Στη φυλακή ξανά ο Μαρτίνης για τα «κερασμένα» νοσήλια
Ο Ανδρέας Μαρτίνης κρατείται, εδώ και έξι μήνες, για «μίζα» 3,2 εκατ. μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη γερμανική εταιρεία Hospitalia International, για προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου.
Σήμερα (30/11/2016) απολογήθηκε επί μακρόν στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Νίκο Τσιρώνη, για «κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία», αφού φέρεται να ζημίωσε το νοσηλευτικό ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» με ποσό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Καθώς δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα, πήρε ξανά το... δρόμο των φυλακών.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» φέρεται να αξιοποίησε την έκπτωση (σχεδόν 100%) που προέβλεπε το καταστατικό του κοινωφελούς Ιδρύματος μόνο για αναξιοπαθούντες, προκειμένου να εξυπηρετήσει γνωστούς και φίλους αδιαφορώντας για τη ζημία εκατομμυρίων που προκαλούσε στο δημόσιο.
Ανάμεσα στους χιλιάδες τυχερούς που απήλαυσαν τη δωρεάν νοσηλεία βρίσκονται τρεις πρώην πρωθυπουργοί, οι σύζυγοί τους, η μητέρα ενός πρώην πρωθυπουργού, υπουργοί και βουλευτές, εκδότες, άνθρωποι της τέχνης, πρώην γενικοί γραμματείς Υπουργείων, αλλά και το ίδιο το ζεύγος Μαρτίνη!
Τα «δώρα» του κ. Μαρτίνη, υπό τη μορφή... νοσηλίων αφορούν στην τριετία 2007-2010, ενώ από τα συνολικά 15.592 πρόσωπα στα οποία δόθηκε έκπτωση, επαρκή στοιχεία που καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό τους έχουν καταχωρηθεί μόνο για 8.106.
Μάλιστα, ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς, φέρεται να επικέντρωσε την έρευνά του μόνο στις περιπτώσεις που είχαν κατώτερο πλαφόν τις 3.000 ευρώ, ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ασθενούς που έπρεπε να καταβάλει 355.000 ευρώ και τελικά χρεώθηκε μόλις 5.000 ευρώ, τα οποία πλήρωσε το ασφαλιστικό του ταμείο.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς Δραγάτση και Ελευθεριάνο, οι οποίοι άσκησαν πριν από 1,5 χρόνο την ποινική δίωξη σε βάρος του Μαρτίνη για απιστία, το «κόλπο» ήταν να μειώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος που αναλογούσε στους ασθενείς και να πληρώνει τη διαφορά το ασφαλιστικό τους ταμείο.
Τι υποστήριξε ο Μαρτίνης
Συνοδευόμενος από νέους δικηγόρους, τον κ. Θ. Μαντά αλλά και την κ. Αδαμαντία Αγγελέτου - γνωστή από την υπόθεση του κυκλώματος των φυλακών και από τη σχέση της με τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό - ο άλλοτε κραταιός άνδρας του «Ερρίκος Ντυνάν» πέρασε την πόρτα του ανακριτικού γραφείου λίγο μετά τις 9.30 το πρωί.
Στην απολογία του αλλά και στο υπόμνημα που κατέθεσε ενώπιον του ανακριτή κατά της Διαφθοράς, ο Ανδρέας Μαρτίνης φέρεται να ομολόγησε ότι προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες και πως η έκπτωση στα νοσήλια - που όμως σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε μέχρι και 100% - συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους και της αξιοπιστίας του νοσοκομείου αφού τα πρόσωπα που νοσηλεύονταν ήταν δημόσια και αυτό από μόνο του αποτελούσε διαφήμιση για το «Ερρίκος Ντυνάν». Έτσι, το νοσοκομείο μακροπρόθεσμα θα είχε κέρδη ενώ παράλληλα δημιουργούνταν και οι προϋποθέσεις για επιχορήγηση του νοσοκομείου με κρατική επιχορήγηση, όπως προβλέπεται από την ιδρυτική του πράξη.
Ακόμη, ο Ανδρέας Μαρτίνης φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του πως:
- Από τη σύσταση του «Ερρίκος Ντυνάν» ως κοινωνικού ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται η δυνατότητα νοσηλείας, ευπαθών ομάδων αλλά και κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών. Αυτού του τύπου οι νοσηλείες γίνονταν - όπως φέρεται να είπε- με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του «Ερρίκος Ντυνάν» ή του Ερυθρού Σταυρού ή της Αρχιεπισκοπής.
- Ως εκ τούτου, 51 πρόσωπα δεν κατέβαλαν νοσήλια και οι αποφάσεις αυτές δεν λήφθηκαν αυθαίρετα από τον ίδιο αλλά οι σχετικές εισηγήσεις του γίνονταν δεκτές από το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ερρίκος Ντυνάν».