Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στη Γερμανία για τον Αφγανό δολοφόνο

Κοινή ανακοίνωση, των υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης (15/12), σχετικά με τον Αφγανό που σκότωσε την 19χρονη κοπέλα στην Γερμανία, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ότι είναι ο ίδιος που είχε αποπειραθεί να σκοτώσει 20χρονη φοιτήτρια στην Κέρκυρα, σπρώχνωντας την σε γκρεμό 8 μέτρων.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στη Γερμανία για τον Αφγανό δολοφόνο
3'

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τις αναφορές από γερμανικής πλευράς σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν χειρίστηκε όπως έπρεπε το θέμα και δεν είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, όταν ο Αφγανός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους μετά την αποφυλάκιση του, οπότε θα είχε εντοπιστεί από τις γερμανικές αρχές, από τον Νοέμβριο του 2015, όταν είχε υποβάλει αίτημα ασύλου στη Γερμανία.

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο ελληνικών υπουργείων, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται ότι οι γερμανικές αρχές ήταν ενήμερες πολύ καιρό πριν για τα στοιχεία του δράστη του εγκλήματος και ότι υπήρχε πρόβλημα με το άσυλο, αλλά δεν ρωτήθηκαν οι ελληνικές αρχές.

Συγκεκριμένα αναφέρεται εκτός των άλλων, ότι ο Αφγανός είχε υποβάλει και στην Ελλάδα αίτημα ασύλου ως ανήλικος, το 2013, αλλά απορρίφθηκε. Κατόπιν αυτού, όλα τα στοιχεία του, συμπεριλαμβανομένων και των δακτυλικών αποτυπωμάτων του, μπήκαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων, προκειμένου να είναι ενήμερη οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, στην οποία ενδεχομένως να υπέβαλε και δεύτερο αίτημα ασύλου.

Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2015, ο Αφγανός, μετά το αίτημα ασύλου στη Γερμανία, συμπεριελήφθη στους καταλόγους των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς και εκεί είχε δηλώσει ότι ήταν 17 ετών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αναφέρει:

«Από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία.

Όπως προέκυψε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος:

Είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013.

Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών.

Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από την χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός:

Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.
Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλήρωσε 581 ημέρες εργασίας.

Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε.

Η υφ' όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα.

Σ' όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή