Στο εδώλιο 43 άτομα για το όργιο των εργολαβιών στο λιμάνι του Πειραιά την περίοδο της Ολυμπιάδας

Στο Συμβούλιο Εφετών Πειραιά βρίσκεται πλέον η πρόταση της Εισαγγελίας Εφετών με την οποία ζητείται η παραπομπή 43 ατόμων σε δίκη.

Ο ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ

Οι κατηγορίες, κακουργηματικού χαρακτήρα, αφορούν, απιστία, απατή εις βάρος του ΟΛΠ και άμεση συνεργία σε απιστία για δεκάδες μικρά έργα στο λιμάνι την περίοδο 2001-2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως είχε αποκαλύψει το Newsbomb.gr στις (06/05/2017) η υπόθεση αφορά το όργιο των αναθέσεων δεκάδων μικροέργων που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο λιμάνι της χώρας και η ζημιά για τον ΟΛΠ άγγιξε τις 755.142 ευρώ!

Μεταξύ των προσώπων που ασκήθηκαν διώξεις φιγουράρουν ο πρώην συνδικαλιστής και Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και ο Πρώην Δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης. Ο πρώτος συμμετείχε στο ΔΣ του ΟΛΠ επί 13 χρόνια ως εκπρόσωπος του εργατικού κέντρου Πειραιά ενώ διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, ενώ ο δεύτερος ως θεσμοθετημένος εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά από το 1999 έως 2006.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία υπάλληλου του ΟΛΠ αλλά και εμπλεκόμενου εργολάβου, αρχικά στην Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής. Επειδή όμως «διαπιστώθηκε» γραφειοκρατική κωλυσιεργία, ο ίδιος εργολάβος προσέφυγε στους οικονομικούς εισαγγελείς και έτσι από την έρευνα που ξεκίνησε το 2013, εντοπίστηκε το «σύστημα» που είχε στηθεί από την διεύθυνση έργων του ΟΛΠ εκείνη την περίοδο.

Με πρόσχημα το «κατεπείγον ενόψει Ολυμπιάδας», δημοπρατούνταν μικρά έργα που δεν υπερέβαιναν το πόσο των 60.000 ευρώ έκαστο.

Η «φάμπρικα», όπως φαίνεται από το πόρισμα, στήθηκε με τη δημοπράτηση πρόχειρων διαγωνισμών με εκπτώσεις που δεν ξεπερνούσαν το 2% όταν στα υπόλοιπα δημόσια έργα οι εκπτώσεις που δίνονταν εκείνη την περίοδο ήταν πάνω από 25%.

Στο επίμαχο διάστημα, 2001-2003, διαπιστώθηκε ότι εγκρίθηκαν 83 συμβάσεις εκτέλεσης έργων-με πρόχειρο πάντα διαγωνισμό- από τις οποίες οι 43 δόθηκαν σε 7 συγκεκριμένους εργολάβους. Από τη λεπτομερή έρευνα που περιέχεται στο εισαγγελικό πόρισμα, προκύπτει ότι η διεύθυνση έργων του ΟΛΠ παραβίαζε συστηματικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (τεχνικός ποιοτικός – ποσοτικός – γεωγραφικός προσδιορισμός) με αποτέλεσμα την αδυναμία πιστοποίησης και ελέγχου των εκτελεσθέντων έργων, τόσο από τις επιτροπές παραλαβής όσο και από τα κλιμάκια ελέγχου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο πόρισμα περιγράφονται σοβαρές ενδείξεις ότι υπήρξε «στήσιμο καρουζέλ» των εργολάβων που συμμετείχαν και πήραν τα έργα με αποτέλεσμα η συνολική ζημιά για τον αναθέτοντα ΟΛΠ να αγγίζει τα 755.142 ευρώ.

Στην εισαγγελική πρόταση παραπομπής περιγράφονται ευθύνες πέρα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Έργων και στην τότε ηγεσία (Διευθύνοντα σύμβουλο και Πρόεδρο) του ΟΛΠ, στα θεσμικά μετέχοντα μέλη του Δ.Σ (Δήμαρχος Πειραιά, Νομάρχης Πειραιά, εκπρόσωπος των εργαζομένων) καθώς και στα μέλη των επιτρόπων παραλαβής των έργων.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από την πρώτη ειδική ανακρίτρια Πειραιά έρευνα που αφορά έργα δεκάδων εκατομμύριων ευρώ από το 2005 έως το 2015 μετρά από σχετικά πορίσματα ελέγχων από το Σώμα Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης και το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων.

Σχετικές ειδήσεις