Η ώρα του Εισαγγελέα για το όργιο των εργολαβιών στο λιμάνι του Πειραιά την περίοδο της Ολυμπιάδας
Ο φουσκωμένος φάκελος με το πόρισμα των 88 σελίδων που έφτασε στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά αποκαλύπτει το όργιο των αναθέσεων δεκάδων μικροέργων που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο λιμάνι της χωράς, την περίοδο από το 2001 έως 2003, ενόψει τον Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ξεπέρασαν τα 700.000 ευρώ!
ΤΑ... ΚΑΡΟΥΖΕΛ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΟΛΠ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR
Του Σπύρου Πάνου
Η υπόθεση άρχισε να ξεδιπλώνεται μετά από ερευνά που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσιάς Διοίκησης και μετά από καταγγελία εμπλεκόμενου εργολάβου, αρχικά στη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής.
Επειδή όμως «διαπιστώθηκε» γραφειοκρατική κωλυσιεργία, ο ίδιος προσέφυγε στους οικονομικούς εισαγγελείς και έτσι εντοπίστηκε το «σύστημα» που είχε στηθεί από την διεύθυνση έργων του ΟΛΠ εκείνη την περίοδο και που με πρόσχημα το... κατεπείγον ενόψει Ολυμπιάδας, δημοπρατούνταν μικρά έργα που δεν υπερέβαιναν το πόσο των 60. 000 ευρώ έκαστο.
Η «φάμπρικα», όπως φαίνεται από το πόρισμα, στήθηκε με την δημοπράτηση προχείρων διαγωνισμών με εκπτώσεις που δεν ξεπερνούσαν το 2% όταν στα υπόλοιπα δημοσιά έργα οι εκπτώσεις που δίνονταν εκείνη την περίοδο ήταν πάνω από 25%.
Στο επίμαχο διάστημα, 2001-2003, διαπιστώνεται ότι εγκρίθηκαν 83 συμβάσεις εκτέλεσης έργων -με πρόχειρο πάντα διαγωνισμό- από τις οποίες οι 43 δόθηκαν σε 7 συγκεκριμένους εργολάβους.
Από την λεπτομερή ερευνά που περιέχεται στον φάκελο, προκύπτει ότι η διεύθυνση έργων του ΟΛΠ παραβίαζε συστηματικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (τεχνικός ποιοτικός – ποσοτικός – γεωγραφικός προσδιορισμός) με αποτέλεσμα την αδυναμία πιστοποίησης και ελέγχου των εκτελεσθέντων έργων, τόσο από τις επιτροπές παραλαβής όσο και από τα κλιμάκια ελέγχου.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο πόρισμα περιγράφονται σοβαρές ενδείξεις ότι υπήρξε «στήσιμο καρουζέλ» των εργολάβων που συμμετείχαν και πήραν τα έργα με αποτέλεσμα η συνολική ζημιά για τον αναθέτοντα ΟΛΠ να ξεπερνά τις 700.000 ευρώ.
Με το πόρισμα αυτό περιγράφονται ευθύνες πέρα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Έργων και στην τότε ηγεσία (Διευθύνοντα σύμβουλο και Πρόεδρο) του ΟΛΠ, στα θεσμικά μετέχοντα μέλη του Δ.Σ (Δήμαρχος Πειραιά, Νομάρχης Πειραιά, εκπρόσωπος των εργαζομένων) καθώς και στα μέλη των επιτρόπων παραλαβής των έργων.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε βρίσκεται στον εισαγγελέα εφετών ο οποίος αναμένεται το επόμενο διάστημα να προσωποποιήσει τις ποινικές διώξεις και κατηγορίες.