Αντιπρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς κυβέρνηση: Υπονομεύετε το Κράτος Δικαίου
«Υπάρχει μια σειρά δηλώσεων, τις οποίες έχουμε καταγράψει τον τελευταίο μήνα, που θέτουν εν αμφιβόλω την εγγυητική λειτουργία της πολιτείας απέναντι στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προστασία που πρέπει να έχει το Κράτος Δικαίου, το οποίο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο τρίτος είναι η δικαστική λειτουργία. Τέτοιου είδους δηλώσεις, αν μη τι άλλο, υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Λυμπερόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM.
Πρόσθεσε δε με νόημα: «Όποιος δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα της Δικαιοσύνης, βάλλει κατά του Κράτους Δικαίου».
Ερωτηθείς, ειδικότερα, εάν ο ίδιος εκτιμά πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, απάντησε: «Όταν οι δηλώσεις δεν είναι προς την κατεύθυνση της στήριξης του Κράτους Δικαίου, δεν μπορώ να βγάλω άλλο συμπέρασμα».
Ο κ. Λυμπερόπουλος απάντησε και στην τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, αναφορικά με τη μη αποφυλάκιση της 28χρονης Ηριάννας. «Μπορεί ο καθένας να κάνει κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αυτό είναι αναμφισβήτητο και να έχει την άποψή του. Είναι διαφορετικό, όμως, το πώς η κριτική αυτή μετατρέπεται σε καταγγελία. Και φοβάμαι ότι το λάθος συνεχίστηκε και με την κατά κάποιο τόπο κατεύθυνση που θα άκουγα από έναν συνήγορο υπεράσπισης και δόθηκε από τον υπουργό για υποβολή νέας αίτησης που θα κριθεί από άλλη σύνθεση», ανέφερε.
Και συνέχισε: «Θα δυσκολευτώ πάρα πολύ να πείσω τους γνωστούς μου ότι οποιαδήποτε νέα απόφαση βγει, αν υπάρχει προσφυγή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν θα είναι απόρροια των δηλώσεων που έχουμε διαβάσει, είτε είναι θετική είτε αρνητική».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, ο ίδιος σημείωσε: «Είναι αδύνατον ο δικαστής, όχι μόνο για λόγους προσωπικής ηθικής αλλά και λειτουργίας του συστήματος, να κάνει γκάλοπ πριν ανέβει στην έδρα κατά πόσον η απόφασή του θα είναι αρεστή ή θα συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ο λόγος, για τον οποίο έχουμε δικαστήρια, δικαστές και εισαγγελείς με προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία είναι ακριβώς αυτός. Δεν μπορούμε να βάλουμε παντού λαϊκά δικαστήρια. Δεν υπάρχει ο θεσμός του λαϊκού δικαστηρίου. Υπάρχει ο θεσμός της συντεταγμένης δικαστικής λειτουργίας».
Διαβάστε εδώ τη νέα ανάρτηση Πολάκη στο Facebook για την υπόθεση της Ηριάννας