Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να μην εκδοθούν οι δύο πρώτοι Τούρκοι αξιωματικοί

Ειδήσεις | Τούρκοι αξιωματικοί: Να απορριφθεί ως απαράδεκτο το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των δύο πρώτων αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα τον περασμένο Ιούλιο, πρότεινε προς το Β' Ποινικό Τμήμα τουΑρείου Πάγουη εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΕΚΔΟΘΟΥΝ - ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

Η ίδια μάλιστα είπε πως στην περίπτωση που το δικαστήριο εισέλθει στην ουσία, τότε θα πρέπει να απορριφθεί και πάλι το αίτημα καθώς «κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά».

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας τόνισε τα εξής:

«- Από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν εδώ προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προυποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ.

-Δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία και είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο.

-Οι εισαγγελικές αρχές Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών».

Μάλιστα η εισαγγελέας έκρινε πως ακόμα κι αν θεωρηθεί νομικά βάσιμο το αίτημα, αυτό θα πρέπει επίσης να απορριφθεί, καθώς «προκύπτει ότι εφόσον εκδοθούν στην Τουρκία υπάρχει κίνδυνος να μην δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Υπαρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

Η εισαγγελική λειτουργός απαρίθμησε, μάλιστα, τα στοιχεία αυτά: «Έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν. 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος, απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήθησαν 40.000 πολίτες και πάνω απο 31.000 παραμένουν υπό κράτηση».

«Θεωρώ», είπε η εισαγγελέας, «μη επιτρεπτή την εκδοσή τους, με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση. Κάθε άνθρωπος δικαούται σεβασμό στη ζωή και προστασία απο βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστελλονται».

Οι εκζητούμενοι

Οι ίδιοι οι εκζητούμενοι περιέγραψαν στους ανώτατους δικαστές το τι συμβαίνει στην Τουρκία.

Ο πρώτος αξιωματικός είπε: «Τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη σύζυγό του τους έχουν απομακρύνει από τη δουλειά τους χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα».

Έκανε, μάλιστα, αναφορά σε παραδείγματα βασανιστηρίων με ηλεκτρικά, με γκλοπς ,«πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν στα έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές λέγεται. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

Ο δεύτερος αξιωματικός είπε: «Ήμασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για τρεις μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα σγην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου».

Προηγουμένως, στο δικαστήριο παρουσιάστηκε βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και όπως είπαν οι συνήγοροί τους Χρ. Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, «αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης».

Ως μάρτυρες κατά της έκδοσης εξετάστηκαν ο ναύαρχος ε.α. κ. Φενέκος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Τσιτσελίκης, ο πρόεδρος της Ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Δικηγορικών Συλλόγων της ΕΕ και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσυνης Μιχ. Σταθόπουλος.

Μάλιστα ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά: «Αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα ενέκρινα την έκδοσή τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια ή μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν στη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η Ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασή σας κατά της έκδοσης».

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τους Τούρκους αξιωματικούς

Σχετικές ειδήσεις