών ο οποίος θα αποφασίσει την επικύρωση ή μη της αρχειοθέτησης.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ… κάποτε έκανε λόγο για πατεντάτη διαπλοκή αναφερόμενος στην DIGEA, υποστηρίζοντας: «πώς είναι δυνατόν ο πάροχος των ψηφιακών συχνοτήτων να αποτελείται από τους πέντε παρόχους προγράμματος που παίρνουν εντολή, τη δικαιοδοσία και το φάσμα από τον εαυτό τους;»…
«Οι συνέπειες της χαριστικής και προειλημμένης απόφασης εκχώρησης του δικτύου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μονοπωλιακά σε έναν πάροχο, έχουν άμεσο αντίκτυπο στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς ανά την επικράτεια, οι οποίοι εξαναγκάζονται να συμβληθούν με τον έναν και μοναδικό πάροχο δικτύου, ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από τους ανταγωνιστικούς προς αυτούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας», ανέφεραν οι βουλευτές, ενώ για τα μισθώματα μεταφοράς του ψηφιακού σήματος κατήγγελλαν ότι «παρότι εν πρώτοις φαίνονται λογικά, δίδεται το δικαίωμα στον πάροχο (Digea), να ζητεί ανά έτος και αιτιολογημένα την αναπροσαρμογή τους, ανάλογα με τον αριθμό των περιφερειακών σταθμών που εκπέμπουν: το κόστος συμμετοχής ενός καναλιού - αν κλείσει - μεταφέρεται στους υπόλοιπους. Έτσι είναι άγνωστο που θα φθάσουν τελικά τα μισθώματα σε βάθος 15ετίας και με δεδομένη την οικονομική κρίση».
Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεταν, δε, στην τότε κυβέρνηση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «αν θα ακυρώσει το φωτογραφικό διαγωνισμό που ανέδειξε τη DIGEA μονοπωλιακό πάροχο του ψηφιακού σήματος», αλλά και «αν θα δώσει στη Δημόσια Τηλεόραση και τους Περιφερειακούς Σταθμούς τη δυνατότητα να ιδρύσουν τη δική τους πλατφόρμα μεταφοράς ψηφιακού σήματος ώστε να μην εξαρτώνται από την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση με την Digea»...