Υπόθεση Siemens: Διακόπηκε για τις 15 Μαρτίου η δίκη για τα «μαύρα ταμεία»
Ειδήσεις | Siemens: Την εξαίρεση, λόγω προσωπικού κωλύματος της μίας εκ των τριών δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, αποφάσισε τη Δευτέρα (06/03/2017) το Συμβούλιο Εφετών.
Κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα συνεδρίασης, το δικαστήριο προχώρησε στη διαδικασία νομιμοποίησης των συνηγόρων υπεράσπισης και την παράσταση πολιτικής αγωγής. Όπως προέκυψε, από τους συνολικά 64 κατηγορούμενους, τρεις δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Παράλληλα, υπεβλήθη εκ νέου το αίτημα να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες ο ΟΤΕ, το ελληνικό Δημόσιο, η Ένωση Προσώπων και το υπό σύσταση σωματείο «Δικαιοσύνη για όλους».
Για περίπου δύο ώρες η εκπρόσωπος της Ένωσης Προσώπων και δικηγόρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτήρισε την υπόθεση ως «σκάνδαλο των σκανδάλων».
«Το γεγονός και μόνο ότι η δίκη ξεκινά 19 χρόνια μετά την πράξη πείθει ότι δεν έχει λειτουργήσει ούτε το κράτος, ούτε η Βουλή, ούτε η δικαιοσύνη. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανιστεί πρόβλημα στη συνέχεια. Πρέπει η δίκη αυτή, "το σκάνδαλο των σκανδάλων" να δικαστεί με όρους πραγματικά δίκαιης δίκης», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο οποίος ζημίωσε το Δημόσιο».
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε αίτημα για μαγνητοσκόπηση και ηχογράφηση της δίκης, ύστερα από παρέμβαση της εισαγγελέως, αφού υπήρξε μέλος του ακροατηρίου που κατέγραφε τη διαδικασία.
Το δικαστήριο διέκοψε για τις 15 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι μίζες που διακινήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να υπολογιστεί το μέγεθος της πραγματικής ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο.
Το δε κατηγορητήριο, είναι εξαιρετικά βαρύ, αφού οι ποινές που προβλέπονται επισύρουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη και αφορούν κατά περίπτωση σε ενεργητική και παθητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.