Δύο χρόνια δίκη της Χρυσής Αυγής: «Στην αρχή υπήρξε ψεύτικος λεονταρισμός, τώρα φοβούνται…»
Οι συνήγοροι των θυμάτων αναφέρθηκαν και στη στάση της Χρυσής Αυγής εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας πως πρόκειται για μία ναζιστική οργάνωση, η οποία θα πρέπει να τιμωρηθεί και να καταδικαστεί η δράση της από την ελληνική Δικαιοσύνη.
Μέχρι σήμερα, όπως είπαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής, έχουν διεξαχθεί 150 συνεδριάσεις του δικαστηρίου και έχουν ήδη εξεταστεί 85 μάρτυρες κατηγορητηρίου.
Αναφερόμενος στη στάση που έχει κρατήσει η Χρυσή Αυγή, ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, Ανδρέας Τζέλης, υποστήριξε πως από την αρχική, δήθεν, επιθυμία της «να δικαστεί» πλέον δείχνει φόβο.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζέλης: «Στην αρχή υπήρξε ο ψεύτικος λεονταρισμός, όταν έλεγαν να ξεκινήσει η δίκη για να αποδείξουν την αθωότητά τους. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η συμπεριφορά τους μας έχει δείξει ότι στην πορεία ο φόβος τους γιγαντώθηκε, γιατί και τα στοιχεία υπήρχαν στη δικογραφία και από τους μάρτυρες που κατέθεσαν έφυγε το πέπλο του φόβου που υπήρχε στο παρελθόν».
Ο συνήγορος στηλίτευσε την τακτική της οργάνωσης να υποβάλει μηνύσεις κατά όσων «απειλούν» την εικόνα του «νόμιμου κόμματος» κάνοντας λόγο για «βιομηχανία υποβολής ψευδών και αστήρικτων μηνύσεων», ενώ χαρακτήρισε τους χρυσαυγίτες «αποβράσματα που υποδύονται τους “αγανακτισμένους” πολίτες».
Οι συνήγοροι αναφέρθηκαν και στο ζήτημα του τόπου διεξαγωγής της δίκης, τονίζοντας ότι επί της ουσίας η δίκη σταδιακά επιστρέφει στην αίθουσα του Κορυδαλλού.
Ο συνήγορος των Αιγύπτιων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης, υπογράμμισε την ανάγκη διεξαγωγής της δίκης στο φυσικό της τόπο, δηλαδή το Εφετείο Αθηνών, θέμα που συνέδεσε και με το καίριο ζήτημα της δημοσιοποίησης της δίκης: «Οι χρυσαυγίτες σκόπιμα και μεθοδευμένα κάνουν επεισόδια για να επιτευχθεί η μεταφορά της δίκης στον Κορυδαλλό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απεμπολεί την εκτελεστική του εξουσία, χωρίς να ορίζει ως μόνο τόπο διεξαγωγής της δίκης το Εφετείο Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα η αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού σημαίνει έλλειψη δημοσιότητας».
Ο κ. Παπαδάκης τόνισε επίσης, πως «η διάρκεια της δίκης είναι αντιμέτωπη με τον όγκο της δικογραφίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η συνεκδίκαση των δικογραφιών είναι ενιαία, για να φανεί η δράση της οργάνωσης και να μην κριθούν οι επιθέσεις ως μεμονωμένες περιπτώσεις».
Ο συνήγορος αναφέρθηκε επίσης και στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από τον κατηγορούμενο ως αρχηγό της οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, τον Σεπτέμβριο του 2015, επισημαίνοντας πως δεν έχει κληθεί ακόμα από το δικαστήριο «να δώσει εξηγήσεις για αυτή την τοποθέτηση».
Ο εκ των συνηγόρων του ΠΑΜΕ, Άγγελος Βρεττός, τόνισε από την πλευρά του πως από την 24μηνη ποινική διαδικασία: «Έχει καταδειχθεί η εγκληματική-ναζιστική οργάνωση, που ως πολιτικό κόμμα συμμετέχει στο Κοινοβούλιο με διαρκή δράση, με οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν και εκτελούν τα τάγματα εφόδου. Έχει αποδειχθεί ο ρατσιστικός χαρακτήρας της και οι διασυνδέσεις της με τον επιχειρηματικό κόσμο».
Ο κ. Βρεττός ανέφερε ακόμα, πως στόχος της Πολιτικής Αγωγής ήταν «να καταδείξουμε τα περιστατικά ώστε να τιμωρηθεί η Χρυσή Αυγή», ενώ υποστήριξε πως «είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής πράξης, η δικαστική καταδίκη και τιμωρία των αυτουργών».
Και ο κ. Βρεττός εκτίμησε πως η συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής, από την έναρξη της δίκης και μετά, δείχνει «έλλειψη ψυχραιμίας και ένδεια επιχειρημάτων».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι παρούσα στην συνέντευξη ήταν και η μητέρα του 24χρονου φοιτητή που δέχθηκε πριν λίγο καιρό άγρια επίθεση από χρυσαυγίτες, μεταξύ των οποίων και μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή.