«Φλερτάρουν» με την έξοδο από τη φυλακή Γιοσάκης - Λεωτσάκος
ΞΕΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙ ΤΟΥ «ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ NO 2»
Ο λόγος για τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, τον δικηγόρο Γεώργιο Ασλάνη, τον δικηγόρο -γνωστό από την εκπομπή «Ερωτοδικείο»- Πέτρο Λεωτσάκο και τον δικηγόρο και σύζυγο Εφέτη Αθηνών Σπύρο Βλασσόπουλο.
Οι τρεις πρώτοι κατέθεσαν αίτηση αποφυλάκισης προ του 18μηνου, η οποία δεν έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών με σχετικό βούλευμά του. Ωστόσο, ο Ιάκωβος Γιοσάκης και ο Σπύρος Βαλασσόπουλος συμπληρώνουν το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης στις 12 Δεκεμβρίου 2016, ο Γιώργος Ασλάνης δέκα ημέρες νωρίτερα και ο Πέτρος Λεωτσάκος στις 10 Δεκεμβρίου.
Με το υπ' αριθμόν 1928/2016 βούλευμα, που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου, επιβάλλεται στους κατηγορουμένους «αμέσως μετά την ενδεχόμενη υποχρεωτική απόλυσή τους λόγω παρέλευσης του 18μηνου οι προσωρινοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της μη απομάκρυνσης από το Ν. Αττικής, της απαγόρευσης μετακίνησης με πλωτό ή εναέριο μέσο, της συνεχούς διαμονής και διανυκτέρευσης σε τόπο κατοικίας που θα δηλώσουν και της εμφάνισης 3 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους».
Οι πρωταγωνιστές της αποκαλούμενης και «μαφίας των ακινήτων», κατηγορούνται για απάτες με ακίνητα, κομπίνες σε πλειστηριασμούς, εμπόριο χρυσού και άλλες παράνομες δραστηριότητες, ενώ η δικογραφία της υπόθεσης του «παραδικαστικού κυκλώματος Νο 2» θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει σχηματιστεί ποτέ για οργανωμένο έγκλημα, καθώς αποτελείται από 30.000 σελίδες και άλλες τόσες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που καταγράφηκαν από τον «κοριό» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι ως μέλη κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα-φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησίας μελών του κυκλώματος με στόχο να τα ιδιοποιηθούν.
Φέρονται επίσης, σύμφωνα με τη δικογραφία, να εξαπατούσαν δικαστήρια και να υπόσχονταν έναντι αμοιβής ευνοϊκές αποφάσεις δικαστηρίων επικαλούμενοι «καλές διασυνδέσεις» στη Δικαιοσύνη.
Η δράση του κυκλώματος ήρθε στο φως τον Οκτώβριο του 2009, όταν δικηγόρος, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό των κατηγορουμένων, αποφάσισε να συνεργαστεί με τις Αρχές. Σημειώνεται, ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Αιξωνής.
Δίκη για Γιοσάκη, Λεωτσάκο, Μαντούβαλο
Ωστόσο, την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ο Ιάκωβος Γιοσάκης θα βρεθεί στο εδώλιο για παρακλάδι της υπόθεσης αυτής, όπου έχουν παραπεμφθεί σε δίκη οκτώ συνολικά άτομα -μεταξύ των οποίων δύο δικαστές, ένας δικηγόρος, ο πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος και ο γνωστός αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης- ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Η «μαφία των ακινήτων» με τη συγκεκριμένη υπόθεση συνδέεται με την αθώωση του Πέτρου Μαντούβαλου για δωροδοκία του πρώην δικαστή Ευάγγελου Καλούση.
Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2010 η απαλλαγή του Πέτρου Μαντούβαλου και δύο δικηγόρων του γραφείου του από την κατηγορία για χρηματισμό πρώην δικαστή και η καταδίκη του συγκατηγορούμενού τους επιχειρηματία Ιωάννη Μπολέτση, προκάλεσε την καταγγελία του τελευταίου για «στημένη» δίκη και χρηματισμό του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Γιώργου Ευσταθίου με 600.000 ευρώ.
Μετά την αναίρεση που ασκήθηκε στην αθωωτική απόφαση, η έρευνα έδειξε μια σειρά εξωθεσμικών - εξωδικαστικών παρεμβάσεων, όπως προέκυψε και από τα κατηγορητήρια των δύο ειδικών ανακριτών και τις απολογίες των εμπλεκομένων που οδήγησαν τον κ. Ντογιάκο σε παραπεμπτική πρόταση.
Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το παραδικαστικό κύκλωμα