Νέα δίωξη κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου

Νέα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου άσκησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για ένα ακόμη σκάνδαλο εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Νέα δίωξη κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου
2'

Πρόκειται για την προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 από την Κοινοπραξία ΝΗIndustries για τον Eλληνικό Στρατό. Μάλιστα, αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ώστε στη συνέχεια να διαβιβαστούν στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου .

Ειδικότερα κατόπιν προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε με εντολή της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ Σπύρου Τραυλού και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων για το κακούργημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Για ηθική αυτουργία στην απιστία προέκυψαν ενδείξεις και ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, προέδρου της εταιρείας SONAK και του διευθύνοντος συμβούλου την εταιρεία Ηλία Αρκουμανέα.

Η υπόθεση για την επίμαχη σύμβαση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά τη διαβίβαση του φακέλου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού αλλά και την αποτίμηση των στοιχείων προέκυψε ότι η σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τα ελικόπτερα περιλαμβάνει πλήθος ζημιογόνων όρων, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα ωφελήματα αυτά που έπρεπε να αποδοθούν στο ελληνικό δημόσιο.

Μεταξύ άλλων, όπως προέκυψε, ένα από τα προγράμματα είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων του Θ. Λιακουνάκου και προέβλεπε την ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον Ελληνικό Στρατό. Σε αυτό αν και αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, η ανάπτυξή του καθυστέρησε πέραν της δεκαετίας με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος.

Στην πραγματικότητα η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατ. ευρώ και η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατ. ευρώ. Τέλος, ενώ η σύμβαση προέβλεπε αναπροσαρμογή της ανά τετραετία, εν προκειμένω η αναπροσαρμογή έγινε το δέκατο έτος της ισχύος της, με αποτέλεσμα τα αντισταθμιστικά να μειωθούν τουλάχιστον κατά 4,7 εκατ. ευρώ.

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα, που χειρίζεται υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων μαζί με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή