Πώς η Αντωνία Ηλία καταφέρνει να μπλοκάρει την έκδοσή της στην Ελλάδα
ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ Η ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ ΣΤΟ «ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ Ι», ΠΡΩΗΝ ΔΙΚΑΣΤΗΣ, ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Η κ. Ηλία κατάφερε να βάλει φρένο στην έκδοσή της στην Ελλάδα για πολλοστή φορά και παραμένει «κάτοικος Αγγλίας» με τις βρετανικές αρχές να της προσφέρουν ακόμα και επίδομα απορίας!
Αν και οι Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας ενημέρωσαν τη χώρα μας εδώ και λίγες ημέρες ότι πλέον είχε εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα και μπορούσε να μεταβεί στο Λονδίνο κλιμάκιο Ελλήνων αστυνομικών να την παραλάβει, η εμπλεκόμενη στο «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1» κατάφερε να βρει κι άλλο παράθυρο στο νόμο και να παρατείνει την παραμονή της στην Αγγλία.
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ, ΑΣΘΕΝΩ»
Έτσι λοιπόν, ενώ όλα ήταν έτοιμα -μέχρι και τα εισιτήρια είχαν εκδοθεί- για να ταξιδέψει την περασμένη Τετάρτη 15 Φεβρουαριου 2017 το βράδυ, το κλιμάκιο στο οποίο θα συμμετείχε και γιατρός (καθώς την τελευταία φορά που είχε σχεδιαστεί η μεταφορά της η επίορκη δικαστής είχε επικαλεστεί αδιαθεσία), οι βρετανικές Αρχές ειδοποίησαν το τμήμα εκδόσεων του Εφετείου Αθηνών να σταματήσουν όλες οι ενέργειες.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και οι Άγγλοι έχουν εκνευριστεί από την συμπεριφορά της και όπως λένε στις ελληνικές Αρχές, ελπίζουν αυτό να είναι το τελευταίο εμπόδιο...
Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια εκτός από την ταλαιπωρία η παραμονή της εκεί δεν τους έχει κοστίσει και λίγα... Επειδή έχει δηλώσει άπορη, το βρετανικό κράτος της χορηγεί επίδομα άνω των 1.000 λιρών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν νομική βοήθεια...
Η κυρία Αντωνία Ηλία μπορεί πάντως να χαρακτηριστεί ως «μοναδικό φαινόμενο» αφού καταφέρνει εδώ και 10 χρόνια να διαφεύγει από την τσιμπίδα του νόμου αντιστεκόμενη στο Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που έχει εκδώσει πολλές φορές η Ελλάδα.
Έτσι όχι μόνο κυκλοφορεί ελεύθερη στην Αγγλία, αλλά έχει ζητήσει και άσυλο (!) από τις αγγλικές Αρχές.
Η ίδια ισχυρίζεται ότι στις 14/2/2017 το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών (Home Office) αποφάσισε αυτοβούλως την αναστολή της έκδοσής της στην Ελλάδα, που είχε διαταχθεί για τις 15/2/2017, προκειμένου να ερευνηθεί περαιτέρω και από τα αρμόδια αγγλικά δικαστήρια η βασιμότητα των τελευταίων πρόσθετων λόγων για το άσυλο που έχει αιτηθεί.
Η έκδοσή της στην Ελλάδα έχει βέβαια καταντήσει... ανέκδοτο. Προσέξτε πόσες φορές έχει αναβληθεί, όπως η ίδια παραδέχεται:
Η έκδοσή της στην Ελλάδα, είχε προηγουμένως διαταχθεί στις 8/6/2015, 28/12/2016, 19/1/2017 και 15/2/2017, ανεστάλη εκ του νόμου στις 8/6/2015, λόγω της κατατεθείσης προσφυγής της, στις 28/12/2016 λόγω προσωπικής της ασθένειας και στις 19/1/2017 επειδή εξετάστηκε και κρίθηκε από τον γιατρό της αγγλικής αστυνομίας στο αεροδρόμιο του Heathrow, ως «ακατάλληλη να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο» για λόγους υγείας που κατά την κρίση του, χρήζουν επείγουσας ιατρικής διερεύνησης.
Η τελευταία φορά ήταν πριν από περίπου έναν μήνα, με τα στελέχη της βρετανικής Ιντερπόλ να είναι έτοιμα να παραδώσουν την πρώην δικαστή στους Έλληνες αστυνομικούς.
Όμως η Ηλία αισθάνθηκε αδιαθεσία, είχε λιποθυμικές τάσεις, με αποτέλεσμα οι Άγγλοι να μη ρισκάρουν την παράδοσή της, φοβούμενοι «έκτροπα» μέσα στο αεροπλάνο!
Δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι το ίδιο... σκηνικό είχε διαδραματιστεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί και πάλι η αποστολή και οι αστυνομικοί να γυρίσουν στην Ελλάδα με άδεια χέρια.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι Εισαγγελικές πηγές στην Ελλάδα αντικρούουν τα όσα υποστηρίζει η Αντωνία Ηλία μιλώντας για «εκδικητικότητα» και «πολιτική δίωξη» σε βάρος της.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν «μακάρι η αθωότητά της να αποδειχθεί.... Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δικαστεί και να μην κοροϊδεύει τη Δικαιοσύνη, την οποία άλλωστε υπηρέτησε».
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΗΛΙΑ
Η Αντωνία Ηλία έγινε γνωστή από την εμπλοκή της στο παραδικαστικό κύκλωμα, με τις Αρχές να της απαγγέλλουν κατηγορίες για κακουργηματική απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας.
Το όνομά της συνδέθηκε στενά με τις υποθέσεις τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη τον οποίο φέρεται να ευνόησε με την ιδιότητά της ως δικαστής αν και η ίδια αρνείται τα πάντα.
Το αποκορύφωμα όλων ήταν η διαφυγή της στο εξωτερικό.
Όταν οι οικονομικές αρχές άρχισαν να περνούν από κόσκινο τους λογαριασμούς της, διαπίστωσαν ότι είχε να κάνει δήλωση πόθεν έσχες για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Λίγο πριν καταδικαστεί για τη μη υποβολή των δηλώσεων η κυρία Ηλία διέφυγε στην Αγγλία.
Οι ελληνικές αρχές είχαν την αρχική εντύπωση ότι βρίσκεται στον Λίβανο, όπου δεν μπορούσε να εκτελεστεί το Ευρωπαϊκό ένταλμα.
Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν στην Αγγλία, όπου εμφανιζόταν ως καθηγήτρια Γαλλικών, δίνοντας μάχη στα δικαστήρια για να μην εκδοθεί στην Ελλάδα.
Μετά από μεγάλο και πολύχρονο δικαστικό αγώνα η Α. Ηλία έχασε όλα τα δικαστήρια, αφού κρίθηκε ότι πρέπει να επιστρέψει.
ΔΗΛΩΝΕ ΓΑΛΛΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΖΑΜΙΝ
Η διαφυγή της στην Αγγλία όπως επισημάναμε και παραπάνω θα μπορούσε να είναι και σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.
Η Αντωνία Ηλία, ή Τόνια για τους φίλους της, συνελήφθη τον Μάιο του 2011 στο Μπράιτον της Αγγλίας - αφού εις βάρος της, την εποχή εκείνη, εκκρεμούσαν πέντε Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης.
Μάλιστα όταν οδηγήθηκε στο βρετανικό δικαστήριο αρνήθηκε την πραγματική της ταυτότητα.
«Με λένε Αντωνία Ζαμίν και είμαι Γαλλίδα» είχε πει, αν και δεν κατάφερε να κοροϊδέψει τις Βρετανικές αρχές.
Προφυλακίστηκε για 19 μήνες και αφέθηκε ελεύθερη τον Δεκέμβριο του 2012 φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι.
Στα τέλη του 2015 η πρώην ανακρίτρια είχε στείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο καταγγέλλοντας Έλληνες συναδέλφους της για ψευδή στοιχεία, τα οποία στέλνουν στα βρετανικά δικαστήρια για να επιτύχουν την έκδοσή της.
Τα όσα έγραφε στην επιστολή της προκάλεσαν βεβαίως ιδιαίτερη αίσθηση:
«Είμαι ο πτωχότερος δικαστής παγκοσμίως και να είσθε σίγουρος ότι το όνομά μου, καθώς και το όνομα όλων των συγγενικών μου προσώπων, δεν θα έχετε την τύχη να το συναντήσετε στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ» και συνέχισε παραδεχόμενη ότι το Βρετανικό κράτος της χορηγεί μέχρι και οικονομική βοήθεια:
«Απεναντίας ως δικαστής που πολέμησα όσο κανείς άλλος τη διαφθορά, αρνούμενη να υποκύψω σε παράνομες εντολές ανωτέρων μου, λόγω οικονομικών μου προσωπικών και οικογενειακών μου χρεών στις τράπεζες έχασα ακόμη και το πατρικό μου σπίτι. Για τον λόγο άλλωστε αυτόν, ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο από τις αγγλικές Αρχές, λόγω της υφιστάμενης κατηγορίας του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κρίθηκα και επίσημα άπορη και μου χορηγήθηκαν επιδόματα ανεργίας, ενοικίου, νομικής βοήθειας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».